Saderyöppyjä on pidellyt

Julkaistu
Kuva ei ole Suomesta, mutta kun sataa, vesivoima voi hyvin. Kuva: tiswango/flickr

Viime päivinä Länsi-Suomesta, viimeksi Pohjanmaan jokien alueelta, on lähtenyt oikea tulvauutisten tulva. Ja nyt tulviikin oikeasti. Ihan joet. Joillekin tulvapelloille pääsee parhaiten veneellä, uutiskuvat todistavat tämän. Ja monet ovat ne pellot, joilta oli määrä puida viljaa tai öljykasveja, mikä ei siis vieläkään ole ollut mahdollista. Eräskin Perniöstä minulle soittanut maanviljelijä kertoi, kuinka maa on jo ennestään niin märkää, ettei se ime vettä, ja kun siihen päälle tulee vaikka vain jokunen milli uutta vettä, pahenee tilanne heti. Kaikki vesi kun joko virtaa tai jää paikalleen kasvattamaan lätäköitä. Eikä vain peltoja, vesi saartaa jo asutustakin.

Pari äskeistä matala paineen ylikulkua ovat antaneet vettä nimenomaan lännessä laajoilla alueilla useita kymmeniä millimetrejä. Eivätkä nämä vesiryöpyt suinkaan olleet syksyn ensimmäisiä, esim. sunnuntaina 23.9. tuli, tosin eniten vähän näitä viime sateita idempänä, vettä yleisesti yli 30 milliä vuorokaudessa ja Mäntsälässä jopa 46,7 mm. Sunnilleen saman suuruusluokan sateita on siis saatu viime perjantain maissa Lounais- ja Länsi-Suomessa. Matalapaine on edelleen Suomessa, sen keskus on Merenkurkun paikkeilla ja matalapaine pysyttelee vielä sunnuntaina lähes paikallaan. Etelä- ja Itä-Suomen sää muuttunee sunnuntaiksi lauantaita pilvisemmäksi ja sadekuuroisemmaksi, mikä samalla johtaa päivälämpötilan laskuun joillain asteilla.

Maanantain vastaisena yönä matalapaineen keskus jo liikkuu Selkämeren rannikkoa hipoen etelään ja maanantaina päivällä Suomenlahtea pitkin itään. Samalla matalapaineenalue venyy kohti pohjoista niin, että se repii idästä uusia sateita Lappiin. Vähintään sadekuuroja saadaan toki missä päin maata tahansa. Matalapaineen reitistä johtuen Etelä-Suomessa voi ilmetä varsin jatkuvaakin sadetta.

Tiistaina tätä matalapainepesää pyörittää uusi, Suomen eteläpuolitse Riianlahden tasalla itään liikkuva matalapaine. Jossain Moskovan tienoilla, laajasti puhuen, se kohtaa toisen, Mustalta mereltä lähteneen matalapaineen, ja yhdessä nämä ottavat suunnan kohti Kuolan niemimaata. Saa nähdä, ulottuvatko sateet torstain maissa idästä itärajalle Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin. Jos, niin siinä on periaatteessa myös syksyn ensimmäisen räntäsateen mahdollisuus.

Joka tapauksessa tämä tapahtumasarja siirtää matalapaineenaluetta kokonaisuutena idemmäs, jolloin Suomeen virtaa varsinkin torstaina pohjoisluoteesta viileämpää ilmaa. Sää poutaantuu ja selkenee lännestä alkaen, mutta idässä voi tulla vesikuurojen ohella räntäkuuroja. Tuulen heiketessä yölämpötila laskee selvästi, ja varsinkin perjantaita vasten yöllä lämpötila saattaa yllättävän etelässäkin laskea selkeässä säässä nollan vaiheille.

Aurinkoa näyttäisi olevan tiedossa erityisesti perjantaille, mutta jo heti lauantaista alkaen alkaa lännestä lähestyä matalapaineita. Näin se siis menisi, jos tieteen viimeinen sana ottaisi toteutuakseen.

 

Kuvan linkki: http://de.fotopedia.com/items/flickr-2838493512

Yksi ajatus artikkelista “Saderyöppyjä on pidellyt”

 1. Aika kamalia sateita joo . Aivan kuin naisten valta jatkuisi…

  Tänään sentään paistoi aurinko ja pakkastakin on luvassa sekä aurinkoa…saa nähdä tarkottaako helteitä toukokuulla ja intiaaniikesää .. en ollut suomessa viime vuonna oli vissiin sateinen ja ilman hallaa

  kamalat home haitat monilla …

  mä valmistaudun kamalaa talveen

  linnut koputti 2 kertaa oveen tänään …ois niinkuin n.3.11. yks sentti lunta tulossa …

  peliin koputtelu oli jää paloja ja rakeita

  saa nähdä …lähde Kustaa Vilkuna

  älä ota mun viestii pois koska haluaisin ystäviä joita kinnostaa säätiede

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.