Pikku Myy -matalapaine iskee: pieni ja ärhäkkä

Julkaistu

Kirjoitin pari päivää sitten mahdollisesta Suomeen maanantaina iskevästä matalapaineen keskuksesta. Nyt sunnuntaina näyttää siltä, että ennuste todellakin toteutuu: matalapaine on parastaikaa muodostumassa Tanskan tienoilla ja sen sadealue sataa siellä jo täyttä häkää.

Tässä blogitekstissä maanantaiaamun säästä, erityisen tärkeää tietoa Länsi-Suomessa olijoille!

Ennuste maanantaiaamuksi (Kuva: Foreca)

Maanantaina Suomeen iskevä matalapaineen keskus syntyy nopeasti ja liikkuu nopeasti. Se on kooltaan hyvin pienikokoinen, minkä takia voidaan olettaa, että tietokoneiden säämallit aliarvioivat sen voimakkuuden: monet sen ilmiöistä ovat liian pienikokoisia säätä ennustaville tietokoneille, jotka näkevät maailman vain parhaimmillaankin 8 km päässä toisistaan olevina pisteinä.

Tämän näkee esim. puuskaennusteesta. Painekäyrissä ei näy matalan keskusta vielä siinä vaiheessa, kun sellainen on jo olemassa, ja todennäköisesti myös puuskien voimakkuusennuste on alakanttiin (vaikka voimakkaan näköinen onkin!).

Ennuste maanantaiaamuksi (Kuva: Foreca)
Ennuste maanantai-iltapäiväksi (kuva: Foreca)
Ennuste maanantai-illaksi (kuva: Foreca)

Yksi kiinnostava aspekti lähestyvässä matalapaineessa on, että se ei aiheuta valtavan kovaa keskituulta; keskituuli on ennusteiden mukaan kovimmillaankin navakkaa eli 10 m/s luokkaa. Mahdolliset tuhot tulevat aiheutumaan puuskista, jotka ovat huomattavasti keskituulta voimakkaampia.

Säätilanteeseen liittyy myös sateita. Kovimmat sateet tulevat Pohjanlahdella, jossa vettä saattaa huomispäivän kuluessa tulla n. 30 mm. Maan länsi- ja pohjoisosassa sateita tulee myös, mutta sadelukemat ovat 10-20 mm tasolla. Paikallisesti kuuroluonteisissa sateissa voi tulla vettä enemmänkin, mutta nämä sademäärät pysyvät pienellä alueella.

Tällä matalapaineen keskuksella tulee olemaan runsaasti energiaa käytössään, sillä on käytössään Suomea kohti kurottavan hyvin lämpimän ilmamassan voima. Itse ilmamassa ei juuri pääse Suomea lämmittämään, mutta sen olemassaolo saattaa ilmetä meillä huomisen voimakkaina puuskatuulina.

Huominen matalapaineen keskus on luonteeltaan hyvin arvaamaton, kuten aina nopeasti syntyvät, nopealiikkeiset ja mahdollisesti hyvin energiset matalan keskukset. Voimakkaan tuulen alue on melko nopealiikkeinen ja siksi yhdessä paikassa lyhtyaikainen, mutta se tarkoittaa myös, että kovat tuulenpuuskat voivat tulla ns. takavasemmalta eli melko yllättäen. Kovia puuskia voi myös tulla syvemmällä mantereen puolella kuin yleensä tuulisissa tilanteissa, aivan maan keskiosassa asti.

Erityisesti Länsi- ja Pohjois-Suomessa kannattaa siis varautua, lähinnä mm. kiinnittää tuulessa helposti liikkeelle lähtevät asiat pihoilta. Myräkkä on nopeasti ohi, mutta sen tulo huomisaamuna saattaa yllättää nopeudellaan.

Yksi ajatus artikkelista “Pikku Myy -matalapaine iskee: pieni ja ärhäkkä”

  1. Voi ei :( toivottavasti ei iske sellaiseen aikaan kun joudun olemaan yksin. Pitää siirtää parvekkeella tavarat matalemmalle

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.