Baltia-pyry voi tiputtaa Viroon 30 senttiä lunta – saako Suomen etelärannikko viimein osansa?

Julkaistu
Lumikertymä tiistain ja perjantain välillä voi olla Virossa paikoin 20-30 senttiä. Suomen etelärannikon kohtalo on yhä auki. Kuva: Foreca

Tällä viikolla hiihtolomia olisi kannattanut suunnata viettämään Lapin lisäksi myös etelänaapuriimme – jos hiihtäminen ja talvimaisemat sattuvat innostamaan. Viro on saamassa lähipäivinä enimmillään jopa useita kymmeniä senttejä lunta ja maassa puhutaankin suoranaisesta lumikaaoksesta. Lumipyry liippaa hyvin läheltä Suomenkin etelärannikkoa, jopa hermostuttavan läheltä. Tulisi sitten kunnolla päälle tai jäisi tulematta kokonaan: meteorologi ei tykkää vaikeasti ennustettavista välimuodoista.

Hiihtokelit Viroon, miten käy etelärannikon?

Osa eteläsuomalaisista on odottanut lunta kuin kuuta nousevaa. Odotukset ovat jääneet pääosin turhiksi, sillä sateet ovatkin olleet pääsääntöisesti vettä. Ensimmäistä kertaa tänä talvena etelärannikolla on jopa sankan lumipyryn potentiaalia loppuviikon aikana, mutta ennusteen epävarmuus aiheuttaa meteorologille stressiä. Kovasti tekisi mieli sanoa, että lunta joko tulee tai ei tule. Nyt on kuitenkin pakko tyytyä toteamaan savolaisittain, että suattapi sataa tai suattapi olla satamatta.

Viro on kuitenkin suurella todennäköisyydellä saamassa lähipäivien aikana reilusti lunta. Itämeren pohjoisosassa on hyvin hidasliikkeinen matalapaine, joka pyörittää sateita paikallaan usean päivän ajan. Suurin osa etelänaapuristamme saa lähipäivien aikana 10-20 senttiä lunta, mutta suurimmat kertymät voivat Viron sisämaassa Pärnun itäpuolella olla jopa 20-30 sentin luokkaa. Talvista maisemaa pääsee keskiviikkona ihailemaan niinkin lähellä kuin Tallinnassa, missä lumikertymä voi kasvaa 20 senttiin.

Suomen etelärannikon kohtalo on edelleen auki: tuoreimmat säämallit ovat vetäneet sadealuetta hieman eteläisemmälle reitille, jolloin lumipyry ei yltäisikään Suomeen saakka. Keskiviikkona ja loppuviikolla ajoittainen lumisade on kuitenkin mahdollinen etelärannikon tuntumassa, nyt kannattaa seurata sadetutkaa!

Etelärannikon osalta tilanne on hermostuttavan jännittävä, sillä jos sadealue yltääkin 20-30 kilometriä ennustettua reittiä pohjoisemmas, voi kyseessä olla esimerkiksi pääkaupunkiseudun osalta kunnon lumipyry. Itätuulet voivat laukaista etelärannikolla nk. rannikkokonvergenssin, jonka aikana lunta on joinakin talvina pyryttänyt useita kymmeniä senttejä vuorokaudessa.

Etelärannikko ja pääkaupunkiseutu voivat saada lähipäivinä valkean maan. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

5 vastausta artikkeliin “Baltia-pyry voi tiputtaa Viroon 30 senttiä lunta – saako Suomen etelärannikko viimein osansa?”

 1. Valkean maan? Enemmän tuo ruskealta näyttää. Jääköön vain tulematta, lumifanit ovat voineet lomillaan käydä pohjoisessa ihmettelemässä tuota elämää hankaloittavaa, terveydenhuoltoa kuormittavaa ja muutenkin ikävää valkoista möhnää.

 2. Oma veikkaukseni on, että säätila muuttuu viime metreillä sellaiseksi, että saamme harmaan taivaan, navakkaan lounaistuulen ja taivaalta ihan silkkaa vettä. Tätä sitten jatkuu pari-kolme viikkoa, jonka jälkeen on yksi aurinkoinen, mutta kylmä ja tuulinen päivä, jonka jälkeen alkavat kaatosateet.

 3. Hiihdon harrastajana olen niin monta kertaa joutunut pettymään tämän talven ennusteisiin, joten pessimisti olen tämänkin ennusteen suhteen. Vaikka lunta nyt tulisikin, niin ei se talvea pelasta. 2/3 potentiaalisista hiihtokuukausista täällä Helsingissä on jo menetetty helmikuun jälkeen. Maaliskuu jäljellä, mutta kevät puskee päälle kuitenkin.

  Suurella osalla etelässä asuvista talvilajien harrastajista ei ole mahdollisuutta eikä varaa käyttää tuhansia euroja ja viikkojen poissaoloa töistä talvilajien harrastamiseksi pohjoisessa. Samaan aikaan kun pitäisi maksaa vakituisenkin asunnon kulut. Tätä on lumen ja talven inhoajien vaikea ymmärtää. Innoikkaille talvilajien harrastajille ei riitä viikko tai pari lajin harrastamiseen talvella. Alkuvuoden aikana on ehtinyt hyvin miettiä pohjoiseen, Norjaan tai Alpeille muuttamista pois Etelä- Suomen ankeasta talvesta.

 4. Ennen oli ruuan saanti tai saamattomuus säästä kiinni – nälkävuosiakin oli kun kolea kesäsää ja hallaa keväällä, sekä aikaisin syksyllä piti panna petäjäistä taikinaan…
  Nyt kun pääosa (viljelijöitä vain vähän ) kansasta ruuan saa ” kaupasta” masennus ja mielensäpahoittaminen on sään ansiota – että on se kovaa tuo nykyajan elämä….

 5. Jos lainaat savon murretta, niin kirjota edes oikein.

  Suattaapi sattaa tai suottaapi olla satamatta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.