Talvi ottaa ison harppauksen tännepäin

Julkaistu
Syysmarkkinoilta saa kaikkea talven varalle. Kuva: Vicci/ moonstarandpapers.

Juhannuksesta on kulunut jo neljä kuukautta, ja kahden kukauden päästä on joulu. Pyhäinpäivän viikonloppuun on kaksi viikkoa, jo viikon päästä kesäaika vaihtuu talviajaksi. Tässä vähän yleistä ajastaikaa, itse kukinhan laittaa omaan kalenteriinsa sitten ne omat aikomuksensa. Sään iso muutos on pian käsillä, joten sinne almanakkaan kannattaa saada jo lähipäiville tilaa ainakin talvirenkaiden vaihdolle – ainakin, jos haluaa ensi viikonlopun ajelut ottaa varman päälle. Voihan toisaalta käydä niinkin, ettei maanteillä ole, mikä jäätyä, mutta kosteutta on nyt pohjalla aika lailla, jos on jäänyt huomaamatta.

Viimeaikaiset blogini ovat koskeneet enemmän tai vähemmän ns. keskipitkiä sääennusteita, joiden pääsanoman olen kulloinkin myös kirjoittanut auki. Kuka tahansa, joka muistaa äskeisestä säästä oikeasti mitään, voi käydä toteamassa, että nehän ovat menneet omassa lajissaan ja mittakaavassaan jokseenkin nappiin. Ja tässä taas ennustetta arvioitavaksi:

Sää muuttuu kylmemmäksi, mutta maanantai on poutapäivä, verrattain selkeäkin, mitä nyt aamulla voi vielä etelärannikolla yöllisten sateiden rippeitä olla. Tosin Pohjanmaan rannikko voi saada meren aiheuttamia vähäisiä lumi- tai räntäkuuroja. Korkeapaine tähän Suomen ylle siis tulla poksahtaa maanantaiksi. Jo tiistaina se häipyy itään ja varsinkin maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu paikallisia vesi- tai lumisateita itään. Maanantain päivälämpötila jää etelässäkin enimmäkseen vähän 5 asteen alapuolelle ja päivälämpötilan nollaraja on Pohjois-Pohjanmaalla. Tiistaina maan lounaisosan päivälämpötila on 5…7 astetta.

Viikon huomattavin säätapahtuma on keskiviikkona Lapin yli itäkaakkoon liikkuva voimakas matalapaine ja sen perässä tapahtuva sään selvä kylmeneminen, suorastaan talvistuminen kylmine tuulineen ja ainakin paikallisine lumisateineen. Keskiviikon matalapaine antanee lunta lähinnä Lapiin, mutta mikä ettei sen jälkipuolen kuurosateet voisi ehtiä lumeksi jo vähän etelämpänäkin.

Ainakin seuraavan viikon alkupuolelle asti Suomessa on niin kylmää, että kaikki mahdollinen sade tulee käytännössä lumena, ja avoin meri pyrkii lisäämään sademääriä rannikolla. Varsinaiset matalapaineet suurine sadealueineen meiltä näyttäisivät puuttuvat, mutta eiköhän pienempiäkin sateita riitä saamaan maata valkoiseksi muuallakin kuin Lapissa. Päivien ylimmät lämpötilat laskevat etelässäkin tasolle pari kolme lämpöastetta, ja öistä tulee jopa usean asteen pakkasöitä.

Eli nyt saadaan taas tarkkaan seuraten itse kukin todeta, pitävätkö sääennusteet paikkansa ja onko niistä hyötyä.

Kuvan linkki: http://2.bp.blogspot.com/_cP3Pd1BRVXc/Sow6EGfnWRI/AAAAAAAADzE/fH2leqCbGoc/s400/100_5846.JPG

18 vastausta artikkeliin “Talvi ottaa ison harppauksen tännepäin”

 1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Olisi jo aikakin viilentymiselle, on sen verran lämmintä ollut viime aikoina.

  1. Niin lämmintä on ollut, mutta kesä on ollut hyvin sateinen ja ei kovinkaan kuuma. Veikkaan, että tästä talvesta tulee lauha ja hyvin luminen…jos vain sateet liikkuvat tänne päin.

   1. Niin siis kesä oli hyvin sateinen ja tulevasta talvesta tulee hyvin lauha… nyt elämme jo/vielä syksyä.

    1. No niin, kiitos huomautuksesta! :) Mutta toisaalta riippuu mistä maamme osasta vuodenaikaa katsotaan, esimerkiksi pohjois-lapissa on jo lumet maassa ja alkutalivahan se siellä on.

     1. Tuo on kyllä totta. Terminen talvi onkin varmaan jo alkanut osassa Lappia, mutta itse miellän vuodenajat melko tiukasti sillä 4 kk sapluunalla kulloisestakin säätilanteesta välittämättä. ; ) Eli syyskuu-marraskuu vielä syksyä ja ”virallinen” talvi alkaa sitten joulukuusta.

      Sinänsä vuodenaikahan ei kerro säätilannetta, koska jokaisen vuodenajan alku ja loppu on yleensä aina jonkin verran edellisen/seuraavan vuodenajan tuntuista. Syyskuussa voi siis tuntua vielä jopa kesäiseltä ja marraskuussa jo talviselta, vaikka kalenteri jotain muuta sanoisikin.

 2. Itse olen (edelleen) sitä mieltä, että hyvin menee mikäli näin jatkuu. Eli mahdollisimman märkä talvi, kiitos. Keväällä vasta saisi kirkastua ja lämmetä edelleen viime kesänkin edestä.

  1. ÖÖ mikäköhän viime kesässä oli vikana? Itse ainakin hikoilin lenkeilläni aivan riittävästi. Olenko vain niin erilainen kuin nämä ”lämmönpuutteen” valittajat vai istuvatko nämä henkilöt sisällä ilmastoidussa kopissa, jossa on kylmä kunnes ulkolämpötila nousee yli +35:n?

   1. Märkää ei kaipaa kukaan, koska mennyt kesä oli ja kuluva syksy on ollut paikoin ennätysmärkä. Itse kaipaan nimenomaan kuivaa – märkä asfaltti on niin musta syksyllä, että mieli siinä synkkenee. Liika vesi on vain haitaksi maaperälle, koska se on jo nyt niin kyllästynyt vedellä. Viime viikollakin taisi sataa joka päivä edes jonkin verran.

    Odotan kuivia ilmoja. Pieni pakkanen kuivattaisi mukavasti ilmaa ja maatakin. Inhottavaa, kun märät puunlehdet ja muut roskat tarttuvat kengänpohjien mukana sisälle. Aurinkoa ei ole kevään jälkeen kovin paljon näkynyt. Kaipaan toukokuisen kuivia ilmoja ja jopa katupölyä, niin märkää on ollut. Vai muistaako joku, milloin oli viimeksi täysin aurinkoinen kokonainen päivä tai koko viikko kuivaa ja ilman sateita?

   2. Itsekin tykkään juoksulenkeistä, mutta eihän kukaan voi toivoa kesäsäitä urheilun mukaan. Se on vain kestettävä, että kesäurheilussa tulee kuuma.

    Jos vaikka kesälomailet mökillä veden äärellä, jossa hyvin usein käy pieni tai hieman suurempikin tuulenvire, saa lämpötila olla reilusti hellelukemissa, jotta tarkenet istua auringossa. Jollain tuulella on tullut kylmä jopa lähemmäs +30 asteessa. Eli tuo lämpötila on ihan paikasta, tekemisestä ja vaatetuksesta kiinni. Ainahan voit mennä lenkille juoksumatolle ilmastoidulle kuntosalille, jos kuumaa pelkäät.

    1. No ainahan voit istua koko kesän vaikka saunassa jos on liian kylmää ja kun lämmität kunnolla niin ei tarvitse edes kosteutta pelätä

     1. Saunominen on kivaa, varsinkin kesällä mökkijärven rannalla. Kannattaa ehkä vähentää sitä lenkkivaatetusta tai parantaa kuntoa, jos liian kuuma tulee.

 3. Tänä vuonna tulee kylmä ja luminen talvi. Menipä tuo ensilumen veikkauskin melkein oikein, 2 päivää heitti. Viime vuonna päivällä. Laadin aina elokuun alussa ennustukset/arvaukset ;)

  Nyt nämä säät ja tulevat kylmät ilmamassat näyttää, että voi olla samalla kylmää ja lumisateista jopa lokakuussa! Näyttäähän tuo forecan ennuste Kuusamon perukoille -20 pakkasta perjantai illalle. En muista kyllä näin kylmää lokakuuta miesmuistiin. Ihmiset uskoo olemattomaan ilmaston lämpenemiseen, vaikka todellisuus on aivan toinen. Pienois jääkausi tulossa, kuten monet tutkijatkin ovat sanoneet. Tuleva talvi ja tämä syksy näyttää jo esimakua siitä.

  Yleensä puhutaan, että vuoden keskilämpötila on kutakuinki sama, mutta nyt viime talvi oli suhktoht kylmä ja kesä erityisen viileä. Täällä Oulun vierustalla ei ollut kuin yksi hellepäivä koko kesänä ja kun tämä loppuvuosikin tulee olemaan tavanomaista kylmempi, saatetaan päästä vuoden lämpötilan keskiarvoissa huomattavasti normaalia kylmempiin lukemiin, joka kielii jo tulevista talvista sekä vuosista!

  Jotkut varmaan selittelee nämäkin kylmyydet joita on ollut ja tulee olemaan, niin ilmaston lämpenemisen ääri-ilmiöillä. Hehheh.

  1. Kylmä lokakuu? Heh, esimerkiksi viime perjantaina oli +13 astetta täällä Etelä-Suomessa. Lisäksi muistan nuorempana monet lokakuut, jolloin kunnon ensilumi tuli juuri näillä tienoilla – ei ole tapahtunut nyt moneen vuoteen.

   1. Siellä etelässä on tavanomaisia lämpötiloja, eikä yksi +13 merkkaa mitään. Samaan aikaan pohjoisessa oli -6 pakkasta, eli normaalia kylmempää.

    Ja jos katsoo 1970-2011 keskiarvoja, nii ensilumet ruukaa sataa sinne etelään vasta marraskuussa. Helsingin kaisaniemeenkin 40 vuoden keskiarvojen mukaan sataa n. 18.11 eli kuukauden päästä ja nyt sataa ehkä jopa tällä viikolla, eli aikasessa ollaan. Tänäänki satoi paikoin keskiseen Suomeen ensilumet.

    Aina hiukan vanhemmat puhuu, että ”ennen oli kylmää ja lumista, talvi tuli aina lokakuussa” , mutta eihän tuo voi pitää paikkaa, sillä tilastot puhuu vastaan. Ihminen on erehtyväinen, myös muistissaan. Muistan minäki vuoden 2009, jolloin järvelle pääsi luistelemaan 13.10 ja lunta oli 23.10 40cm. Tossapa vielä kuva todisteeksi.
    http://i610.photobucket.com/albums/tt189/janzkak/DSC07876.jpg

    Pysyvän lumen ajankohdista sen verran, että tänne Koilismaalle ne tulee keskiarvojen mukaan 16.11 eli noin 4 viikon päästä, mutta veikkaisinpa, että nämä lumet ovat jo pysyvät näillä seuduilla. Helsinkiin pysyvät tulee keskimäärin 31.12.

    1. Niin, Suomi on pitkä maa. Tilastot huijaavat aina osittain, koska ne perustuvat keskiarvoihin. Kaikki me osaamme FMI:n tilastoja lukea.

     Etelä-Suomeen ei kuitenkaan ensilumea tule tällä viikolla, ei edes tämän kuukauden aikana. Itse veikkaan ensilumen tulevan Uudellemaalle vasta joulukuussa.

 4. Tulin vanhaan kotisaareen muikustaan itekseni viikoksi, ja autossa kesärenkaat..jos nyt tulee talvi, jäänkin tänne saareen kevääseen asti..pottuja on kellarissa ja kalaa tulee järvestä.. Eipä tästä vielä niin talvi tule, toiveajattelua tuo ”pakkoloma” :)

  1. Jep, samaa mieltä. Talvi vain hiukan pelottelee meitä ja muistuttaa tulemisestaan sekä vuodenajan vaihtumisesta. Itse veikkaan, että seuraavat pari viikkoa mennään tosiaan hiukan normaalia kylmemmässä säässä, mutta marraskuussa taas lämpenee ja mittaillaan +5-10 asteen lukemia – ainakin Etelä-Suomessa.

   En kyllä itse tykkää lämpimästä ja märästä marraskuusta, koska on muutenkin niin pimeää. Joulukuuksi saisi tulla noin 20 cm lunta ja noin -5 asteen kuivaa pakkasilmaa, mustaa joulua en halua viime vuoden tapaan.

   1. Niin, itse asun kainuussa ja eilen lunta satoi yön aikana noin 2cm ja lumi pysyi osaksi maassa, mutta tämän päivän vesisateet sulattavat ne niin ei ollut tämä todellakaan pysyvä lumi. :D

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.