Kuukauteen mahtui epävakaisen ja ajoittain koleankin sään lisäksi kaksi selvästi normaalia lämpimämpää jaksoa, joiden aikana lämpötila nousi korkeimmillaan 32,3 asteeseen!
Helteestä yöpakkasiin
Kesäkuun sää oli suuressa osassa Suomea hieman tavallista lämpimämpi kahden hellejakson ansiosta. Hellepäiviä on kesäkuun aikana keskimäärin kahdeksan, mutta tänä vuonna niitä kertyi yksitoista ja hellettä mitattiin lähes koko maassa Inaria myöten. Korkein lämpötila oli Oulun Oulunsalossa 7. kesäkuuta mitattu 32,3 astetta. Kesäkuun mittaushistorian korkein lämpötila on Ähtärin vuonna 1935 mitattu 33,8 astetta, joten Oulun lämpötila jäi siitä vain puolentoista asteen päähän.
Poikkeuksellisen ankara kesäkuinen helleaalto rantautuu tänään Manner-Eurooppaan. Eilisen korkein lämpötila mitattiin Kreikan Lamiassa, 37,4 astetta. Pohjois-Afrikassa Algeriassa (In-Salah) ylin lukema kohosi jopa 47,9 asteeseen. Kaikista kuumin Saharasta peräisin oleva ilmamassa rantautuu mantereellemme keskiviikoksi.
Lämpöennätykset menossa uusiksi
Tämän viikon poikkeuksellinen helleaalto tulee rikkomaan useita maa- ja paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. On todennäköistä, että useammassa Länsi-Euroopan valtiossa rikotaan kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys. Vaarassa ovat ehkä myös kaikkien aikojen korkeimmat maakohtaiset lämpöennätykset, joista esimerkkeinä seuraavat: Itävalta 40,5 °C (8.8.2013), Ranska 44,1 °C (12.8.2003), Saksa 40,3 °C (5.7.2015, 7.8.2015) ja Sveitsi 41,5 °C (11.8.2013).
Kuuminta yleensä heinä-elokuussa
Valtaosa Euroopan lämpöennätyksistä on mitattu heinä- tai elokuun puolella. Erityisesti Välimeren maissa loppukesää kohden lämpenevä meri edesauttaa erittäin korkeiden lämpötilojen esiintyvyyttä nimenomaan loppukesästä. Tiettävästi korkein Euroopan puolella mitattu lämpötila on Kreikan Ateenassa 10. heinäkuuta vuonna 1977 mitattu 48,0 astetta. Myös Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa on mitattu vähintään 47 asteen ennätyslukema. Yleensä näin korkeat lämpötilat liittyvät paikallaan pysyvään korkeapaineen alueeseen ja Saharasta saapuvaan kuumaan ja kuivaan ilmaan. Välimeren maat ovatkin Euroopan otollisinta aluetta erittäin korkeille lämpötiloille, koska alue on kesäaikana erittäin kuiva eikä niukka kasvillisuus sido lämpöä haihtumisprosessien myötä.
Onko lomasi alkanut ja suuntaatko ensi viikolla Etelä- tai Länsi-Eurooppaan? Luvassa on hyvin tukalaa kyytiä, koska Saharan kuumat aallot puskevat kohti pohjoista ja paikallaan pysyvän korkeapaineen alla lämpötila kohoaa suomalaisten suosimissa kaupunkilomakohteissa jopa 35-40 asteeseen.
Juhannuksen säähän mahtuu sekä hellettä että sateita. Matalapaineen alue tuo Suomeen ukkoskuuroja ja kuumin ilma väistyy vähitellen itään, ja kesäkuun viimeisellä viikolla on paikoin jopa koleaa.
Juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa on vielä etenkin idässä monin paikoin hellettä ja lämpötila kohoaa kaakossa jopa 28 asteen vaiheille. Matalapaine kuitenkin lähestyy jo lännestä ja kylmään rintamaan liittyvä kuurosadealue ukkosineen kulkee maan yli itään. Lapissa sadealue on yhtenäisempi ja sää on enimmäkseen pilvinen, mutta siitä huolimatta lämpötila voi nousta päivällä maakunnan eteläosassa 20, Pohjois-Lapissa 10…14 asteeseen.
Sää lämpenee päivä päivältä juhannusta kohden ja kuumimmat päivät näyttävät osuvan maan etelä- ja keskiosassa torstaille ja juhannusaatolle perjantaille, jolloin lämpötila kohoaa paikoin 30 asteeseen. Juhannuspäivän aikana helteet purkautuvat sade- ja ukkoskuuroihin ja sää muuttuu lännestä alkaen raikkaammaksi. Suuressa osassa maata on tällä hetkellä voimassa metsäpalovaroitus, jonka aikana kokkoja ei saa polttaa.
Ukkoskuurot yleistyvät tiistaista alkaen
Suomen ylle levittäytyvä lämmin ja kostea ilma luo jälleen otolliset olosuhteet ukonilmoille tällä viikolla. Kesäkuun aikana on jo salamoinut keskivertoa enemmän ja lisää rytinää on luvassa. Tiistaina kuuroja tulee kapealla vyöhykkeellä Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella, paikoin Länsi-Lapissakin. Keskiviikkona kuuroja voi tulla jo laajemminkin maan keskivaiheilla ja paikoin etelämpänäkin. Ukkoskuuroihin liittyy puuskatuulia ja rakeitakin. Torstai on hiljaisempi päivä, mutta juhannusaattona ja -päivänä rytisee jälleen. Vesille halajavien kannattaa seurata tiiviisti sadetutkaa, sillä rankkasade voi hetkellisesti heikentää näkyvyyden ja tuoda kovia puuskatuulia ja kovaa aallokkoa. Juhannuksen menoliikenteessäkin kannattaa huomioida rankat kuurosateet.
Maasto paikoin rutikuivaa – miten käy juhannuskokkojen?
Kun katsotaan Suomea kokonaisuutena, sään puolesta auringon ja ulkoilun ystäville paras päivä on sunnuntai kun taas sadetta kaipaaville vettä on tarjolla vain lauantaina, silloinkin varsin kapealla alueella Itä-Suomen ja Satakunnan ja Pohjanmaan välillä kuuroittain.
Minkälaista säätä on odotettavissa tänä viikonloppuna ja miksi? Kuvan alla tarkemmin!
Tämä sivusto käyttää evästeitä palvelun toimittamiseen, sosiaalisen median jakotoimintojen toteuttamiseen ja liikenteen analysointiin. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Voit myös tutustua uudistettuun tietosuojakäytäntöömme.Ok