Juhannustaikoja

Julkaistu
Suolaa ja jäämurskaa pakastepussissa

Suolaa ja jäämurskaa pakastepussissa
Jäämurskaa ja suolaa pakastepussissa. Jään sulaminen ja suolan liukeneminen veteen ovat molemmat voimakkaasti lämpöä sitovia reaktioita.
Suomalaisessa kansanperinteessä juhannustaikoja tehtiin ennen muinoin moneenkin eri arjen pulmaan ja murheeseen. Taioilla manattiin parempaa satoa, parempaa naimaonnea ja pahoja henkiä pois pirttejä riivaamasta.

Vielä nykyäänkin, joko mökillä tai kesän muissa riennoissa, voi tulla tarve taikoa pitkän automatkan aikana ylikuumentunut juhannusvirvoke nopeasti kylmäksi.

Ongelma on haastava ja piinaa janoista mieltä. Onneksi ratkaisu on lähellä. Helpon saatavuutensa puolesta vesi soveltuu viilennykseen hyvin, sillä vedellä on korkea ominaislämpökapasiteetti ja höyrystymislämpö. Nämä ominaisuudet tekevät vedestä hyvän kylmäaineen.

Vesi haihtuessaan sitoo lämpöä, jolloin haihtumisjäähtymistä voi hyödyntää käärimällä viilennystä vaativat juomat märkään pyyhkeeseen.

Vesistön läheisyydessä virvokkeen voi upottaa katiskan mukana luonnon omaan jääkaappiin viilenemään. Vesi on tiheimmillään ja raskainta +4 Celcius-asteisena järven pohjassa. Saalis lienee varma kalaonnesta huolimatta. Ahvenet kiittävät, kun eivät mahtuneet katiskaan.

Talvella järvestä leikattu ja sahanpuruun säilötty jää kruunaisi tietysti koko omavaraisen mökkijuhannuksen. Jäämurskan sekaan voi heittää kourallisen kiteistä merisuolaa, jota sekoitellen ja ravistellen voi päästä kohtalaisen kylmiin lämpötiloihin.

Menetelmä on hyödyllinen juomien pikakylmennyksen lisäksi myös itse tehtyjen kylmäpussien ja kotitekoisen jäätelön valmistuksessa. Villalapaset on syytä laittaa käsiin, etteivät näpit palellu keskellä kesää!

Lähteet:

Lumi lusmuilee kesän sahanpurun alla
http://yle.fi/uutiset/lumi_lusmuilee_kesan_sahanpurun_alla/6098079

Eiran Jää – Eira Is Vantaanjoella
http://kaupunginosat.net/oulunkyla/historia/eiran_jaa_s.htm
Britta Holmlund, avustajana Kaj Blomberg

Tiede.fi, keskustelu: Kaljan/limsan jäähdytys
http://www.tiede.fi/keskustelut/kemia-fysiikka-ja-matematiikka-f3/kaljan-limsan-jaahdytys-t6694.html

Make Ice Cream in a Baggie
http://chemistry.about.com/cs/howtos/a/aa020404a.htm

Valokuva:
Suolaa ja jäämurskaa pakastepussissa
Mika Toivonen

3 vastausta artikkeliin “Juhannustaikoja”

  1. Mistä johtuu, että uuden vedenlämpötila jutussa etelässä Pääjärvessä vesi on vain +7 ja ympärillä yli 15 astetta? :)

  2. Voihan sitä sahanpuruunkin sekoitella jäitä jos haluaa perinteisiin tutustua, mutta liekkö helpompi tilata ne vain lähimmästä ravintolasta. Laitetaan kottikärryn pohjalle hieman sammalta, lisätään jääpaloja reilusti ja lisää sammalta päälle. Pysyy järvettömällä ja sähköttömällä mökilläkin mukavan kylmänä juomat. Ei ehkä niin suositeltava tapa, mutta kuitenkin: kasta sukka, laita juoma märkään sukkaan ja sukka ikkunan väliin roikkumaan ajoviimaan ja matkallakin on kylmää juomaa.

    1. Toki näin helpompaa. Hiilihappojää toimisi myös sammalpeitteen alla. Märkä (villa)sukka ajoviimassa. Sehän on vanha kunnon rekkamiehen jääkaappi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.