Pohjois-Lappiin jo lunta, mutta alkavalla viikolla lämpenee vähitellen

Julkaistu
Syksy on jännittävää aikaa. Kuva: jerome molnar/flickr.

Ikkuna oli jo suljettava, tuulettamiset on pätkittävä, sen verran raakaa tuntuu syysilma jo olevan. Ajatus kiertää vaatevarastoissa: mitähän aamulla pitäisikään jo olla päällä, jottei turhaan altistu syysflunssille. Lyhythihaiset paidat odottavat vielä asettumista talvisäilöön, vieläköhän kuvittelen niitä tänä syksynä pitäväni? Lokakuun puolivälissä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on Etelä-Suomessa (Vantaa ja Turku) 9 ja yölämpötila 3 astetta. Kaikkein lämpimimmät kelit antavat jopa lähellä 14 astetta olevia päivälämpötiloja.

Juuri kohta Pohjois-Lappiin puskee idästä jopa lumisateita, sen verran kylmää ilmamassa etenkin pohjoisessa juuri nyt on. Ilma kuitenkin lämpenee jo lähipäivien kuluessa. Ja tähänpä liittyy jälleen sateita. Niitä leviää maan lounaisosaan jo maanantai-illaksi, ja varsinkin tiistain vastaisena yönä sataa yleisesti. Tiistain kuluessa sateet painottuvat pohjoiseen, illalla etelässä voi pilvipeitekin jo rakoilla. Nämä alkuviikon sateet liittyvät matalapaineeseen, joka liikkuu suunilleen Pohjanlahtea pitkin pohjoiskoiliseen.

Keskiviikkona etelästä leviää sadealue tällä tietoa etenkin maan itäosaan, toisaalta Pohjois-Suomi saa uusia sateita lounaasta. Torstaina Suomeen ulottuu korkeapaineenselänne etelästä. Päivälämpötila on etelässä n. 10 astetta, Luoteis-Lapissa on heikkoa pakkasta.

Lämpimintä ilma on etenkin maan etelä- ja itäosassa perjantaina ja lauantaina, jolloin perjantaina sateita liikkuu Lapin yli koilliseen, lauantaina hieman eteläisempää reittiä itään. Etelässä ja idässä on siis mahdollisuus paitsi melkio aurinkoiseen säähän, myös  yli 10 asteen päivälämpötiloihin. Jo sunnuntaina sataisi myös etelässä. Maanantaina 22.10. alkava alkuviikko toisi meille korkeapaineen, muttei erityisen lämmintä sätä.

Esitän keskipitkän tietokone-ennusteen pääpiirteitä, jotta jokainen voi sitten katsoa, onko näistä hyötyä. Uskaliasta ehkä, mutta pari viimeistä vastaavaa on mennyt aika lailla hyvin.

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/kellerkind/6336768165/sizes/z/in/photostream/

 

5 vastausta artikkeliin “Pohjois-Lappiin jo lunta, mutta alkavalla viikolla lämpenee vähitellen”

 1. Joo ennusta vain pidempää säätä …

  Minäkin olen onnistunut aika hyvin.

  nyt on yöt järven rannalla n.3-5 astetta ja vesi n.10 astetta Kyyvesi .

  Kuu alkaa uudelleen ja lämpimän kera joten uskon lämpimään n.28.10 asti tai lumettomaan eli aurinkoisena loppukuuhun.

  Marraskuu saattaa olla lämmin eli kylmä olisi ehkä n.5-15.11 jokunen päivä ja lumi vain käväisee maassa Mikkelin seudulla.

  Kuuria tai hallaa ei ole vielä ollut.

  Mäkin siivonen talveksi hissukseen ja olen jo alkanut lämmittää saunaa iltaisin ja aloin nukkumaan yläkerrassa yöpijamassa ja ostin huopatossut …ikkunaluukkua silti pidän raollaan yhä alakerrassa.

  aurinkoa saisi olla tosiaan.

 2. Turhaa on talvea ainakaan tämän vuoden puolella odotella.

  1. Kyllä noi pitemmät ennusteet, sekä virtaukset näyttää siltä, että kyllä Lapissa alkoi talvi jo eilen. Koiliismaallakin ensviikolla. Ilmastonmuutos aikaistaa talvia ja lisää lumimääriä, ilmasto siis kylmenee, eikä suinkaan lämpene, niin kuin jotkut voisivat luulla.

   1. Eikös lämpenemisen pitänyt olla globaalia? Vai olisiko turvallisempi vain puhua ilmastonmuutoksesta, se kun kuuluu luonnollisesti systeemiin (ilmastoon).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming

  2. Mä olen Antin kanssa samaa mieltä.

   Tämä talvi on ehkä odotetuin kiva vähäluminen maalaisille helpotus ja vasta tammikuun lopulla käy kamalan kylmä jopa -50 pari päivää …muutoin lämmin eli leuto talvi jopa selkeällä säällä.

   Marraskuu on lämmin ja joulukuu vaihtelee.

   mun ennusteet koskee maarianhamina – Kurikka- Lieksa aluetta . Lappia en tunne.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.