Kuumuus väistyi, mutta muistatko vielä ennätyshelteet: 9 vuotta sitten Suomessa hikoiltiin yli 37 asteessa

Julkaistu

Vienanmeren raikkaammat tuulet puhaltavat nyt alkuviikon aikana ja ovat vieneet helteet kauas Suomen lounaispuolelle. Kantakaupungin kerrostaloasukki kiittää: vihdoin on toivoa asunnon viilenemisestä. Tämän kesän korkeimmaksi lukemaksi rekisteröitiin Porvoon Emäsalon eilinen 33,7 astetta. Sääasemakohtaisia ennätyksiä meni myös rikki, mm. Helsinki-Kaisaniemi kuittasi 33,2 asteella.

Vieläkin kuumempaa oli Suomessa päivälleen yhdeksän vuotta sitten, jolloin Joensuun Liperissä mitattiin kaikkien aikojen lämpöennätys 37,2 astetta, ja kuudella muullakin asemalla ylitettiin 35 asteen raja. Kun tarkastellaan kunkin vuoden korkeinta lämpötilaa vuodesta 1961 lähtien, eilen mitattu 33,7 astetta yltää jaetulle toiselle sijalle vuoden 2018 kanssa, jolloin Vaasassa mitattiin täsmälleen sama lukema. Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa yli 33 asteen lämpötiloja on mitattu vuodesta 1961 lähtien kuutena vuotena.

Lohtajan ilta-aurinko. Kuva: Matti Hietala

2010 ennätyksen takana kuuma kaakkoistuuli, nyt korkeapaine

Kun verrataan etelärannikon eilisiä yli 33 asteen lämpötiloja yhdeksän vuoden takaisiin ennätyshelteisiin, on niiden syntymekanismissa merkittävä ero. Kuluneen viikonlopun huippulämpötilat mahdollisti pitkään paikallaan pysynyt korkeapaineen alue ja Länsi-Euroopasta kohti Suomea kurottanut kuuman ja kuivan ilmamassan alue. Kuumin ilma jäi tällä kertaa Norjan ylle, ja länsirannikolla Laksforsissa sivuttiin Norjan vuonna 1970 mitattua lämpöennätystä, 35,6 astetta.

Helsinki-Kaisaniemen mittausaseman ennätyslukeman, 33,2 astetta, mahdollistivat ennen kaikkea aurinkoinen sää ja kohtalainen pohjoistuuli, joka esti merituulen syntymisen etelärannikon edustalla ja pakkasi mantereen yllä lämmenneen ilman aivan rantaviivan tuntumaan. Esimerkiksi tasan yhdeksän vuotta sitten Liperin ennätyspäivänä Helsinki-Kaisaniemen korkein lukema oli ”vain” 26,5 astetta tuulen käydessä mereltä, vaikka periaatteessa ilmamassa olikin vuonna 2010 selvästi eilistä lämpimämpää.

Vuoden 2010 ennätyshelteiden aikoihin Suomi sijatsi Venäjän korkeapaineen ja Ruotsin yllä olleen matalapaineen keskuksen välissä. Näiden välistä Suomeen kurotti kuumaa ja kosteaa ilmaa Mustanmeren itäpuolelta. Ratkaisevaa ennätyksen kannalta oli tällöin se, että tuuli oli tarpeeksi voimakasta kuljettaakseen Etelä-Venäjällä muhineen kuuman ilman Suomeen saakka. Ruotsissa sijainnut matalapaine toimi ikään kuin kuuman ja kostean ilman imurina, ja tällöinhän ennätyshelteet purkautuivat Asta-rajuilmaan. Tänä vuonna voimakas viileneminen tapahtui kuivahkon koillisvirtauksen myötä, eikä rajuilmoille ollut rakennusmateriaalia (kosteutta). Vuoden 2010 asetelma olikin täysin päinvastainen tälle vuodelle: nyt Suomen itäpuolella oli matalapaine ja länsipuolella korkeapaine.

Tarkempi analyysi yhdeksän vuoden takaisista ennätyshelteistä löytyy täältä.

3 vastausta artikkeliin “Kuumuus väistyi, mutta muistatko vielä ennätyshelteet: 9 vuotta sitten Suomessa hikoiltiin yli 37 asteessa”

 1. Mitkä ovat päivän ylimmän ja yön alimman lämpötilojen määritelmät – erityisesti jääkö ”yön” ja ”päivän” välille jokin väli? Nyt esimerkiksi Kajaanissa sään nopea viileneminen osui maanantaiaamuun niin, että yöllä oli lämpimämpää kuin päivällä. Olisiko peräti tapahtunut sellainen kuriositeetti, että yön alin lämpötila olisi ollut korkeampi kuin päivän ylin?

 2. Kyllähän 29.7.2010 oli hyvin erikoinen päivä. Asuin silloin vieläpä Joensuussa. Lämpötila kohosi aamulla nopeasti ja ennen klo 8 lämpötila oli jo lähes 30 astetta. Kävin puolenpäivän aikoihin pyöräilemässä, mutta oli pakko kääntyä aikaisemmin takaisin. Ilma oli niin kuumaa ja kaiken lisäksi oli tuulista. Tuntui kuin hiustenkuivaajalla olisi puhallettu kuumaa ilmaa kasvoille. Joensuussa lämpö pysyi yli 35 asteen 4-5 tuntia mikä kertoo että päivä oikeasti oli kuuma.

  Iltapäivällä menin autolla mökille jolloin auton mittarissa komeili lukema +40,5 C. Tämä siis normaalissa matka-ajossa maantiellä ,ei kuumalla parkkipaikalla/asvaltin keskellä. Iltaa kohden viileni ja seuraavana päivänä olikin ”enää” 25-26 astetta lämmintä.

  Tämä Joensuun ennätyskin luultavasti joskus lähitulevaisuudessa rikotaan, mutta se vaatii optimaaliset olosuhteet ja hieman myös tuuria.

  1. Klo 8 oli vielä 24 astetta, 30 asteeseen päästiin vasta klo 11 jälkeen*

   Auton mittarit näyttävät kesäisin aina vääriä lukemia, varsinkin jos paistaa aurinko ja ajaa kuuman tien päällä.

   Oli varmasti kyllä myös kuuma ja tuuli pahensi kaikkea aika pahasti.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.