Suursäätilassa matalapainenalueet tulevat ja menevät. Juhannuksena suuren osan Suomesta otteeseensa saanut matalapaine on oikeastaan vasta tänään maan kaikista osista ohi. Tosin tänäänkin oli hyvin aurinkoista vasta iltapuolella etelässä. Nyt Suomeen pistää etelästä kapea korkeapaineenselänne, mutta eikös vain jatkossa ole taas seuraava, lännessä oleva matalapaineenalue se, joka säämme määrää. Siis jos säämaailma jaetaan karkeasti matala- ja korkeapainesäähän ja vaikkapa kylmään ja lämpimään, meidän säämme on lämmintä matalapainesäätä. Maahamme virtaa lounaan kantilta lämmintä ilmaa, mutta tuon ilman mukana liikkuu myös sadealueita ja ihan matalapainesääjärjestelmiäkin. Kovin pitkiä yhtäjaksoisia poutasäitä ei tällä tietoa ole odotettavissa.
Selvimmät sadetilanteet ovat nyt jo heti lauantaina (Suomen yli itäkoilliseen, idässä sataa vasta iltapuolelta alkaen), jolloin seassa voi olla myös ukkosta. Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa on jo poutaa ja aurinkoista, lämpötila kohoaa etelän sisämaassa jopa 25 asteeseen. Pohjoisessa puolestaan satelee vielä. Kuitenkin jo maanantain vastaisena yönä etelälounaasta suorastaan hyökkää uusia sateita, sen verran ärhäkältä näyttää. Maanantaina päivällä nämä sateet painottuvat jo itään ja pohjoiseen ja lounaassa aurinkoistuu.
Tiistaista alkaen näitä sadealueita ei näyttäisi ainakaan ihan suoraan tulevan tänne mistään, mutta tämä tuskin poistaa ainakaan iltapäiväkuurojen mahdollisuutta. Mitään heinäpoutakorkeapainetta emme ole saamassa, mutta tuurilla siellä voi kai se heinäpoudankin mahdollisuus ihan pikkuisen häämöttää, ainakin paikallisilmiönä. Päivälämpötilat ovat alkuviikolla asteen pari vileämpiä, mutta sitten taas etelän sisämaassa jopa 25 astetta ja sitä rataa. Mitään viime kesien tapaisia huippuhelteitä ei ole näköpiiririssä.
Kesän tämän ajankohdan sään suurin käyttäjäryhmä lienevät lomailijat. Luulisi tämän sään sopivan lomailmoiksi, mitä nyt jokusen sadepäivän voi vaikka keskittyä puhdetöihin sisällä. Tosin kala kai syö juuri sateella, vai?
Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/turtlemom_nancy/4968965946/
Osa maasta tilapäisesti suihkuvirtauksen lämpimälle puolelle
Suihkuvirtauksen paikka on viikonlopun aikana muuttumassa. Afrikasta peräisin oleva annos lämmintä ilmaa saa suihkuvirtauksen siirtymään kohti pohjoista. Se tarkoittaa, että viikonloppuna sää on vähän lämpenemässä. Osa maasta pääsee jopa suihkuvirtauksen lämpimälle puolelle. Kunnon helleaaltoa on kuitenkaan turha vielä odottaa, sillä lämpimän ilmamassan puolelle päästään vaan tilapäisesti eteläisen Suomen alueella ja osin tämäkin ”lämpöaalto” hiipuu suihkuvirtauksen mukana saapuvan matalapaineen sateisiin.
Kaksi sadetta
Lämpimän ilman saapumisen seurauksena on meillä viikonvaihteessa liikkeellä kaksi hajanaista sadealuetta. Lauantaina lännestä saapuu sade, joka tuo lämpimän ilman tullessaan, mutta jo viimeistään maanantaina tulee toinen sade, joka vie lämpimimmän ilman mennessään. Siinä välissä, sunnuntaina, aurinkoisimmilla alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa on mahdollista päästä 25 asteen tuntumaan.
Ensi viikolla takaisin suihkuvirtauksen kylmälle puolelle
Sateista tuskin päästään vielä ensi viikollakaan, sillä siirrymme takaisin suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle, jossa sää on yhä ailahtelevaa. Toisaalta suihkuvirtaus on heikkenemässä, mikä tarkoittaa lämpötilaeron pienenemistä suihkuvirtauksen eri puolilla. Niinpä ensi viikosta näyttäisikin tulevan kulunutta viikkoa lämpimämpi ja useana päivänä on Etelä- ja Keski- Suomessa mahdollista päästä 20 asteen yläpuolelle.
Suihkuvirtauksen heikkeneminen on myös usein merkki siitä, että ilmakehä vähän miettii mitähän tekisi seuraavaksi ;)
Meteorologisesti sää voidaan karkeasti jakaa kolmeen päätyyppiin: Aurinkoiseen korkeapaineen säähän, epävakaaseen matalapaineen säähän sekä nopeasti vaihtelevaan länsivirtauksen säätyyppiin. Usein varsinkin kesällä joku näistä säätyypeistä jää meillä päälle pitkäksi aikaa. Niinpä lomalaisten kannalta jännitetäänkin usein, mikä säätyyppi omalle lomalle osuu hallitsevimmaksi.
Koleaa vai lämmintä
Meillä kesän säätyyppi on yleensä kahden kauppaa. Toisinaan yläilmakehässä päällämme makaa ”kylmän polaari-ilman pussukka”, jonka ansiosta sää on sadeherkkää ja sen myötä hyvinkin kolean tuntuista. Toisinaan taas yläilmakehään on kiilannut etelästä lämpimän ilman kieleke keskileveysasteiden lämmintä ilmaa (joskus jopa trooppista). Tällöin kesäsää muistuttaa pitkälti aurinkolomakohteiden rantakelejä. Näiden hyvin erilaisten säätyyppien rajamailla sää on kaikkein nopeimmin vaihtelevaa ja koetaan myös kaikkein voimakkaimmat sateet.
Suihkuvirtaus
Ylempänä ilmakehässä (troposfäärin yläosassa) näiden erilaisten ilmamassojen välissä puhaltavat hyvin voimakkaat suihkuvirtaustuulet. Voimakkaat suihkuvirtaukset syntyvät suurten lämpötilaerojen seurauksena ja niiden mukana sitten sateet ja matalapaineet liikkuvat. Niinpä runsaimmat sateet löytyvät usein suihkuvirtausten läheisyydestä, jossa matalapaineet hoitavat työtänsä ja sekoittavat lämmintä ja kylmää ilmaa keskenään.
Nyt kuulumme kylmään ilmamassaan
Tällä hetkellä kuulumme siis tähän epävakaaseen ja koleaan polaari-ilmamassan vyöhykkeeseen. Yläilmakehässä päällämme on laaja, kylmä matalapaineen alue, jota meteorologit kutsuvat yläsolaksi. Niin kauan kuin tämä ”kylmä pussukka ” pysyy päällämme, sää jatkuu entisenlaisena eli epävakaana ja vaihtelevana. Toisin sanoen sateita on odotettavissa aika ajoin, välillä ihan päivittäin ja parhaimmillaankin sateissa on taukoa tyypillisesti vain 3 vrk:n verran. Usein myös paikalliset erot sademäärissä ovat tässä säätyypissä suuria ja usein esimerkiksi rannikolla sateet jäävät sisämaata vähäisemmiksi.
Helleilma on jäänyt suihkuvirtauksen toisella puolelle
Mikäli haluaisimme, että säämme muuttuisi pitkään jatkuvaksi helteiseksi auringonpaisteeksi, meidän pitäisi päästä yläilmakehän suihkuvirtauksen toiselle puolelle. Tai paremminkin suihkuvirtauksen tulisi siirtyä maamme eteläpuolelta pohjoispuolelle. Ainakaan tällä hetkellä se ei vielä näytä kovin todennäköiseltä. Pientä toivoa muutoksesta kuitenkin on olemassa, kun Afrikan lämpöä on nyt virtaamassa Espanjan yli kohti pohjoista. Tämä lämmin annos muuttanee suihkuvirtauksen suuntaa loppuviikosta niin, että lämpimämpää ilmaa alkaa virrata kohti pohjoista. Todennäköisintä kuitenkin on, että meillä lämpeneminen on ainoastaan tilapäistä, emmekä pääse kunnolla suihkuvirtauksen lämpimämmälle puolelle. No, muutaman päivän päästä se jo selviää.
Voiko tämä säätyyppi jatkua koko kesän
On mahdollista, että tämä epävakainen ja viileähkö säätyyppi jatkuu vielä viikkoja. Lomalaisten ei kuitenkaan kannata vielä tyystin kadottaa toivoansa, sillä aika usein heinäkuun alussa suihkuvirtauksen paikka Euroopassa muuttuu. Ja joka tapauksessa, kun vesistöt hiljalleen lämpenevät, tämäkin säätyyppi muuttuu vähitellen vähän lämpimämmäksi, eli aurinkoisina välipäivinä päästäneen vähitellen 20 C asteen paremmalle puolelle, paikallisesti jopa helteelle. Eikä sovi unohtaa vanhaa ja ehkä vähän kulunutta meteorologista viisautta: ”Koskaan ei voi sataa kahta päivää peräkkäin…, kun siinä on yö välissä” ;)
Suomen ylle on voimistumassa korkeapaine. Juhannusviikonlopusta on tulossa suureen osaan maata aurinkoinen. Sadekuuroja odotellaan maan etelä- ja keskiosiin vasta sunnuntaina.
Etelä-Suomi:
Juhannusaatto on aurinkoinen ja heikkotuulinen, kaunis kesäpäivä. Lämpötila nousee ylimmillään 20 asteen yläpuolelle. Merituulen ansiosta rantaviiva on hieman sisämaata viileämpi.
Juhannusyö on kirkas, tyyni ja viileä. Lämpötilat tippuvat 10 asteen alapuolelle. Ulkona iltaa viettävien kannattaa siis varata villapaitaa mukaan.
Juhannuspäivä ei ole enää ihan niin aurinkoinen kuin aatto, mutta aikalailla yhtä lämmin. Pilvisyys lisääntyy ensimmäisenä lounaassa, jossa voi tulla jo illalla joitakin sadekuuroja.
Sunnuntaiksi on luvassa vaihtelevaa pilvisyyttä ja sade- ja ukkoskuuroja. Kuurot raikastavat ilman ja laskevat lämpötiloja. Illaksi sää jo kirkastu.
Keski-Suomi:
Sekä juhannusaatto että -päivä ovat aurinkoisia ja heikkotuulisia, kauniita kesäpäiviä. Perjantai on ainakin alueen länsiosassa lauantaita aurinkoisempi. Päivälämpötilat nousevat ylimmillään 20 asteen tuntumaan, mutta juhannusyö on viileä. Silloin lämpötila voi laskea jopa +5 asteeseen. Mökkireissulle kannattaa siis pakata mukaan myös lämpimiä vaatteita.
Sunnuntaina korkeapaineen keskus väistyy Suomen itäpuolelle. Pilvisyys vaihtelee puolipilvisestä täyskattoon. Lännessä voi tulla aamusta alkaen sadekuuroja. Idässä on todennäköisesti vielä päivällä poutaa, mutta sadekuurojen riski kasvaa iltaa kohden.
Pohjois-Suomi:
Suomen ylle voimistuvan korkeapaineen vaikutus ulottuu viimeisenä maan pohjoisosiin. Perjantaina on jo poutaa, mutta sää on edelleen koleaa. Itä-Lapissa pilvipeite pysyy tiukassa, mutta Länsi-Lapissa taivas voi kirkastua jo päivän aikana. Aurinkoisinta on Oulussa ja sen eteläpuolella. Pilvisessä säässä lämpötilat jäävät noin 10 asteeseen. Auringossa on noin +15 astetta.
Sää kirkastuu ja tuulet heikkenevät juhannusyönä. Lämpötila tippuu +5 asteen alapuolelle. Hallaa voi esiintyä missä vain, Pohjois-Lapissa ehkä jopa yöpakkasta.
Juhannuspäivänä Lapissakin päästään nauttimaan kesästä. Sää lämpenee niin että elohopea nousee 15 ja 20 asteen välille. Taivaalle muodostuu päivällä kumpupilviä jotka häviävät taas illalla. Ilma on lähes tyyni.
Sunnuntaina samantyyppinen sää jatkuu. Ilma on hieman lämpimämpää kuin lauantaina.
Eilen oli ensimmäinen päivä kun juhannuksen säästä, lähinnä sateiden liikkeistä, uskalsi olla jotakin mieltä. Tuoreimpien ennusteiden mukaan matalapaineiden sijoittuminen Suomeen nähden näyttää suunnilleen samalta kuin eilen. Siitä voi päätellä että sää alkaa olla paremmin ennustettavissa ja ennustus tarkkuus on parantumassa.
Ennuste ei ole tavallaan muuttunut edellisestä. Suomi on matalapaineiden reitillä ja ylimmät lämpötilat ovat 20 asteen kieppeillä. Mutta!!!! juhannusviikonloppuna yläilmakehässä Suomen yllä on korkeapaineen selänne. Sehän tarkoittaa aurinkoista ja heikkotuulista! Voisiko ajoitus olla parempi!? Viikonlopun molemmin puolin sataa, mutta juhannus on aurinkoinen.
Juhannusaatto on poutapäivä koko maassa. Tai no Lapissa voi tulla joku kuuro. Ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa on aurinkoista. Juhannusyöstä on tulossa selkeä, heikkotuulinen ja siksi viileä. Juhannuspäivä on poutainen. Tai on todennäköisesti poutainen. Korkeapaine näyttäisi pitävän sateet poissa, mutta etelässä on olemassa sadekuurojen riski. Eikä sateisempikaan vaihtoehto ole vielä ihan pois suljettu. Pohjoisessa lauantai on joka tapauksessa aurinkoinen. Sunnuntaina korkeapaine heikkenee ja antaa sateille mahdollisuuden ainakin Etelä-Suomessa. Sen voisi muotoilla niin että sadekuurojen riski kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa sunnuntaina.
Aloitin niin itsevarmasti, että nyt on varma ennuste. Lopulta se ei taida kuulostaa niin varmalta. Palataan asiaan vielä torstaina!
Suomalaisessa kansanperinteessä juhannustaikoja tehtiin ennen muinoin moneenkin eri arjen pulmaan ja murheeseen. Taioilla manattiin parempaa satoa, parempaa naimaonnea ja pahoja henkiä pois pirttejä riivaamasta.
Vielä nykyäänkin, joko mökillä tai kesän muissa riennoissa, voi tulla tarve taikoa pitkän automatkan aikana ylikuumentunut juhannusvirvoke nopeasti kylmäksi.
Ongelma on haastava ja piinaa janoista mieltä. Onneksi ratkaisu on lähellä. Helpon saatavuutensa puolesta vesi soveltuu viilennykseen hyvin, sillä vedellä on korkea ominaislämpökapasiteetti ja höyrystymislämpö. Nämä ominaisuudet tekevät vedestä hyvän kylmäaineen.
Vesi haihtuessaan sitoo lämpöä, jolloin haihtumisjäähtymistä voi hyödyntää käärimällä viilennystä vaativat juomat märkään pyyhkeeseen.
Vesistön läheisyydessä virvokkeen voi upottaa katiskan mukana luonnon omaan jääkaappiin viilenemään. Vesi on tiheimmillään ja raskainta +4 Celcius-asteisena järven pohjassa. Saalis lienee varma kalaonnesta huolimatta. Ahvenet kiittävät, kun eivät mahtuneet katiskaan.
Talvella järvestä leikattu ja sahanpuruun säilötty jää kruunaisi tietysti koko omavaraisen mökkijuhannuksen. Jäämurskan sekaan voi heittää kourallisen kiteistä merisuolaa, jota sekoitellen ja ravistellen voi päästä kohtalaisen kylmiin lämpötiloihin.
Menetelmä on hyödyllinen juomien pikakylmennyksen lisäksi myös itse tehtyjen kylmäpussien ja kotitekoisen jäätelön valmistuksessa. Villalapaset on syytä laittaa käsiin, etteivät näpit palellu keskellä kesää!
Lähteet:
Lumi lusmuilee kesän sahanpurun alla
http://yle.fi/uutiset/lumi_lusmuilee_kesan_sahanpurun_alla/6098079
Eiran Jää – Eira Is Vantaanjoella
http://kaupunginosat.net/oulunkyla/historia/eiran_jaa_s.htm
Britta Holmlund, avustajana Kaj Blomberg
Make Ice Cream in a Baggie
http://chemistry.about.com/cs/howtos/a/aa020404a.htm
Valokuva:
Suolaa ja jäämurskaa pakastepussissa
Mika Toivonen
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelun toimittamiseen, sosiaalisen median jakotoimintojen toteuttamiseen ja liikenteen analysointiin. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Voit myös tutustua uudistettuun tietosuojakäytäntöömme.Ok