Säätä on viime aikoina ennustettu hyvin

Julkaistu
Halloween lähestyy, kuten myös pyhäinpäivän riennot. Kuva: Richard Croft / geograph.

Keskipitkät sääennusteet ovat jo usean viikon ajan (näiden pikku blogieni väliset viikot) pitäneet täysin paikkansa. Jos joku luisteli taannoin talven ensi yrityksen keskellä miten sattui, oli se vain oma vika. Sääpalvelu hoiti hommansa. Jossain muualla kuin sääennusteissa on vika, kun tulevanakin talvena taas vaikka kuinka monta kertaa lumisateet ja liukkaat yllättävät tiellä liikkujat. Tiellä liikkujista voisi näin ajatella vaikka mitä.

Talvisen kylmä matalapaineenalue, joka yllemme viime torstain maissa kellahti, pitää vielä huomenna maanantaina melko hyvin pintansa, mutta iltapuolelta alkaen lounaasta työntyy jo sateita, etenkin alussa lumisateita, jotka tiistain vastaisen yön kuluessa leviävät suureen osaan maata. Sateet liittyvät lämpimämpään ilmaan, jota Suomeen virtaa. Tiistaina päivällä sateet painottuvat toisaalta Lappiin, toisaalta länsirannikolle. Lähinnä Lapissa ja Koillismaalla tiistain iltapäivälämpötila on pääosin pakkasen puolella ja sateet varmimmin  lunta. Vaikka ilmamassa on jo selvästi vaihtunut, on tiistain päivälämpötila aivan rannikkoa lukuun ottamatta vain vähän nollan yläpuolella. Se vielä maanantainen lähtötilanne vain oli sen verran kylmä.

Keskiviikon vastaisena yönä kaakosta leviää lumi- tai räntäsateita maan itäosan yli Lappiin. Keskiviikkona päivällä etelästä työntyy suureen osaan maata korkeapaineenalue. Suurimmillaan sen vaikutus Suomessa on torstaina. Päivälämpötilan nollaraja on pysähtyneenä suunnilleen linjalla Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin. Toisaalta lämpöasteita on etelässäkin vain muutama.

Viikon lopulla, perjantaista alkaen, lounaasta leviää vesisateita, joita riittää usealle päivälle. Ja ensi viikonloppuunhan osuvat ainakin Halloweenin ja pyhäinpäivän aktiviteetit. Uutta ja vanhaa kulttuurikerrostumaa.

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/2671887

7 vastausta artikkeliin “Säätä on viime aikoina ennustettu hyvin”

  1. Olen seurannut New Yorkin Säätietoja teidän laatimilta Forecan sääsivuilta, paikallissääsivut NEW YORK,NY kertoo jatkuvasti, että siellä on suhteellisen tavallinen säätila. Tuulta n. 20 – 4 m/s, vähäistä sadetta ja lämpötila 5 – 15 astetta. Mistä johtuu tämä suuri ero kun katselee ja kuuntelee televisiota ja lehtiä? Kiitos vastaukseta Sakari Mattila, Kotka

    1. Koska tuuli on kovaa hurrikaanissa ei siinä ympärillä. EarthCam.comista näkee ihan reaaliaikaista kuvaa New Yorkista ja elämä näyttää aivan normaalilta. Myrskyä kutsuttiin muuten supermyrskyksi ke klo 17 uutisissa.

  2. Ehkä on turhan arvostavaa nimittää kaupallista roskaa kulttuuriksi (Halloween). Mutta talvirenkaiden ohjeistus meni tosiaan aivan nappiin – hienoa!

  3. Yllättääkö meteorologia mikään, talvirenkaat ainakin on ajoissa alla jne?

  4. No välillä osuu oikeeseen! Keli ym varoitukset on mitä sattuu.

  5. Tulee mitä sattuu, esim kelivarotukset onnettomia

  6. Te4ne4e4n tarkkuusle4mpf6mittarini ne4ytti maan pintsana noin 30 cm:n korkeudella 17 19 C Pete4je4vesi-Korpilahti-Jyve4skyle4-kolmiossa ajellessa. Muistelisin joskus nuorena miehene4 yleisurheillessa, ette4 1950-luvulla olisi ollut niin le4mpf6iste4 viele4 lokakuussakin, ette4 paljain jaloin touhuttiin. Monissa maalaistaloissa oli lehme4t viherie4ille4 pelloilla lokakuun puolive4lisse4 siis Keski-Suomessa.Mf6kille4ni Pete4je4vesi-Korpilahti ve4liselle4 alueella olen syyskuun sademe4e4re4ksi mitannut te4he4n pe4ive4e4n mennesse4 134 mm. Pohjavedet ovat tosi korkealla ne4in ennen talven tuloa ja vaikuttaa hyve4lte4 riitte4vyyteen helmikuulle.Kiitokset hyve4ste4 kirjoituksesta! Taas maallikko oppi uusia asioita. Esimerkiksi, miksi luvatut korkeapaineet ovat aivan muuta kuin kese4isin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.