Mitä kesälle on tapahtumassa?

Julkaistu

Säätyyppi

Meteorologisesti sää voidaan karkeasti jakaa kolmeen päätyyppiin: Aurinkoiseen korkeapaineen säähän, epävakaaseen matalapaineen säähän sekä nopeasti vaihtelevaan länsivirtauksen säätyyppiin.   Usein varsinkin kesällä joku näistä säätyypeistä jää meillä päälle pitkäksi aikaa.  Niinpä lomalaisten kannalta jännitetäänkin usein, mikä säätyyppi omalle lomalle osuu hallitsevimmaksi.

Koleaa vai lämmintä

Meillä kesän säätyyppi on yleensä kahden kauppaa. Toisinaan yläilmakehässä päällämme makaa ”kylmän polaari-ilman pussukka”, jonka ansiosta sää on sadeherkkää ja sen myötä  hyvinkin kolean tuntuista. Toisinaan taas  yläilmakehään on kiilannut etelästä lämpimän ilman kieleke keskileveysasteiden lämmintä ilmaa (joskus jopa trooppista).   Tällöin kesäsää muistuttaa pitkälti aurinkolomakohteiden rantakelejä. Näiden hyvin erilaisten säätyyppien rajamailla sää on kaikkein nopeimmin vaihtelevaa ja koetaan myös kaikkein voimakkaimmat sateet.

Suihkuvirtaus

Ylempänä ilmakehässä (troposfäärin yläosassa) näiden erilaisten ilmamassojen välissä puhaltavat hyvin voimakkaat suihkuvirtaustuulet.  Voimakkaat suihkuvirtaukset syntyvät suurten lämpötilaerojen seurauksena ja niiden mukana sitten sateet ja matalapaineet liikkuvat. Niinpä runsaimmat sateet löytyvät usein suihkuvirtausten läheisyydestä, jossa matalapaineet hoitavat työtänsä ja sekoittavat lämmintä ja kylmää ilmaa keskenään.

Suihkuvirtaus jakaa kylmää ja lämmintä ilmaa. Tällä hetkellä olemme suihkuvirtauksen kylmällä puolella. Mitä laajempi kylmän ilman pussukka on, sitä pitkäkestoisempi se yleensä on. Kysymysmerkillä on merkitty lämpimän ilman kieleke, joka alkaa viikon puolen välin jälkeen liikkua kohti pohjoista. Samalla suihkuvirtaus siirtyy ainakin osin pohjoisemmaksi, mutta se tuskin saa kokonaan syrjäytettyä kylmää ilmaa ainakaan vielä toistaiseksi. Hellekelit ovat jääneet suihkuvirtauksen eteläpuolella. Kuvassa näkyy myös seuraavan kolmen vuorokauden sateenkertymä Euroopan alueella. Erityisesti tänne Pohjolaan näyttää sateita riittävän. Kaikkein eniten tosin taitaa sataa Ruotsin puolelle, mutta myös Koillismaalle on paikoin 3 vrk:n kertymäksi ennustettu yli 50 mm.

Nyt kuulumme kylmään ilmamassaan

Tällä hetkellä kuulumme siis tähän epävakaaseen ja koleaan polaari-ilmamassan vyöhykkeeseen.  Yläilmakehässä päällämme on laaja, kylmä matalapaineen alue, jota meteorologit kutsuvat yläsolaksi. Niin kauan kuin tämä ”kylmä pussukka ” pysyy päällämme, sää jatkuu entisenlaisena eli epävakaana ja vaihtelevana.  Toisin sanoen sateita on odotettavissa aika ajoin, välillä ihan päivittäin ja parhaimmillaankin sateissa on taukoa tyypillisesti vain 3 vrk:n verran. Usein myös paikalliset erot sademäärissä ovat tässä säätyypissä suuria ja usein esimerkiksi rannikolla sateet jäävät sisämaata vähäisemmiksi.

Helleilma on jäänyt suihkuvirtauksen toisella puolelle

Mikäli haluaisimme, että säämme muuttuisi pitkään jatkuvaksi helteiseksi auringonpaisteeksi, meidän pitäisi päästä yläilmakehän suihkuvirtauksen toiselle puolelle. Tai paremminkin suihkuvirtauksen tulisi siirtyä maamme eteläpuolelta pohjoispuolelle.  Ainakaan tällä hetkellä se ei vielä näytä kovin todennäköiseltä.  Pientä toivoa muutoksesta kuitenkin on olemassa, kun Afrikan lämpöä on nyt virtaamassa Espanjan yli kohti pohjoista. Tämä lämmin annos muuttanee suihkuvirtauksen suuntaa loppuviikosta niin, että lämpimämpää ilmaa alkaa virrata kohti pohjoista.  Todennäköisintä kuitenkin on, että meillä lämpeneminen on ainoastaan tilapäistä, emmekä pääse kunnolla suihkuvirtauksen lämpimämmälle puolelle. No, muutaman päivän päästä se jo selviää.

Voiko tämä säätyyppi jatkua koko kesän

On mahdollista, että tämä epävakainen ja viileähkö säätyyppi jatkuu vielä viikkoja.  Lomalaisten ei kuitenkaan kannata vielä tyystin kadottaa toivoansa, sillä aika usein heinäkuun alussa suihkuvirtauksen paikka Euroopassa muuttuu. Ja joka tapauksessa, kun vesistöt hiljalleen lämpenevät, tämäkin säätyyppi muuttuu vähitellen vähän lämpimämmäksi,  eli aurinkoisina välipäivinä päästäneen vähitellen  20 C asteen paremmalle puolelle, paikallisesti jopa helteelle.  Eikä sovi unohtaa vanhaa ja ehkä vähän kulunutta meteorologista viisautta: ”Koskaan ei voi sataa kahta päivää peräkkäin…, kun siinä on yö välissä” ;)

 

 

 

 

16 vastausta artikkeliin “Mitä kesälle on tapahtumassa?”

 1. Mitä tuo kysymysmerkki kuvassa tarkoittaa? Hyvä kirjoitus! :)

  1. Kysymysmerkillä on merkattu lämpimän ilman kieleke, joka alkaa viikon puolenvälin liikkumaan pohjoiseen päin, niin kuin kuvatekstissä sanottiin

 2. Ai niin, se oli lämpimän ilman kieleke!

 3. Varjoliito.netissä on ihmetelty erikoista pilvi-ilmiötä, jossa muuten pilvettömällä taivaalla on rannikkoa seuraava pilvijono. Saisikohan siihen jotain selvitystä, tai ohjeita miten sitä voisi ennustaa? Keskustelu ja kuva ilmiöstä löytyy alla olevasta osoitteesta

  http://www.varjoliito.net/varapalsta/index.php?topic=10713.0

  1. Kyllä tuo minusta äkkiseltään merituulirintamalta vaikuttaisi. Kuivassa säässä ei välttämättä synny mantereella kumpupilviä, mutta merituulirintaman kohdalla mereltä virtaavassa ilmassa on kosteutta sen verran, että juuri tuolla voimakkaampien nousujen alueella syntyy vaatimaton kumpupilvijono.
   Kumpupilviä syntyy vaan manterella ja välillä erehdytään luulemaan, että merituulirintama on aina siellä, missä mereisen selkeän sään alue vaihtuu kumpupilviseen vyöhykkeeseen. Joskus kuitenkin vaan on kyse mereisen alueen selkeästä säästä ja mantereen kumpupilvistä ilman, että mitään merituulta olisi olemassa. Tällöin pilvirajalla ei myöskään ole voimakkaampien nostojen vyöhykettä (rintamaa), vaikka pilviraja ehkä antaisi olettaa näin olevan.

 4. Moi Petri ja muut,

  GFS mallit näyttäis siltä että 200hPa korkeuksilla viikon päästä oltais ns keskellä jet-stream:ia joka tuonee Espanjan seudulta lämpimämpää ilmaa. 850hPaT lukematkin alkavat näyttää hiukka kesäisimmiltä, jopa +10 ast jolloin T2m on mahdollisuudet helteille…

  Mitäs Petri sun mallit näyttää 7vrk ja siitä eteenpäin???


  Tomi

  1. Ecmwf- malli näyttää myös ensi viikolle (uusin ei vielä tullut) välillä katkeavaa suihkuvirtausvyöhykettä, jonka itäpuolella oleva ilmamassa olisi hyvinkin helteistä ja voisi välillä meille yltää. Toisaalta suihkuvirtaus vyöhykkeellä tulee juuri niitä reippaita sateita… Lisäksi uudet laskelmat muuttavat kokajan ensi viikon suihkuvirtauksen paikkaa ja mitä vaan voi vielä sen suhteen tapahtua.

 5. Miksi ihmeessä kuluvaa kesää haukutaan ja toivotaan tilalle jotakin muuta?Kuluva kesä on ollut paras kesä iäisyyksiin!!Meitä on monia, joille helteet ovat kauhistus ja niiden yletön ihanointi täysi tarpeetonta luettavaa.Nautitaan hyvästä ja kauniista kesästä ilman järjetöntä kuumuutta ja uuvuttavia helteitä!

  1. Tuo on tosiaankin makuasia. Itse olen sitä mieltä, ettei Suomessa voi koskaan olla kesällä liian kuuma. Jos talvella on pakkasta se parikymmentä, täytyy kesällä saada saman verran plussaa korkojen kanssa takaisin. Minusta se olisi vain reilua se…

   Nytkin puhutaan kosteasta kesäkuusta, mutta täällä Rannikko-Pohjanmaalla on ollut metsäpalovaroitus päällä koko ajan. Toivottavasti sade saapuu, mutta lämpimän ilman kera. Nyt onkin jo satanut koko päivän, mutta liian kylmää on silti. Kesälomaa kun on vain ne neljä viikkoa.

 6. Tämä kesä on mennyt juuri kuten Mika Toivosen blogin yhteydessä ennustelin:

  Wolfgang says:
  24.4.2012 at 7.41

  Kyseisen instanssin mukaan meillä piti olla jo melkein ennätyslämmin kevätkin. Minun ennusteeni näyttää, että tulee poikkeuksellisen sateinen ja viileä kesä pitkästä aikaa. Ja onhan se ollut tolkutonta kahtena kesänä jäähdyttää kalliilla energialla huoneilma valkoihoiselle sopivaksi:)
  —————————————————————————————————
  Tyytväisenä täytyy Keski-Suomessa Jyväskylän seudulla olla tänä suvena. Metsät tulevat täyteen marjoja. Palstaviljely antaa runsaan sadon hyvien taivaallisten vesisateiden myötä. Ei ole tarvinnut kastella pihoilla keinotekoisesti. Mökkijärven ja kaivojen pinnat ovat tapissaan. Kallista energiaa ei tarvinnut käyttää huoneistojen jäähdyttämiseen. Ainoa ikävä puoli on valtava hyttysten määrä, mutta siihenkin on useimmiten tullut helpotusta heinäkuun alussa.
  Summa summarum. Hyvä ja normaali kesä. Normaaliin kesään kuuluvat myös sateet ja tänä kesänä niitä on tullutkin sopivin välein.
  Jos haluaa helteitä ja auringon paahdetta, niin ei muuta kuin Kanariansaarille. Siellä on tällä hetkellä pelkkää aurinkoa ja lämpötila noin 30 – 38 C.:)

 7. Voitko Petri päivittää tänne kommentteihin miten tämän ”muutaman päivän päästä nähdään” asian kanssa kävi? Eli lähteekö Afrikasta nouseva lämmin ilma muuttamaan meidän säätyyppiä?

 8. Kiitos informatiivisesta kirjoituksesta! Enpä ollut kuullutkaan suihkuvirtauksesta. Harvinaisen selkeäksi tuli kuva siitä missä mennään!

 9. Selkeästi kerrottu miksi sää on täällä tällä hetkellä tällaista, kiitos!

 10. Mielenkiintoinen kirjoitus tosiaan. Olisi kiva kuulla, miten tilanne etenee.

  Täältä löytyy muuten virtauksen paikka tällä hetkellä http://www.wunderground.com/global/Region/EU/2xJetStream.html

 11. Tämä on kyllä 10 pisteen arvoinen blogikirjoitus, kiitos Petri hyvästä ja informatiivisesta tekstistä! :)

 12. Eipä itselläkään ole mitään kesäkuun sateita vastaan. Saa sitten syksyllä nauttia metsässä sienisadon runsaudesta. Kaivosta ei ole juuri joutunut nostamaan vettä kasvimaalle, kun sataa niin kivasti sopivin väliajoin. Uutta nurtsiakin on ollut helppo istuttaa kun ei tarvitse vettä kantaa kylvölle. Paras kesä sää onkin yleensä heinäkuun loppuviikot ja elokuun alkuviikot. Mikä parasta kostea kesän alku nostaa kanttarellin ylös jo heinäkuun lopussa. Säähän ei ole este. Huonot varusteet ja negatiivinen asennoituminen taas on. Varusteita saa kaupasta, mutta asennetta joutuu työstämään nauttiakseen sade kesistä. Kelistä riippumatta, onni löytyy itsestä ;) Mukava on lueskella näitä kirjoituksia, vaikka aivan sama toisaalta mikä sää on. Mitä rajumpi sitä helpompi siitä on saada hyviä fiilareita.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.