Maanantaiksi Mauno-myräkkä?

Julkaistu

Maanantain sääkartoilla tapahtuu!

Meille on ennustettu myräkkää, johon liittyy reilusti sadetta, myrskypuuskia ja jopa myrskytuulen mahdollisuus.

Mitä maanantain myräkästä tiedetään? Ja mitä vielä ei tiedetä? Siitä tässä blogitekstissä!

Maanantain puuskaennuste (kuva: Foreca)

Meille virtaa viikonlopuksi etelästä lämmintä ilmaa. Lämpötila pääsee nousemaan parhaimmillaan jopa lähelle hellelukemia, vaikka viileämpiä kuurosadealueitakin meiltä Suomesta löytyy.

Lämpimän sään ”reuna” eli tätä lämmintä ilmamassaa reunustava, n. Fennoskandian levyinen ja meiltä Ranskan yli Atlantille asti ulottuva säärintamavyöhyke alkaa liikkua yllemme sunnuntaina. Mahdollisen myräkän aiheuttaja sijaitsee tällä samalla vyöhykkeellä ja kulkee sitä pitkin, mutta saapuu meille vasta maanantaina.

Mahdollisen myräkän tuleva syntymä on varsin mielenkiintoinen. Britteinsaarten tienoilla sijaitsee laaja matalapaineen keskus. Sen eteläpuolella Atlantilla Eurooppaa lähestyy sadealue. Ennusteissa sunnuntain tienoilla Britteinsaarten matalapaine kurottaa kohti sadealuetta, ne yhdistyvät ja nopealla aikavälillä syntyy pieni, mutta pippurinen matalapaineen osakeskus, joka liikkuu sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi Suomen ylle. Matalapaineen osakeskus tuo mukanaan kovat tuulet ja sateet.

Dramaattisin sää tulisi tämänhetkisten ennusteiden mukaan länsirannikon tienoille: odotettavissa on jopa 30 mm sadetta ja maanantaina paikallisesti voimakas tuuli, johon liittyy jopa myrskypuuskia.

Mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu, tämänkaltaisesta myräkästä voi aiheutua esim. paikallisia tuulituhoja ja vettä tulee reilusti.

Ennuste sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi (kuva: Foreca)
Ennuste maanantai-iltapäiväksi (kuva: Foreca)

Tämä ennuste ei vielä ole täysin varma. Nopealla tahdilla syntyvät ja liikkuvat matalapaineen keskukset ovat vaikeita ennustettavia ja siemenet, joista tämä sää syntyisi, ovat vielä kaukana Euroopasta. Monen asian pitää osua kohdalleen, jotta tämä toteutuu. Tietokone-ennustemallit ovat silti muuttuneet vuosi vuodelta taitavammiksi näiden bongaamisessa, joten maanantain säätä kannattaa ehdottomasti seurata.

Kirjoitan tänne sunnuntai-iltana aiheesta lisää, kun tilanne on lähempänä!

Yksi ajatus artikkelista “Maanantaiksi Mauno-myräkkä?”

  1. Sunnuntaiksi ennustetut 25 mm:n sateet Jyväskylän seutuville on pyyhitty pois. Saapas nähdä toteutuvatko maanantaiksi povatut noin 20 mm:n ripsut?
    Trendi on ollut koko kesän sade-ennusteissa se, että parin kolmen päivän päähän sadepatsaat ovat ”hirmuiset”, mutta kun h-hetki lähestyy ne häippäsevät johonkin?
    Vaikeaa on sateiden tietäminen ennakkoon vielä nykyaikanakin! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.