Etelärannikko voi saada usean päivän lumipyryn – kuukausiennusteen mukaan maaliskuusta tulossa lämmin

Julkaistu
Ensi viikolla Suomen pohjoispuolella on arktista ilmaa ja viikon puolivälissä kylmempää ilmaa voi valahtaa kohti eteläistä Eurooppaa. Maan etelä- ja keskiosaan kylmänilmanpurkaus voisi tietää lumisateita. Mahdollinen kylmeneminen saattaa kuitenkin jäädä väliaikaiseksi, sillä Atlantilla näkyy jo lämpimän ilman pulssi, joka odottaa kuunvaihteessa pääsyään Pohjois-Eurooppaan. Kuva: Foreca

Euroopan keskuksen (ECMWF) perjantaina julkaisema kuukausiennuste enteilee mielenkiintoisia käänteitä kuunvaihteen säätilaamme. Toisella talvilomaviikolla pohjoisen kylmä ja etelän lämmin joutuvat Suomen yllä törmäyskurssille, minkä seurauksena Etelä-Suomessakin on mahdollisuus lumipyrylle. Kuukausiennusteen mukaan maaliskuussa voi olla jo kevättä rinnassa, vaikka suuressa osassa maata maaliskuu on tilastojen valossa vielä talvikuukausi. Tämä talvi on kuitenkin ollut kaukana tilastollisista keskiarvoista.

Länsivirtaukset heikkenevät ensi viikolla: yllättääkö talvi eteläsuomalaiset?

Keskisuomalaisten talvilomat käynnistyvät ensi viikolla. Lumitilanne on tällä hetkellä heikko: luonnonladuille pääsee lähinnä itäisimmässä Suomessa ja pohjoisessa. Lumitilanteeseen ei ole viikonvaihteessa vielä tulossa helpotusta.

Ensi viikko sen sijaan näyttää kutkuttavalta. Länsivirtauksissa on heikkenevä trendi ja Suomeen pääsee valumaan kylmempää ilmamassaa. Kuulumme jatkossakin matalapaineiden reitille, mutta jos matalapaineet tämän hetkisen ennusteen mukaisesti ottavat hieman eteläisemmän reitin, jäävät kovimmat tuulet Suomen etelä- ja länsipuolelle.

Länsivirtausten heikkeneminen voi tuoda myös pari talvisempaa elementtiä: lumisateen ja pakkasen – eteläistä Suomea myöden! Ensi viikon puolivälissä kylmempää ilmaa voi päästä purkautumaan pitkälle Etelä-Eurooppaan saakka, ja samassa rytäkässä Etelä-Suomikin saattaa saada lumipeitteen. Ennusteissa näkyy etelärannikon kohdalla jopa useamman päivän lumipyrypotentiaali: itätuuli yhdistettynä vuodenaikaan nähden harvinaisen lämpimään Suomenlahteen voi tuoda suuriakin lumikertymiä mm. pääkaupunkiseudulle tiistai-illasta eteenpäin. Nytkö ne koko talven lumet tulevat sitten kerralla?

Varoitus: nyt seuraa talven perään haikaileville tunnelman tappaja. Lue eteenpäin omalla vastuulla.

Valitettavasti minun täytyy kuitenkin todeta, että numeeristen sääennusteiden loppupäässä (5-10 vuorokauden kohdalla) on jo pitkään ollut havaittavissa kylmenevä ja lumisempi trendi, mutta kuten huomaatte, se on Etelä- ja Keski-Suomen osalta jäänyt toteutumatta. Tämän vuoksi suhtaudun myös ensi viikon mahdolliseen kylmenemiseen varauksella.

Nähdäänkö talvisempi vaihe Etelä-Suomessakin ensi viikolla? Kuva: Markus Mäntykannas

Maaliskuussa kevättä rinnassa?

Jos muutos kylmempään ja lumisempaan suuntaan toteutuu, ei sen kestosta ole tietoa. Jo luonnollisistakin syistä päivälämpötilat alkavat maaliskuussa auringon vaikutuksesta hilautua plussan puolelle osassa maata. Joinakin vuosina maaliskuu on kuitenkin ollut kylmin talvikuukausi: näin kävi viimeksi vuosina 2008 ja 2005. Vaikka terminen talvi vielä jossain vaiheessa maaliskuuta pääsisikin eteläisessä Suomessa alkamaan, sen kesto jäisi lyhyeksi. Viimeistään huhtikuu nujertaisi talven.

Mikäli kuukausiennusteen indikoima länsivirtaustrendi taas vähän yltyy maaliskuun puolella, on se kutsuhuuto keväälle. Kerroimme aikaisemmassa blogissamme kolme syytä, miksi kevät voi alkaa aikaisin tänä vuonna. Toistaiseksi pitkän ajan sääennuste ei ole muuttanut näkemystään tavanomaista lämpimämmästä maaliskuusta.

Päivitetty su 23.2.2020 klo 11:04

4 vastausta artikkeliin “Etelärannikko voi saada usean päivän lumipyryn – kuukausiennusteen mukaan maaliskuusta tulossa lämmin”

 1. Oli kyllä 2018 maaliskuukin tavanomaista kylmempi,ettei kovin kauas tarvi mennä

 2. Eikös sen talven pitänyt olla jo taputeltu?. Tää on taas tätä kun kevät on pian edessä alkaa se talvikeli tänne lounaaseenkin. Eli jälleen kerran saa koko huhtikuun lämmittää varaavaa takkaa koska nykyisin huhtikuu on talvisempi kuin joulukuu.
  Ei kannattaisi tälläkään sivustolla hehkuttaa aikaisen kevään puolesta kuten on taas tehty. Virhe nro 1. Läntiset ilmavirtaukset jatkvat niin kauas kun ennstetta riittää talven tulo peruttu. Virhe nro 2.
  Polaaripyörre ei osoita hajoamsen merkkejä terminen talvi ei vieläkään ala etelässä. Virhe nro 3

 3. Lumisade on vihonviimeinen asia nyt kun kalenterin mukainen kevät alkaa viikon kuluttua. Pienikin lumisade pääkaupunkiseudulla aiheuttaa sen, että ”liukkaudentorjunta” alkaa eli kaduille ja jalkakäytäville ajetaan tonneittain hiekkaa juuri kun vesisade on huuhtonut kadut melko pölyttömiksi. Lumi ei kauaa maassa pysy, mutta hiekka jää pölisemään viikkokausiksi, jopa yli vapun.

  Mutta lauhana talvenahan se kylmin vuodenaika usein onkin juuri takatalvi, vaikka Ilmatieteen laitoksella jaksetaan inttää, ettei muka ole takatalvi, kun terminen talvi ei ole alkanut tai päättynyt. Koska Ilmatieteen laitoksella ei ole
  järkevää menetelmää määrittää termisen syksyn loppumista lauhana talvena, lienee syytä ottaa mallia Ruotsista, jossa terminen syksy päättyy viimeistään 14.2. Jos keskilämpötila 15.2. alkaen edelleen pysyy plussalla 7 päivää, katsotaan termisen kevään alkaneen 15.2. Näinhän on nyt käynyt etelärannikolla, joten jos vielä saadaan lunta voidaan perustellusti puhua takatalvesta.

  Naurettavaksi termisen talven määritys meni vuonna 2008, kun Ilmatieteenlaitoksen mukaan terminen talvi Kaisaniemessä oli muka 19.3. – 27.3. Tuon selvempää takatalvea ei kovin usein nähdä.

 4. Joo polaaripyörre heikkenee ja siirtyy etelämmäksi eli meille koittaa aurinkoiset päivät ja kovenevat yöpakkaset. Ihan normaalilta vaikuttaa maaliskuu ja taitaa olla monin paikoin talven kylmin kuukausi!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.