Eksentrinen sääilmiö säikäytti suomalaisten suosimassa lomakohteessa: ”Hotellin huone oli täynnä vettä”

Julkaistu

Johan oli perheineen viettämässä leppoista sunnuntaita suomalaisten suosimassa rantalomakohteessa Kroatian Makarskassa, kun ulapalla alkoi tapahtua. Alueelle oli ennustettu vaarallisen voimakkaita ukkosia ja puuskatuulia, mutta trombia kukaan ei osannut odottaa. Pelottava näky meren yllä hämmensi turistit sunnuntai-iltana, ja seuraavana aamuna alueelle rantautunut rajuilma tunkeutui hotellin sisälle saaden huoneet tulvimaan.

Suomen vuotuinen salamamäärä vuorokaudessa

Italian ja Adrianmeren yllä riehui viikonlopun aikana lukuisia rajuilmoja. Pohjoisempaa Euroopasta Välimeren ylle irtaantunut ylämatala synnytti lämpimän meren yllä riehakkaita ukonilmoja: pelkästään sunnuntain aikana Suomen kokoisella alueella havaittiin arviolta yli 200 000 salamaniskua eli selvästi yli Suomen vuosikeskiarvon, 140 000. Rajuilmoihin liittyi hyvin runsasta sadetta ja salamointia, paikallisesti myös voimakkaita syöksyvirtauksia. Kroatian rannikkoalueella ja tiettävästi myös lähellä Rooman kansainvälistä lentokenttää Fiumicinon alueella riehui trombeja, joita veden yllä kutsutaan vesipatsaiksi.

Salama iski pelottavan lähelle Pohjois-Italian rajuilmoissa vuonna 2018. Kuva: Markus Mäntykannas

”Heräsin siihen et hotellin huone oli täynnä vettä”

Johanin mukaan vesipatsas syntyi Makarskan rannikkoalueella paikallista aikaa klo 19:30 sunnuntai-iltana. Kuvan perusteella vesipatsas on saattanut liittyä alueen yli liikkuneeseen supersolu-ukkoseen. Niihin liittyvät trombit ja varsinkin vesipatsaat ovat Pohjois-Italian ja Adrianinmeren rannikoilla yleinen näky loppukesästä ja syksyllä, kun meri on ilmaa lämpimämpi.

Mykistävä näky Kroatian Makarskan edustalla sunnuntai-iltana! Kuva: Johan Chilov

Erikoista vesipatsasilmiötä seurasi vieläkin absurdimpi tilanne varhain maanantaiaamusta, kun hotellihuonetta odotti vedenpaisumus. Johan kertoi asiasta näin:

”Oli kyllä kiva ukkonen eilen ja sitten aamulla heräsin ukkoseen ja siihen et hotellin huone oli täynnä vettä vaikka ikkunat kiinni ja meillä ei edes ole parveketta.”

Tutkakuvan perusteella alueen yli on aamun tunteina liikkunut voimakas ukkoskuurojono, nk. squall line, jonka etureunassa on ollut erittäin voimakkaita puuskatuulia. Välimeren ukkoskuuroille on tyypillistä, että vettä tulee monsuunisateen voimalla.

Rannikolle saapuessaan vesipatsas yleensä katoaa, kun vastassa on kylmempi alusta. Kuvassa näkyy vielä ukkospilvestä erkaneva suppilo, joka on trombin jäänne. Kuva: Johan Chilov

Suomessa koettavat rajuilmat eivät yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta ole yhtä voimakkaita kuin Välimeren yllä esiintyvät. Heinä-syyskuun aikana erityisesti Adrianinmeren ja Genovanlahden rannikkoalueilla syntyy herkästi erittäin voimakkaita ukkossateita, koska lähes 30-asteiseksi lämmennyt Välimeri on rajuilmoille merkittävä polttoaine. Toisaalta myös alueen vuoristot toimivat tärkeänä ”triggerinä” ukkosille ja niiden sivuilmiöille.

Yksi ajatus artikkelista “Eksentrinen sääilmiö säikäytti suomalaisten suosimassa lomakohteessa: ”Hotellin huone oli täynnä vettä””

  1. Aika hauska ilmiö. Ilmeisesti sama periaate kuin kuivan maan tornadoissa. Vesi imeytyy spiraalina yläilmoihin ja sieltä sitten rojahtaa vaikkapa hotellin päälle.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.