Helle hiipuu juhannuksena

Julkaistu

Juhannuksen säähän mahtuu sekä hellettä että sateita. Matalapaineen alue tuo Suomeen ukkoskuuroja ja kuumin ilma väistyy vähitellen itään, ja kesäkuun viimeisellä viikolla on paikoin jopa koleaa.

Juhannusaattona ukkoskuuroalue liikkuu maan yli itään.

Juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa on vielä etenkin idässä monin paikoin hellettä ja lämpötila kohoaa kaakossa jopa 28 asteen vaiheille. Matalapaine kuitenkin lähestyy jo lännestä ja kylmään rintamaan liittyvä kuurosadealue ukkosineen kulkee maan yli itään. Lapissa sadealue on yhtenäisempi ja sää on enimmäkseen pilvinen, mutta siitä huolimatta lämpötila voi nousta päivällä maakunnan eteläosassa 20, Pohjois-Lapissa 10…14 asteeseen.

Juhannuspäivänä lännessä ja pohjoisessa tulee edelleen sateita ja lännessä mukana voi olla paikoin myös ukkosta.

Matalapaineen keskus liikkuu lauantaina juhannuspäivänä Lapin yli itään ja Lapissa sää on edelleen laajalti pilvinen ja sateinen, vaikka paikoin pilvipeite voikin rakoilla. Muualla maassa pilvisyys vaihtelee ja paikoin tulee kuurosateita, aurinkoisinta on kaakossa. Lämpötila nousee päivällä vielä idässä 20…24 asteeseen.

Juhannuspäivänä tuuli voimistuu jopa navakaksi ja Perämerellä myrskypuuskatkin ovat mahdollisia, joten etenkin veneilijöiden kannattaa seurata tuuliennustetta!

Kuva: Matti Hietala

Sunnuntaina matalapaine väistyy itään, mutta pohjoisessa satelee edelleen. Lämpötila on päivällä maan eteläosassa kahdenkymmenen asteen vaiheilla, keskiosassa monin paikoin sen alle ja Lapissa paikoin alle kymmenen astetta. Lännenpuoleinen tuuli on edelleen paikoin navakkaa ja puuskissa voimakasta.

Kesäkuun viimeisellä viikolla muutos juhannusta edeltävään säähän on selvä. Päivälämpötila pysyy useimpina päivinä etelässä kahdenkymmenen asteen vaiheilla, pohjoisimmassa Lapissa se vaihtelee kymmenen asteen molemmin puolin. Kesäkuu loppuu siis ajankohtaan nähden melko tavanomaisessa säässä ja ajoittain lämpötila on jopa hieman keskimääräistä alempi, etenkin pohjoisessa.

Kuva: Maarit Siitonen