Katso, milloin kesä päättyy paikkakunnallasi – helteillä vielä 34 päivää peliaikaa

Julkaistu

Eilen ratikkamatkallani kuulin, kuinka nuoripari kiisteli siitä, onko kesä jo ohi nyt kun on elokuun puoliväli. Henkisesti se ehkä joillakin jo on, mutta tilastojen valossa kesä jatkuu täällä Ruuhka-Suomessa vielä yli kuukauden päivät. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten kukakin määrittelee kesän päättymisen. Meteorologisesti katsottuna kesä päättyy siinä vaiheessa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 10 asteen alapuolelle. Katsotaan seuraavaksi, milloin tämä taitekohta yleensä koetaan.

Syksy alkaa näinä päivinä Enontekiöllä, etelärannikolla vasta lähempänä lokakuuta

Termisen syksyn alkaminen; kuva: Foreca

Tilastojen valossa terminen syksy alkaa ensimmäisenä Käsivarren Lapissa ja paikoin muuallakin Pohjois-Lapissa jo näinä päivinä. Muualla maan pohjoisosassa kesä kääntyy syksyksi elokuun aikana, mutta Meri-Lapissa taitekohta viivästyy Perämeren lämmittävän vaikutuksen vuoksi syyskuulle. Maan keskivaiheilla syksy alkaa yleensä syyskuun ensimmäisten viikkojen aikana, mutta huomaa, miten lämpimän meren vaikutus länsirannikolla viivästyttää syksyn alkua keskimäärin viikolla. Sama viivästys koetaan myös isojen vesistöjen, kuten Päijänteen ja Saimaan rannoilla. Viimeisenä syksy saapuu etelä- ja lounaisrannikolle sekä Ahvenanmaalle, missä kesä päättyy vasta syyskuun viimeisellä viikolla, toisinaan vasta lokakuun puolella.

Helteillä vielä 34 päivää aikaa

Kesä ei suinkaan ole vielä ohi, vaikka elokuun puoliväliä eletäänkin. Tilastojen mukaan mittaushistoriamme myöhäisin hellepäivä on 17. syyskuuta: Tampereen Härmälässä mitattiin 25,2 astetta vuonna 1947. Helteillä on peliaikaa vielä kokonaiset 34 päivää, joten jos hellepäiviä haikailee, ei kannata vielä heittää kirvestä kaivoon. Elo-syyskuun vaihteessa hellelukemille ylletään maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin joka kolmantena tai neljäntenä vuotena, Rovaniemellä todennäköisyys on enää vain 3 % luokkaa.

Mamban sanoin: Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä, vielä voit löytää ystävän, vielä tilaisuuden saat.

Tuoreimman pitkän ajan ennusteen voit kurkata Forecan etusivulta.

Edellisen kerran hellelukemille yllettiin 10. elokuuta lauantaina, kun lämpötila kohosi Hattulassa ja Lammilla 25,5 asteeseen. Kuva: Markus Mäntykannas, Pulkkilanharju (10.8.2019)

2 vastausta artikkeliin “Katso, milloin kesä päättyy paikkakunnallasi – helteillä vielä 34 päivää peliaikaa”

  1. Itse määrittelen kesän ihan vaan kesäkuukausien (kesä-, heinä- ja elokuu) perusteella. Samoin muillakin vuodenajoilla on ne omat tutut kolme kuukauttansa. On vähemmän vänkäämistä aluista ja lopuista :)

  2. Eipä niitä helteitä kaivata, kun paikoin on ollut kuivaa koko kesän ja pohjavedetkin huutavat lisäystä. Siis toiveissa mukavaa sopivan lämmintä kesän loppua ja syksyisiä sateita.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.