Algeriassa eilen liki 50 astetta – afrohelle saattaa lipaista Suomeakin viikonvaihteessa

Julkaistu

Poikkeuksellisen ankara kesäkuinen helleaalto rantautuu tänään Manner-Eurooppaan. Eilisen korkein lämpötila mitattiin Kreikan Lamiassa, 37,4 astetta. Pohjois-Afrikassa Algeriassa (In-Salah) ylin lukema kohosi jopa 47,9 asteeseen. Kaikista kuumin Saharasta peräisin oleva ilmamassa rantautuu mantereellemme keskiviikoksi.

Lämpöennätykset menossa uusiksi

Tämän viikon poikkeuksellinen helleaalto tulee rikkomaan useita maa- ja paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. On todennäköistä, että useammassa Länsi-Euroopan valtiossa rikotaan kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys. Vaarassa ovat ehkä myös kaikkien aikojen korkeimmat maakohtaiset lämpöennätykset, joista esimerkkeinä seuraavat: Itävalta 40,5 °C (8.8.2013), Ranska 44,1 °C (12.8.2003), Saksa 40,3 °C (5.7.2015, 7.8.2015) ja Sveitsi 41,5 °C (11.8.2013).

Iberian niemimaalla, Ranskassa, Pohjois-Italiassa ja Sveitsissä voidaan mitata lähipäivinä yli 40 asteen huippuhelteitä. Kuvassa torstai-iltapäivän tilanne. Kuva: MTV Sää

Kuuminta yleensä heinä-elokuussa

Valtaosa Euroopan lämpöennätyksistä on mitattu heinä- tai elokuun puolella. Erityisesti Välimeren maissa loppukesää kohden lämpenevä meri edesauttaa erittäin korkeiden lämpötilojen esiintyvyyttä nimenomaan loppukesästä. Tiettävästi korkein Euroopan puolella mitattu lämpötila on Kreikan Ateenassa 10. heinäkuuta vuonna 1977 mitattu 48,0 astetta. Myös Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa on mitattu vähintään 47 asteen ennätyslukema. Yleensä näin korkeat lämpötilat liittyvät paikallaan pysyvään korkeapaineen alueeseen ja Saharasta saapuvaan kuumaan ja kuivaan ilmaan. Välimeren maat ovatkin Euroopan otollisinta aluetta erittäin korkeille lämpötiloille, koska alue on kesäaikana erittäin kuiva eikä niukka kasvillisuus sido lämpöä haihtumisprosessien myötä.

Auringonlasku Algeriassa, kuva: Markus Mäntykannas

Helle lipaisee Suomeakin viikonvaihteessa

Malliajoissa on viitteitä siitä, että erittäin kuuman ilman kieleke saattaisi sittenkin yltää Suomeen saakka viikonvaihteessa. Vaikutus olisi kuitenkin hyvin lyhytkestoinen ja yltäisi lähinnä Etelä- ja Keski-Suomeen. Kuuma ilma olisi saapumassa sunnuntai-iltapäiväksi tai -illaksi, jolloin ainakin maan lounaisosassa lämpötila voi kohota lähelle 30 astetta. Runsas pilvisyys, mahdolliset sateet ja tuuli hillinnevät lämpötilan kohoamista, mutta niistä huolimatta maan etelä- ja länsiosassa voi olla hellettä. Jos hellekielekkeen lipaisu yltääkin pidemmälle pohjoiseen, lämpötila voi kohota 30-32 asteeseen, kuten Ruotsin puolella näyttäisi käyvän. Latvian ja Liettuan puolella lämpötila saattaa kohota 35 asteeseen. Seurataan tilannetta.

18 vastausta artikkeliin “Algeriassa eilen liki 50 astetta – afrohelle saattaa lipaista Suomeakin viikonvaihteessa”

 1. Lienee turha toivo. Jälleen kerran ihmisen aikaansaama kuuman ilman keskittymä menee ohitsemme. Suomen ympärillä on maaginen muuri, eikä lätkämailaa synny. Kesäkuustakin tulee tuiki tavallinen 1000 -vuotisessa kontekstissa, pohjoisessa jopa viileä.

 2. GFS määrittää niin, että heinäkuun puoliväliin asti rantakelit ovat meillä lähes poissuljettu asia. Näyttäisi tuollainen arktinen viilennyskupoli olevan päällä.

 3. Ihanaa etteivät polttavat helteet tule tänne. Luontokin huutaa jo vettä ja lämpötilathan ovat nyt lähellä ja hieman päällekkin normaalia pitkän ajan keskiarvoa. SE on nyt Etelä-Suomessa +20 ja kuun vaiheessa +21. Auringossa näillä lämpötiloilla on kuuma ja varjossa sopivaa.

  1. Noinhan säät saisi mennä – luonto nauttii, niin silloin ihmiselläkin on hyvä olla ja erityisesti ne joilla elinkeinona kasvaa jotakin taivasalla :)

 4. Tuskinpa afro vääntää tänne. Viime kesä oli jo poikkeuksellinen ja nyt tasoittaa niitä kelejä. Ilmastonmuutos ei tapahdu sormia napsauttamalla ja hetkessä. Nythän onkin aika normaali kesä mikä pitää ollakkin.

 5. Kesäkuun alkupuolella lupailtiin että Suomeen jäisi pitkäksi aikaa kerrankin suotuisien suihkuvirtauksien vuoksi korkeapaine päälle. Eipä tuo kovin kauaa kestänyt, juuri sen verran etteivät kesälomat ehtineet alkaa. Ensimmäinen lomaviikon aikana tuskin tarkenee verkkokeinuun kavuta makailemaan. Pahoin pelkään, että sama viileys jatkuu koko heinäkuun. Onneksi juuri nyt tänään ja huomenna Etelä-Euroopassa, täytyy ottaa kaikki ilo irti huomiselle luvatusta 35 asteen hellepäivästä.

  1. Pitkäkestoinen korkeapaine Suomen kesässä on harvinainen ilmiö. Ainakaan GFS ei missään vaiheessa näyttänyt sellaista tulevaksi, joten sellaisesta kirjoittelu on enemmänkin ollut raflaavuuden hakua.

 6. Nyt kyllä meni valitettavasti ennusteet kaivattujen sateiden osalta taas kerran pahasti pieleen. Mistä tämä ennusteiden paikkansapitämättömyys kertoo?
  Vielä alkuviikosta oli toivoa jopa 20 mm:n sademäärästä, mutta viimeiset todelliset tutkakuvat näyttävät, että sateet tippuvat Suomenlahden ja osittain Pohjanlahden päälle. Ei tässä taas auta kuin kastelulaitteet päälle, jos aikoo jotain viljelyksiltään saada satokauden lopussa. Taas kerran ihmettelen, mihin on laaja-alaisten matalapaineiden muodostuminen kadonnut?

  1. Matalapainetoiminta on heikkoa kun Auringon aktiivisuus on alhaalla. Laajoja lounaasta saapuvia matalapainealueita on viime vuosina todellakin ollut vähän.

  2. http://www.solen.info/solar/

   Fluxi hiipuu yhä vain alaspäin, eli hiljaista on jatkossakin niin aktiivisuuden kuin matalapaineiden osalta. Ja sen kovan pakkastalven todennäköisyys kasvaa.

 7. Pohjois-Suomessa muuten tämä kesä saattaa jäädä väliin. Lähiviikot luvassa syksyistä säätä ja tuntureilla voi välillä tulla luntakin.

 8. Hei

  Meillä Algarvessa Etelä Portugalissa Euroopan etelä lounas atlantilla on ollut lähes ihanteellinen sää eli ei liian kylmää ei liian kuumaa… mullakin kasvaa mansikat joka päivä syön lähes ja yksi kuoli kuin teilläkin (( you tube sivun juttu onko sit tältä vuodelta)) kiitos valkosipuliohjeista…..oolen laittanut myös…mmutta etteivä naura on kiva kun kaltaisenne idoli kuuluisuus laittaa myös….muutama ohje puuttuu kuten tomaatti aamu auringon itä kaakko puolelle… mansikoille tuhkaa. Tomaatti EI kasva tuhkassa ja perunien tai kurkun läheisyydessä. Mansikat pitää suojella myyriltä jotteivät syö juuria juuri valkosipulin ja hiekan kera plus ruoste kuten naulat ja ruuvit ympärille..

  Sää on ollut todella hieno portugalissa meillä on ollut virallisesti max 28 mutta oikeasti 35 …..vain kerran ja yleisesti myös jatko yöt noin 16 ja päivät 26 min ja max..

  Kyllä tätä voi jo tropiikiksi kutsua kun on ollut kuin joulu-tjoulu-tammikuulla näin kesäkuun lopulla..

  Hauskaa jatkoa

  Apellido Kaitsu

 9. Afrohelle taisi ollakin vain kangastus, sillä kartoilla ei näy mitään erikoista. Paitsi ehkä Suomen suhteen, kun taas kerran näyttää kesäsää vilpoiselta. Viime kesän aurinkoiset hellepäivät olivat poikkeus vain.

  Ja paljonko niitä uusia maakohtaisia ennätyksiä tulikaan?

  1. Ainakin Ranskassa mittaushistorian lämpöennätys. Edellisestä, vajaan 16 vuoden takaisesta ennätyksestä nousi lähes 2 astetta ylöspäin, joten tuon voi sanoa olevan jo todella paljon. Saksassa taas mitattiin uusi Saksan mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys.

 10. Yli 30 000 tiedemiestä ja tutkijaa ovat allekirjoittaneet julkisen vetoomuksen, jossa sanotaan suoraa tämä tosiasia, että ilmastonmuutos ei ole ihmisen aiheuttamaa ja vetoomuksen linkki löytyy osoitteesta: http://www.petitionproject.org

  1. Linkittämässäsi vetoomuksessa kehdattiin jopa sanoa kasvihuonepäästöjen päästämistä luontoon positiiviseksi, hyväksi asiaksi. Sekä kaikella kunnioituksella, sivusto ei vaikuta ajattelevan ihmisen tekemältä sivustolta. Se vaikuttaa sivustolta sellaisille ihmisille joilla on suuri tarve, syystä tai toisesta, kieltää todellisuus ympäriltään. Internet mahdollistaa myös näiden ihmisten joukkotuen toisilleen, vahvistaen ja voimistaen heidän virheellistä todellisuuskäsitystään.

   Ole hyvä ja lopeta roskatiedon levittäminen eteenpäin. Jos et kykene levittämään tieteelliseen maailmankuvaan perustuvaa objektiivista, harkittua ja punnittua tietoa, pysy hiljaa. Maailma ei tarvitse typeryksien ääntä ensimmäistäkään sointia enempää.

  2. Vaan kuinka monella noista on minkäänlaista pätevyyttä asian suhteen? Se että mainitaan geneerisesti ”tiedemies” tai ”tutkija” ei kerro oikeastaan mitään. Mutta tuntuuhan vaikuttavalta taviskansalaiselle. Mutta esimerkiksi hyttysten sukupuolikäyttytymisen tutkija tuskin on pätevä puhumaan ilmastotieteestä. Samoin kuin hammaslääkäri ei leikkaa syöpiä.

  3. Tarkkaan ottaen sisältö on niin, että ihminen ei vaikuta ilmastoon, eli ei edes oleteta mitään ilmastonmuutosta välttämättä tapahtuneen. Tämä on ainoa johtopäätös minkä tiede voi tällä haavaa tehdä. Suomen osalta esimerkiksi ei voida millään menetelmällä saada esiin sitä paljonko hiilidioksidipitoisuuden kasvu on keskilämpötilaa muuttanut, yksinkertaisesti siksi että korrelaatiota ei ole. Tieteellisesti katsoen AGW on toistaiseksi vasta hypoteesin tasolla. Sekaannuksen aiheuttaja on IPCC, joka ei noudata tieteen teon periaatteita. Näin AGW voidaankin rinnastaa mihin tahansa uskontoon; sen perustana ovat ”pyhät kirjoitukset” eli IPCC:n säännöllisesti julkaisemat raportit.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.