Vaaniiko flunssa kylmässä?

Julkaistu

Julkisten tilojen ja toimistojen ovenkahvoihin ei tulisi milloinkaan koskea ilman asianmukaisia suojakäsineitä.
Julkisissa kulkuvälineissä matkustaminen on hyvä keino tarkkailla flunssan, kausi-influenssan ja muiden kuolemantautien esiintyvyyttä työmatkailijoiden keskuudessa. Tässä vaiheessa vuotta tilanne ei ole kovin hälyttävä. Pientä niiskuttamista ja köhimistä siellä täällä, mutta kuitenkin yleisesti ottaen yskimisen ääni kuulostaa vielä melko terveeltä. Pian on kuitenkin talvi kylmimmillään ja käsillä vaihe, jolloin junassa tai bussissa istuminen tuo elävästi mieleen kauhukuvien keuhkoparantolan.

Kylmän sään vaikutusta sairastuvuuteen on tutkittu, mutta selvää kantaa aiheeseen on edelleen vaikea ottaa. Se tiedetään, että kylmällä säällä ei sinänsä ole suoraa sairastuttavaa vaikutusta. Kovimmallakaan pakkasella täysin ulkomaailmasta eristetyn kuplan sisällä asuessa ei sairastuminen yksinkertaisesti onnistu taudinaiheuttajien puuttuessa. Jostain syystä erinäiset räkätaudit ajoittuvat kuitenkin kylmimpään talveen.

Kylmällä ilmalla on todettu olevan joitain epäsuotuisia vaikutuksia ylähengitystien toimintoihin. Nenän limakalvot turpoavat ja ärsyyntyvät kylmässä, jolloin ilman virtausvastus ja niistämisen tarve nopeasti lisääntyy. Limaneritys keuhkoista aiheuttaa yskimistä ja ihminen voi huomaamattaan alkaa hengittää kylmässä suun kautta. Tautiin sairastuminen vaatii aina kontaktin taudinaiheuttajan kanssa, mutta kylmän ilman seurauksena ihmisen oma käytös voi sekä levittää että vastaanottaa tauteja herkemmin.

Flunssan kaltaiset taudit leviävät kosketus- ja pisaratartuntana. Jos vielä yskiessään muistaa peittää kohteliaasti suun, mutta sen kummemmin miettimättä tarraa samaisella saastuneella kädellään ovenkahvaan, hissinnappulaan, työtoverin näppäimistöön ja luoja ties vielä kahviautomaattiin, niin mikrobit pitävät kohta peijaisia koko toimistossa!

Aivastusrefleksi pärskäyttää ilmaan aerosolipilven, missä taudinaiheuttajien voi ajatella leijuvan ilmassa pienten nestepisaroiden sisällä. Pisarakoko määrittää sen, että kuinka pitkään taudinaiheuttajat leijuvat ilmassa ja selviävätkö ne toimintakykyisinä seuraavaan kantajaan asti. Kylmässä ja kuivassa ilmassa taudinaiheuttajat säilyvät aktiivisena pidempään. Huomattavan kostea ilma puolestaan kasvattaa nopeasti aerosolipilven pisarakokoa suuremmaksi, jolloin pisarat putoavat nopeammin maahan.

Aihetta on tarkasti tutkittu ainakin erään suurvallan armeijassa, missä joukko terveitä alokkaita asetettiin tarkkaan neliömatriisiin seisomaan ja näiden eteen tuotiin sairasteleva henkilö yskimään. Tässä kyseisessä kokeessa kukaan koehenkilöistä ei onneksi sairastunut.

Ei ole elämä helppoa mikrobillakaan, mutta yritetään me ihmiset pysyä terveinä siitäkin huolimatta!

Lähteet:
Study Shows Why the Flu Likes Winter
http://www.nytimes.com/2007/12/05/health/research/05flu.html?_r=0

Miten pakkanen puree hengitykseen? – astma ja keuhkoahtaumatauti kylmässä ilmastossa. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2005;121(4):441-8 Jyrki Kotaniemi ja Hannu Rintamäki Teema: Kylmä ja terveys

Promet – Meteorologische Fortbildung
33. Jahrgang, Heft 3/4, 2007
Thema des Heftes: Biometeorologie des Menschen

Valokuva:
Forecan toimiston ovenkahva, Mika Toivonen

Säätä on viime aikoina ennustettu hyvin

Julkaistu
Halloween lähestyy, kuten myös pyhäinpäivän riennot. Kuva: Richard Croft / geograph.

Keskipitkät sääennusteet ovat jo usean viikon ajan (näiden pikku blogieni väliset viikot) pitäneet täysin paikkansa. Jos joku luisteli taannoin talven ensi yrityksen keskellä miten sattui, oli se vain oma vika. Sääpalvelu hoiti hommansa. Jossain muualla kuin sääennusteissa on vika, kun tulevanakin talvena taas vaikka kuinka monta kertaa lumisateet ja liukkaat yllättävät tiellä liikkujat. Tiellä liikkujista voisi näin ajatella vaikka mitä.

Talvisen kylmä matalapaineenalue, joka yllemme viime torstain maissa kellahti, pitää vielä huomenna maanantaina melko hyvin pintansa, mutta iltapuolelta alkaen lounaasta työntyy jo sateita, etenkin alussa lumisateita, jotka tiistain vastaisen yön kuluessa leviävät suureen osaan maata. Sateet liittyvät lämpimämpään ilmaan, jota Suomeen virtaa. Tiistaina päivällä sateet painottuvat toisaalta Lappiin, toisaalta länsirannikolle. Lähinnä Lapissa ja Koillismaalla tiistain iltapäivälämpötila on pääosin pakkasen puolella ja sateet varmimmin  lunta. Vaikka ilmamassa on jo selvästi vaihtunut, on tiistain päivälämpötila aivan rannikkoa lukuun ottamatta vain vähän nollan yläpuolella. Se vielä maanantainen lähtötilanne vain oli sen verran kylmä.

Keskiviikon vastaisena yönä kaakosta leviää lumi- tai räntäsateita maan itäosan yli Lappiin. Keskiviikkona päivällä etelästä työntyy suureen osaan maata korkeapaineenalue. Suurimmillaan sen vaikutus Suomessa on torstaina. Päivälämpötilan nollaraja on pysähtyneenä suunnilleen linjalla Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin. Toisaalta lämpöasteita on etelässäkin vain muutama.

Viikon lopulla, perjantaista alkaen, lounaasta leviää vesisateita, joita riittää usealle päivälle. Ja ensi viikonloppuunhan osuvat ainakin Halloweenin ja pyhäinpäivän aktiviteetit. Uutta ja vanhaa kulttuurikerrostumaa.

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/2671887

Talvi tuli Lappiin

Julkaistu

Lapissa on tuiskunnut tänään lunta. Jo aamu yhdeksältä Kittilän Pokassa oli uutta lunta lähes 20 cm.  Länsi-Lapista sateet ovat jo väistyneet, mutta idässä lunta pyryttää iltaan asti. Pohjoiseen ei ole enää kesärenkailla asiaa. Talvirenkaiden vaihtaminen on ajankohtaista myös etelässä. Loppuviikolla luvassa on pakkasta koko maahan ja ehkä myös lumikuuroja. Toivon, ettei talvi yllätä tänä vuonna ketään!

Liikenneviraston kelikameroista voi käydä kurkistamassa miten lumiseksi maisema on Lapissa muuttunut.

Inarissa on lunta. Kuva: Liikennevirasto
Ylläksellä on lunta ja aurinkoa. Kuva: Liikennevirasto
Levillä on lunta. Kuva: Liikennevirasto

Talvi ottaa ison harppauksen tännepäin

Julkaistu
Syysmarkkinoilta saa kaikkea talven varalle. Kuva: Vicci/ moonstarandpapers.

Juhannuksesta on kulunut jo neljä kuukautta, ja kahden kukauden päästä on joulu. Pyhäinpäivän viikonloppuun on kaksi viikkoa, jo viikon päästä kesäaika vaihtuu talviajaksi. Tässä vähän yleistä ajastaikaa, itse kukinhan laittaa omaan kalenteriinsa sitten ne omat aikomuksensa. Sään iso muutos on pian käsillä, joten sinne almanakkaan kannattaa saada jo lähipäiville tilaa ainakin talvirenkaiden vaihdolle – ainakin, jos haluaa ensi viikonlopun ajelut ottaa varman päälle. Voihan toisaalta käydä niinkin, ettei maanteillä ole, mikä jäätyä, mutta kosteutta on nyt pohjalla aika lailla, jos on jäänyt huomaamatta.

Viimeaikaiset blogini ovat koskeneet enemmän tai vähemmän ns. keskipitkiä sääennusteita, joiden pääsanoman olen kulloinkin myös kirjoittanut auki. Kuka tahansa, joka muistaa äskeisestä säästä oikeasti mitään, voi käydä toteamassa, että nehän ovat menneet omassa lajissaan ja mittakaavassaan jokseenkin nappiin. Ja tässä taas ennustetta arvioitavaksi:

Sää muuttuu kylmemmäksi, mutta maanantai on poutapäivä, verrattain selkeäkin, mitä nyt aamulla voi vielä etelärannikolla yöllisten sateiden rippeitä olla. Tosin Pohjanmaan rannikko voi saada meren aiheuttamia vähäisiä lumi- tai räntäkuuroja. Korkeapaine tähän Suomen ylle siis tulla poksahtaa maanantaiksi. Jo tiistaina se häipyy itään ja varsinkin maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu paikallisia vesi- tai lumisateita itään. Maanantain päivälämpötila jää etelässäkin enimmäkseen vähän 5 asteen alapuolelle ja päivälämpötilan nollaraja on Pohjois-Pohjanmaalla. Tiistaina maan lounaisosan päivälämpötila on 5…7 astetta.

Viikon huomattavin säätapahtuma on keskiviikkona Lapin yli itäkaakkoon liikkuva voimakas matalapaine ja sen perässä tapahtuva sään selvä kylmeneminen, suorastaan talvistuminen kylmine tuulineen ja ainakin paikallisine lumisateineen. Keskiviikon matalapaine antanee lunta lähinnä Lapiin, mutta mikä ettei sen jälkipuolen kuurosateet voisi ehtiä lumeksi jo vähän etelämpänäkin.

Ainakin seuraavan viikon alkupuolelle asti Suomessa on niin kylmää, että kaikki mahdollinen sade tulee käytännössä lumena, ja avoin meri pyrkii lisäämään sademääriä rannikolla. Varsinaiset matalapaineet suurine sadealueineen meiltä näyttäisivät puuttuvat, mutta eiköhän pienempiäkin sateita riitä saamaan maata valkoiseksi muuallakin kuin Lapissa. Päivien ylimmät lämpötilat laskevat etelässäkin tasolle pari kolme lämpöastetta, ja öistä tulee jopa usean asteen pakkasöitä.

Eli nyt saadaan taas tarkkaan seuraten itse kukin todeta, pitävätkö sääennusteet paikkansa ja onko niistä hyötyä.

Kuvan linkki: http://2.bp.blogspot.com/_cP3Pd1BRVXc/Sow6EGfnWRI/AAAAAAAADzE/fH2leqCbGoc/s400/100_5846.JPG

Pohjois-Lappiin jo lunta, mutta alkavalla viikolla lämpenee vähitellen

Julkaistu
Syksy on jännittävää aikaa. Kuva: jerome molnar/flickr.

Ikkuna oli jo suljettava, tuulettamiset on pätkittävä, sen verran raakaa tuntuu syysilma jo olevan. Ajatus kiertää vaatevarastoissa: mitähän aamulla pitäisikään jo olla päällä, jottei turhaan altistu syysflunssille. Lyhythihaiset paidat odottavat vielä asettumista talvisäilöön, vieläköhän kuvittelen niitä tänä syksynä pitäväni? Lokakuun puolivälissä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on Etelä-Suomessa (Vantaa ja Turku) 9 ja yölämpötila 3 astetta. Kaikkein lämpimimmät kelit antavat jopa lähellä 14 astetta olevia päivälämpötiloja.

Juuri kohta Pohjois-Lappiin puskee idästä jopa lumisateita, sen verran kylmää ilmamassa etenkin pohjoisessa juuri nyt on. Ilma kuitenkin lämpenee jo lähipäivien kuluessa. Ja tähänpä liittyy jälleen sateita. Niitä leviää maan lounaisosaan jo maanantai-illaksi, ja varsinkin tiistain vastaisena yönä sataa yleisesti. Tiistain kuluessa sateet painottuvat pohjoiseen, illalla etelässä voi pilvipeitekin jo rakoilla. Nämä alkuviikon sateet liittyvät matalapaineeseen, joka liikkuu suunilleen Pohjanlahtea pitkin pohjoiskoiliseen.

Keskiviikkona etelästä leviää sadealue tällä tietoa etenkin maan itäosaan, toisaalta Pohjois-Suomi saa uusia sateita lounaasta. Torstaina Suomeen ulottuu korkeapaineenselänne etelästä. Päivälämpötila on etelässä n. 10 astetta, Luoteis-Lapissa on heikkoa pakkasta.

Lämpimintä ilma on etenkin maan etelä- ja itäosassa perjantaina ja lauantaina, jolloin perjantaina sateita liikkuu Lapin yli koilliseen, lauantaina hieman eteläisempää reittiä itään. Etelässä ja idässä on siis mahdollisuus paitsi melkio aurinkoiseen säähän, myös  yli 10 asteen päivälämpötiloihin. Jo sunnuntaina sataisi myös etelässä. Maanantaina 22.10. alkava alkuviikko toisi meille korkeapaineen, muttei erityisen lämmintä sätä.

Esitän keskipitkän tietokone-ennusteen pääpiirteitä, jotta jokainen voi sitten katsoa, onko näistä hyötyä. Uskaliasta ehkä, mutta pari viimeistä vastaavaa on mennyt aika lailla hyvin.

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/kellerkind/6336768165/sizes/z/in/photostream/

 

Saderyöppyjä on pidellyt

Julkaistu
Kuva ei ole Suomesta, mutta kun sataa, vesivoima voi hyvin. Kuva: tiswango/flickr

Viime päivinä Länsi-Suomesta, viimeksi Pohjanmaan jokien alueelta, on lähtenyt oikea tulvauutisten tulva. Ja nyt tulviikin oikeasti. Ihan joet. Joillekin tulvapelloille pääsee parhaiten veneellä, uutiskuvat todistavat tämän. Ja monet ovat ne pellot, joilta oli määrä puida viljaa tai öljykasveja, mikä ei siis vieläkään ole ollut mahdollista. Eräskin Perniöstä minulle soittanut maanviljelijä kertoi, kuinka maa on jo ennestään niin märkää, ettei se ime vettä, ja kun siihen päälle tulee vaikka vain jokunen milli uutta vettä, pahenee tilanne heti. Kaikki vesi kun joko virtaa tai jää paikalleen kasvattamaan lätäköitä. Eikä vain peltoja, vesi saartaa jo asutustakin.

Pari äskeistä matala paineen ylikulkua ovat antaneet vettä nimenomaan lännessä laajoilla alueilla useita kymmeniä millimetrejä. Eivätkä nämä vesiryöpyt suinkaan olleet syksyn ensimmäisiä, esim. sunnuntaina 23.9. tuli, tosin eniten vähän näitä viime sateita idempänä, vettä yleisesti yli 30 milliä vuorokaudessa ja Mäntsälässä jopa 46,7 mm. Sunnilleen saman suuruusluokan sateita on siis saatu viime perjantain maissa Lounais- ja Länsi-Suomessa. Matalapaine on edelleen Suomessa, sen keskus on Merenkurkun paikkeilla ja matalapaine pysyttelee vielä sunnuntaina lähes paikallaan. Etelä- ja Itä-Suomen sää muuttunee sunnuntaiksi lauantaita pilvisemmäksi ja sadekuuroisemmaksi, mikä samalla johtaa päivälämpötilan laskuun joillain asteilla.

Maanantain vastaisena yönä matalapaineen keskus jo liikkuu Selkämeren rannikkoa hipoen etelään ja maanantaina päivällä Suomenlahtea pitkin itään. Samalla matalapaineenalue venyy kohti pohjoista niin, että se repii idästä uusia sateita Lappiin. Vähintään sadekuuroja saadaan toki missä päin maata tahansa. Matalapaineen reitistä johtuen Etelä-Suomessa voi ilmetä varsin jatkuvaakin sadetta.

Tiistaina tätä matalapainepesää pyörittää uusi, Suomen eteläpuolitse Riianlahden tasalla itään liikkuva matalapaine. Jossain Moskovan tienoilla, laajasti puhuen, se kohtaa toisen, Mustalta mereltä lähteneen matalapaineen, ja yhdessä nämä ottavat suunnan kohti Kuolan niemimaata. Saa nähdä, ulottuvatko sateet torstain maissa idästä itärajalle Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin. Jos, niin siinä on periaatteessa myös syksyn ensimmäisen räntäsateen mahdollisuus.

Joka tapauksessa tämä tapahtumasarja siirtää matalapaineenaluetta kokonaisuutena idemmäs, jolloin Suomeen virtaa varsinkin torstaina pohjoisluoteesta viileämpää ilmaa. Sää poutaantuu ja selkenee lännestä alkaen, mutta idässä voi tulla vesikuurojen ohella räntäkuuroja. Tuulen heiketessä yölämpötila laskee selvästi, ja varsinkin perjantaita vasten yöllä lämpötila saattaa yllättävän etelässäkin laskea selkeässä säässä nollan vaiheille.

Aurinkoa näyttäisi olevan tiedossa erityisesti perjantaille, mutta jo heti lauantaista alkaen alkaa lännestä lähestyä matalapaineita. Näin se siis menisi, jos tieteen viimeinen sana ottaisi toteutuakseen.

 

Kuvan linkki: http://de.fotopedia.com/items/flickr-2838493512