Jatkoa: Mitä kesälle on tapahtumassa?

Julkaistu

Osa maasta tilapäisesti suihkuvirtauksen lämpimälle puolelle

Suihkuvirtauksen paikka on viikonlopun aikana muuttumassa. Afrikasta peräisin oleva annos lämmintä ilmaa saa suihkuvirtauksen siirtymään kohti pohjoista.  Se tarkoittaa, että viikonloppuna sää on vähän lämpenemässä.  Osa maasta pääsee jopa suihkuvirtauksen lämpimälle puolelle.  Kunnon helleaaltoa on kuitenkaan turha vielä odottaa, sillä lämpimän ilmamassan puolelle päästään vaan tilapäisesti eteläisen Suomen alueella ja osin tämäkin ”lämpöaalto” hiipuu  suihkuvirtauksen mukana saapuvan matalapaineen sateisiin.

Kaksi sadetta

Lämpimän ilman saapumisen seurauksena on meillä viikonvaihteessa liikkeellä kaksi hajanaista sadealuetta. Lauantaina lännestä saapuu sade, joka tuo lämpimän ilman tullessaan, mutta jo viimeistään maanantaina tulee toinen sade, joka vie lämpimimmän ilman mennessään.  Siinä välissä, sunnuntaina, aurinkoisimmilla alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa on mahdollista päästä 25 asteen tuntumaan.

Viikonlopun aikana eteläisessä Suomessa päästään hetkeksi suihkuvirtauksen lämpimälle puolelle. Suihkuvirtaukseen liittyy kuitenkin myös sateita, joiden myötä "lämpöaalto" jää kovin tilapäiseksi ja paikalliseksi. Viime kerralla mainittu Afrikan lämpöaalto näkyy nyt kartassa A-kirjaimena. Se luikahtaa maamme eteläpuolelta itään, mutta saa suihkuvirtauksen kaartumaan viikonloppuna tilapäisesti toiseen suuntaan. Näin päin kaartuvalla suihkuvirtauksella (selänne) on tapana kuivata ja heikentää sateita. Se saa usein laajemmat rintamasateetkin katkeilemaan ja tekee niistä hajanaisia. Kolmen vuorokauden kertynyt sademäärä jääkin viikonloppuna viimekertaista vähäisemmäksi, vaikka pari sadealuetta liikkuu perjantain ja maanantain välisenä aikana maamme yli.

Ensi viikolla takaisin suihkuvirtauksen kylmälle puolelle

Sateista tuskin päästään vielä ensi viikollakaan, sillä siirrymme takaisin suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle, jossa sää on yhä ailahtelevaa. Toisaalta suihkuvirtaus on heikkenemässä, mikä tarkoittaa lämpötilaeron pienenemistä suihkuvirtauksen eri puolilla.  Niinpä ensi viikosta näyttäisikin tulevan kulunutta viikkoa lämpimämpi ja useana päivänä on Etelä- ja Keski- Suomessa mahdollista päästä 20 asteen yläpuolelle.

Suihkuvirtauksen heikkeneminen on  myös usein merkki siitä, että ilmakehä vähän miettii mitähän tekisi seuraavaksi ;)

10 vastausta artikkeliin “Jatkoa: Mitä kesälle on tapahtumassa?”

 1. Tätä kulunutta kesää voisi (täällä Oulun korkeudella) kuvailla sanoin: kesä jota ei koskaan tullut.

 2. Entä Pohjois-Suomi? Aina kerrotaan mitä Etelässä on. Saadaanko Ouluun ollenkaan lämpöä?

 3. Paras kesä pitkään, pitkään aikaan!Toivotaan, että viileys säilyy :)

 4. Kerrassaan mielenkiintoista. GSF-ennusteet, mm. http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html ennustaa esim. viikon päähän 200hPa että JetStream olisi siirtynyt Ruotsin-Norjan päälle jolloin Suomi jäisi itäpuolelle -> aika ”kuuman” näköistä suurimpaan osaan Suomea…

  Onko sulla Petri tähän jotain tarkennuksia muista malleista ???

  t.Tomi

 5. tulikohan tässä artikkelissa nyt varmasti mainittua sana suihkuvirtaus tarpeeksi monta kertaa =)

 6. Mahtavaa. Tällaisten kirjoitusten avulla pääsee taviskin vähän kärryille mitä säässä oikeasti tapahtuu. Varmaan lisäisi mönkään menneiden sääennusteiden ymmärrystä, jos televisiossa olisi aikaa kertoa näistä muuttuvista tekijöistä. Etenkin Suomen vaihtelevissa ja laajan skaalan ilmastossa tällaiselle on ehdottomasti tilausta.

 7. Mistä johtuu saariston viileä ilma? Vuorokauden lämpötilakäyrä ei ole käyrä vaan suora viiva. Tuntuu, ettei lämpötila pääse kohoamaan lainkaan yli 15 asteen.

 8. Loistava kirjoitus, Suomessa sääennusteet TV:ssä ovat aina niin lyhyitä ettei tällaisen esittelemiseen jää aikaa. Olen nähnyt amerikkalaisen Chicagossa päämajaansa pitävän WGN uutiskanavan ennusteiden olevan joskus jopa 8 minuuttia pitkiä, jolloin meteorologi ehtii selitellä tarkemmin tulevaa säätä, joka on tuolla USA:n keskilännessä vähintään yhtä villiä kuin Suomessa :D Oli sääilmiö mikä hyvänvä, se tuntuu aina olevan oman lajinsa ääripää…

 9. Kiitos! Hyvä, selventävä kirjoitus. Pitkän aikavälin sääennusteita löytyy näistä linkeistä (kommenteissa uusimmat päivitykset):

  http://ilmastotieto.wordpress.com/2012/02/23/kevaan-ja-kesan-2012-saaennuste/

  http://biologi-jari.blogspot.fi/2012/05/kesan-2012-saaennuste.html

 10. Iso kiitos näistä kahdesta fantastisesta kirjoituksesta! Erittäin erittäin mielenkiintoista. Ja kiitos kommentoijille linkeistä, joista voi itsekin jatkossa seurailla suihkuvirtausten liikkeitä.

  Lisää tämmöistä. Uskon että lukijoita ja kiinnostuneita löytyy heti kun sanotaan jotain muutakin kuin liian pureksittua ja helppoa ennustelua. (esimerkiksi tuuliennusteisiin vesilläliikkujana kaipailisin kovasti Ruotsin tyylisiä todennäköisyysjakaumia eri tuulennopeuksille)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.