Superhelle grillaa Eurooppaa ensi viikolla: Lämpöennätyksiä rikki, Saksassakin +40

Julkaistu

Onko lomasi alkanut ja suuntaatko ensi viikolla Etelä- tai Länsi-Eurooppaan? Luvassa on hyvin tukalaa kyytiä, koska Saharan kuumat aallot puskevat kohti pohjoista ja paikallaan pysyvän korkeapaineen alla lämpötila kohoaa suomalaisten suosimissa kaupunkilomakohteissa jopa 35-40 asteeseen.

Lämpöennätyksiä kolkutellaan – kananmunat paistuvat asfaltilla

Sunnuntai-illan aikana Saharasta nytkähtää liikkeelle Välimeren yli kohti Eurooppaa kuuma pulssi, joka jämähtää Länsi- ja Keski-Euroopan ylle koko ensi viikon ajaksi. Ilmamassa on niin kuumaa ja kuivaa, että sisämaassa Ranskassa, Benelux-maissa, Pohjois-Italiassa, Sveitsissä ja osassa Saksaa lämpötila kohoaa 35-40 asteen välille. 40 asteen rajakin menee todennäköisesti joissain maissa rikki.

Kuvankaunis Sveitsikin käristyy ensi viikolla paikoin 40 asteen helteissä.
Kuva: Markus Mäntykannas, St. Moritz

Superhelle tuntuu hyvin tukalalta ja on vaarallista varsinkin suurissa sisämaakaupungeissa, joissa lämpösaarekeilmiö kuumentaa ilmaa entisestään. Suurkaupunkien rakenteisiin kerääntyvä lämpö pitää yötkin tukalan lämpiminä esimerkiksi Pariisissa, Berliinissä ja Milanossa. Kuumuus on sitä luokkaa, että asfaltit voivat paikallisesti sulaa ja kananmunat paistuvat sen yllä. Paikallisia lämpöennätyksiä todennäköisesti rikotaan, ja onkin mielenkiintoista seurata, miten käy esimerkiksi Saksan kaikkien aikojen lämpöennätykselle, joka on 40,3 astetta. Erikoista tilanteessa on se, että näin kuuma ilma leviää Manner-Euroopan puolelle näinkin aikaisessa vaiheessa kesää. Yleensä tukalimmat helleaallot ja 40 asteen lämpötilat ovat heinäkuun ja elokuun alkupuoliskon asiaa.

Alkuviikosta alkaen Etelä- ja Länsi-Euroopassa on tukalan kuumaa. Vaarallinen helleaalto tuo mukanaan jopa 40 asteen päivälämpötiloja.
Kuva: MTV Sää

Suomi suojapuolella

Tukalat helteet yltävät pohjoisimmillaan Saksan ja Tanskan rajamaille, mutta Baltia ja Pohjoismaat näyttäisivät säästyvän käristykseltä. Meillä kesäsää näyttää lempeämmältä, ja yhä ensi viikollakin joinakin päivinä etelässä on mahdollisuus yltää lähelle hellelukemia. Pohjoisessa Suomessa lämpötila vaihtelee 15 asteen molemmin puolin. Sadekuurot ja auringonpaiste vuorottelevat, joten melko tyypillistä kesäkuun loppupuolen säätä. Ja parempi näin, vai ilmoittautuuko joku 40 asteen helteistä nauttiva?

9 vastausta artikkeliin “Superhelle grillaa Eurooppaa ensi viikolla: Lämpöennätyksiä rikki, Saksassakin +40”

 1. Tämä teidän superhelle on nimeltään ilmaston lämpeneminen joka on maailman laajuinen sekä hetki hetkeltä kiihtyvä menossa oleva katastrofi. Kukaan ei tältä kärvennykseltä säästy kun samalla ”paistinpannulla” asutaan.

  1. Miro tämä superhelle tulee Saharasta, eikä sillä todellakaan ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Tänä vuonna se nyt vain tuli tavallista aikaisemmin, ja syykin tähän on omega korkeapaineen sopiva sijoittuminen. Viime kesänä meillekin helteet tulivat Saharasta ja omega korkeapaineen oikeasta sijoittumisesta.

  2. Olen ollut Kreetalla aikoinaan 2 viikkoa 42 asteen helteessä. Pyyhe tai lakana kasteltava kylmällä vedellä ja väännettävä, ellei ole ilmastointia.Se päälle kun käy nukkumaan, muuten ei tule nukkumisesta mitään.Meillä ei ollut ilmastointia, silloin monta kymmentä vuotta sitten. Kyllä siinäkin lämpötilassa pärjää

 2. Ehdottomasti viileän kesäsään puolella. Viime kesän tuskaisen kuumat kesäyöt vielä tuoreessa muistissa. Toivottovasti pysytään loppukesäkin viileän sään puolella. Viileä kesäsää on Suomelle matkailuetu, Keski-Euroopan helteistä kärsivät voivat tulla tänne viilentymään miellyttävämpään ilmanalaan.

  1. Kyllä ihmiset kuitenkin lomalla haluavat lämmintä ja kuivaa, ei tämä meidän kesäsää 18-20 astetta ja sadetta joka toinen päivä houkuttele tänne ketään Keski-Euroopasta sen voin sanoa kyllä kokemuksella!

 3. Ilmoittaudun heti nauttimaan +40C, tosin sitä ei voi koskaan tapahtua täällä ja vaikka tulisikin niin kiitos. Viime talvena oli lunta ja pakkasta ihan tarpeeksi! Jos joku kuitenkin kaipaa kylmää niin etelään keskelle napaa kuin mahdollista, mutta liian kylmä valituksia ei hyväksytä. https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=81.57,-81.17,621/loc=63.433,-86.737

 4. Pidän eniten 22-35 asteen kesäsäästä, jatkuva 25-32 astetta olisi ehkä paras. Viime kesä oli unelma. Se muutti täysin tunteen siitä, millainen on kesä. Joku 18 astetta kesällä ei tunnu lämmöltä, vaan viileältä etenkin varjossa. Lämmöltä alkaa mulle tuntumaan, kun on vähintään 22 astetta. Mielestäni kesän ja lämpötilan pitää tuntua selkeästi lämpimältä, viileätä ja kylmää Suomessa riittää aivan riittävästi, joten en ymmärrä valitusta satunnaisesta kunnon lämmöstä.

  Sisätiloissa korkea lämpötila ei ole mukavaa, mutta sitä varten on ilmastointilaite, jolla välillä saa viilennystä.

  1. 10-15 vuotta sitten ns. ”ilmastotieteilijät” varoittelivat suomalaisia, että sateet ja pilvisyys tulevat vallitseviksi läpi vuoden ja korkeapaineiden muodostumiskyky heikkenee. Suomessa piti olla talvet lauhkeita ja kesät pilvisiä sekä vuotuiset sademäärät runsaita ilmankosteusarvoineen.
   Viime kesänä oli ”mätäkuun” eli kosteimman kuukauden ilmankosteudet 35-50 %RH ja vuotuinen heinäkuun sademääräkin melkein + – 0 mm vaikka se Suomessa keskimäärin on sateisin vuoden kuukausista???
   Nyt kuluva kesä on aika normaali keskimäärin, mikäli pian saadaan Markuksen ennustamia sateita ja joidenkin niin toivomat hellepäivät jäävät sinne 15 päivän lukumäärään tänä suvena.

   Kirjoittajasta alkaa vaikuttamaan siltä, että ilmastovöyhötyksellä luodaan uutta bisnestä uusine rahastavine yrityksineen. Alkaako keinovalikoima ihmisten työllistämiseksi käymään niin loppuun, että pitää ilmaston varjolla yrittää luoda täysin tuottamatonta teollisuutta vain omistajiensa elättämisiksi? Tehokkain satsaus koko pallon elinehtojen ja luonnonvarojen kannalta on saada syntyvyys laskemaan keinolla millä hyvänsä ja pallon väkiluku alas 5 miljardiin. Se on helpoin, halvin ja tehokkain keino.:)

  2. Jee jee!
   Mä tein viime kesänä rakennushommia oikeastaan koko kesän ulkona, enkä todellakaan kaipaa mitään samaa vaikka oisin lomallakin…

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.