Loppukuun ennuste: Samettinen elolämpö hyväilee Suomea, hellekin mahdollinen

Julkaistu

Elokuun ensimmäinen myräkkä ja siihen liittyvä laaja-alainen rintamasade kastelee tänään läntistä ja pohjoista Suomea, mm. Ahvenanmaalla vettä on puolessa vuorokaudessa ropissut paikoin jo yli 30 mm. Jatkossa sateet muuttuvat taas paikallisiksi ja rankoiksi sade- ja ukkoskuuroiksi, joiden lomassa aurinko helottaa lämpimästi nostaen lämpötilan vielä sangen kesäisiin lukemiin. Loppukesän hellekään ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto.

Kuurosateita, ukkosia ja loppukesän lämpöä

Maanantain jälkeen jatkuvia sateita ei ole odotettavissa tällä viikolla. Kuulumme kylläkin Atlantin matalapaineiden vaikutuspiiriin, mutta sateet ovat lähinnä hetkellisiä ja paikallisia ryöpytyksiä – tosin paikoitellen melko vaikuttavia sellaisia sadan salaman iskiessä tulta. Sade- ja ukkoskuurojen ajankohdan sekä sijainnin ennustaminen on haastavaa, joten suosittelen tilanteen seuraamiseksi reealiaikaista sadetutkaa.

Ilmamassa Suomen yllä on tällä viikolla kesäisen lämmintä ja saattaa jopa lämmetä loppuviikkoa kohden. Aurinkoisina hetkinä lämpötila kohoaa 20 asteen tuntumaan tai vähän sen yläpuolellekin. Suuri ilman kosteus saa elokuisen lämmön tuntumaan pehmeän samettiselta, ja ilmassa leijaileekin runsaan kosteuden mukana suuri kirjo loppukesän aromeja.

Kuva: Matti Hietala

Helle mahdollisuuksien rajoissa loppuviikolla

Kirjoitin aikaisemmin blogissa loppukesän helteistä. Tilastoja tutkiessani kävi ilmi, että hellepotentiaalista aikaa on vielä syyskuun 18. päivään saakka, ja nyt ennustemalleissa näkyykin merkkejä siitä, että helle saattaa vielä tehdä paluun tulevana viikonloppuna osaan maata. Jos Keski-Euroopan ylle viikon puolivälissä muotoutuva korkeapaineen alue siirtyy tämän hetkisten ennusteiden mukaisesti Suomen kaakkois- tai itäpuolelle, pullauttaa se Etelä-Euroopan lämpöä kohti pohjolaa. Etelä- ja Keski-Suomessa helle olisi mahdollisuuksien rajoissa tulevana viikonloppuna. Viikonlopun etelävirtaus on kylläkin melko kostea, joten runsas pilvisyys saattaa rajoittaa lämpötilojen kohoamista.

Kaiken kaikkiaan elokuun loppupuoli näyttää meillä melko lämpimältä ja epävakaiselta. Päivitämme tiistain aikana etusivuillemme tuoreen kuukausiennusteen, josta kannattaa vilkaista, onko syksyn alku jo näköpiirissä vai jatkuuko kesä.

Tulevana viikonloppuna osaan Suomea saattaa vielä levitä helteistä ilmaa.

2 vastausta artikkeliin “Loppukuun ennuste: Samettinen elolämpö hyväilee Suomea, hellekin mahdollinen”

  1. Täytyypä todeta, että tämä elokuu on ollut päivittäisiltä maksimilämpötiloiltaan koko Suomen osalta tasapaksu. Hellepäiviä on kertynyt vasta yksi ainoa, mutta eipä ole lämpötila jäänyt kertaakaan alle +20 asteenkaan. Tällä hetkellä ylimmän ja alimman päivittäisen valtakunnallisen maksimilämpötilan ero on siis vain reilut 5 astetta. Tuoreimmat 10 päivän ennusteet ovat sitä mieltä, että ainakin +20 astetta tulee ylittymään jossain päin Suomea joka päivä jatkossakin, helteet sen sijaan eivät ole mitenkään varmoja. Niinkin saattaa käydä, että tästä elokuusta tulee hyvin vähähelteinen, mutta myös ilman ainuttakaan koko Suomen laajuista kylmää päivää elokuun aikana.

    Jos vielä loppukesän ja syksyn aikana tulee 5 hellepäivää, niin kesäkausi on hellepäivien määrältään keskimääräinen. Tähän vielä toistaiseksi voi olla jonkinlaiset mahdollisuudet. Sen sijaan 2010-luku helteisimpänä vuosikymmenenä vuodesta 1961 alkaen vaatisi vielä 12 hellepäivää, se alkanee näyttää jo liian kaukaiselta. Vähintään kakkossija on tosin jo varma.

  2. ”Samettinen elolämpö” – tosi ihanasti sanailtu: noin kuviteltuna ei tule ahdistusta, ei ”tukalaa trooppista helteen” tunnetta – vaan osaa nauttia kesän viimeisistä lämpimistä päivistä – ja ladata pattereita edessä olevalle talvelle. :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.