Tapahtumarikas sääviikko: rankkasateita ja ukkosia, myös eräs erikoisempi ilmiö mahdollinen

Julkaistu

Elokuisten matalapaineiden vaikutuspiirissä on odotettavissa tapahtumarikas sääviikko. Ilmassa on nyt paljon kosteutta ja sen verran lämpöä, että paikallisia rankkasateita saadaan päivittäin jossain päin maata. Sateiden lomassa jyrähtelee myös ukkonen, mutta voipa taivaanrannassa näkyä jotain erikoisempaakin.

Aluksi kuurosateita, myöhemmin jatkuvampia

Lähipäivien sateet ovat pääosin paikallisia sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat roiskauttaa kerralla suuren määrän vettä. Suomessa rankkasateen rajana pidetään esimerkiksi 7 mm:n tuntikertymää tai 20 mm:n vuorokausikertymää.

Tiistaina voimakkaimmat sade- ja ukkoskuurot painottuvat maan keski- ja pohjoisosaan, ehkä etelä- ja lounaisrannikko säästyvät niiltä päiväsaikaan. Vastaavasti yöllä, kun sisämaan kuuropilvet sammuvat hiljalleen pois auringon lämmittävän vaikutuksen puuttuessa, syntyykin kuuroja elokuiseen tapaan herkemmin lämpimän meren yllä. Erityisesti keskiviikkoyönä ja -aamuna etelä- ja lounaisrannikolle voi ajautua näyttävääkin salamointia meren yltä. Keskiviikkona iltapäivällä ukkoskuurot näyttävät painottuvan pohjoiseen.

Sadeherkkä tilanne jatkuu koko tämän viikon ajan. Nyt ennustemalleja katsellessani nään, kuinka loppuviikosta Suomea on lähestymässä kaksikin voimakkaampaa matalapaineen keskusta ja sadealuetta. Kuurosateiden sijasta meidät kastelevatkin kenties laaja-alaisemmat sateet, vaikka ennustettavuus loppuviikkoa kohden heikkenee. Sienestäjille sadeuutiset ovat varmasti tervetulleita, koska tähän mennessä kuivuus on tyrehdyttänyt sienisadon.

Suomen kesäsää jatkuu epävakaisena mutta melko lämpimänä. Sateenkaariakin voi näkyä. Kuva: Markus Mäntykannas

Trombit voivat riehua ja aiheuttaa paikallista tuhoa

Viikonloppuna trombeista tehtiin havaintoja eri puolella Eurooppaa, myös Suomessa. Aikaisemmin tänä kesänä uutisoimme näyttävästä vedenpäällisestä trombista eli vesipatsaasta suomalaisten suosimassa lomakohteessa Kroatiassa. Tämän viikon säätilanne voi suosia paikallisia ja lyhytkestoisia pyörretuulia Suomessakin sekä maalla että merellä. Maa-alueilla tyypillisen suomalaisen voimakkuudeltaan F0- tai F1-luokan trombin voima riittää repimään kattoja irti, kaatamaan puita ja siirtämään henkilöautoja. Trombien (tornadojen) voimakkuutta mitataan kuusiportaisella Fujita-asteikolla. F1-luokan trombissa tuulen nopeus yltää hirmumyrskylukemiin eli yli 33 m/s.

Tiettävästi kaikkien aikojen voimakkain Suomessa riehunut trombi on kesäkuulta 1934, jolloin Kiuruvedellä Pohjois-Savossa riehui kuolonuhrinkin vaatinut F4-luokan pyörrehirviö. Sellaisia tavataan yleisimmin Yhdysvalloissa ja niiden voima riittää siirtämään jopa kuorma-autoja ja suurempia rakennuksia. Tuulen nopeus on saattanut olla hetkellisesti jopa yli 100 m/s! Sellaista puhuria ei kyllä haluaisi tielleen.

Vesipatsas Korppoon edustalla kesällä 2018. Kuva: Petri Korpivaara

6 vastausta artikkeliin “Tapahtumarikas sääviikko: rankkasateita ja ukkosia, myös eräs erikoisempi ilmiö mahdollinen”

 1. Eli Suomen ”ilmatilassa” on siis mahdollista kehittyä tuollainen amerikanluokan supersolu joka tuottaa vaarallisen tornadon?

  1. Hei Simo,
   Tuskin meillä vastaavia tulee, mutta heikommat trombit ovat mahdollisia tällä viikolla. Yhdysvallat mainitsin esimerkkinä lähinnä tuon Kiuruveden trombin yhteydessä.

   1. Niin, siis kyllähän meilläkin sellainen tornado voi syntyä. Ja on tosiaan 30-luvulla ollutkin. Meillä vaan otolliset olosuhteet sellaiseen ovat paljon harvinaisemmat kuin jossain Yhdysvaltojen tornadoalueilla

 2. Terve Markus,
  Kysymykseni ei ollut tarkoitus viitata tähän viikkoon mitenkään vaan ihan yleisesti kiinnostaa onko tällaiset tapahtumat *joskus* mahdollisia

 3. Rukouksiin ja haaveisiin on taivaalta vastattu.:)
  Eilen satoi Jyväskylästä 20 km länteen jopa 28 mm. Mutta kyllä maaperä on niin kuiva, että suurin osa kaatosateesta meni ojiin ja järviin. Maaperän kostutukseen tarvittaisiin juuri Markuksen kaavailemia jatkuvia mieluummin hiljaa tihkuavia ja laaja-alaisia sateita.
  On pitkä matka vielä päästä yli 50 vuoden keskimääräiseen pohjavesikorkeuteen. Pitäisi sataa muutaman minuutin kestäviä ”kaatosateita” muutamia viikkoja. On tämä ihmettä, että miten Jyväskylän ympäristö noin 50 km:n säteellä torjuu sateiden reitit tai pilkkoo ne hajalleen. Minä en tiedä muuta syytä kuin korkeat mäet, jotka ohjailevat selvästi ainakin ukkosrintamia?

 4. Eilen sain videoitua Trombin kesämökillämme, aika vaikuttava ilmestys.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.