Lokakuussa rikottiin lämpöennätys

Julkaistu

Marraskuun alkaessa on aika luoda lyhyt katsaus menneen kuukauden säähän. Lokakuu oli maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista lämpimämpi, kuukauden keskilämpötila oli noin asteen verran tavanomaista korkeampi. Maan pohjoisosassa keskilämpötila oli tavanomaisissa lukemissa, Lapissa oli paikoin jopa normaalia kylmempää.

Näin kesäiseltä näytti vielä 16.10. Keski-Suomessa. Kuva Maarit Siitonen

Lokakuun lämpimin jakso osui kuukauden puoliväliin. Tuolloin Itä-Euroopassa ollut laaja korkeapaine työntyi myös meille ja toi mukanaan lämmintä ilmamassaa. Lokakuun 14. päivä lämpötila kohosi Kruunupyyssä 20,9 asteeseen, kyseessä oli kaikkien aikojen korkein lokakuussa mitattu lämpötila. Poikkeuksellista oli myös ennätyksen ajankohta, yleensä syyspuolen lämpötilaennätyksiä rikotaan kuukauden alkupäivinä sään viilentyessä talvea kohti mentäessä.

Sää oli lokakuussa myös tavanomaista vähäsateisempaa. Eniten satoi maan keskiosassa, missä suurimmat mitatut sademäärät vastasivat melko tarkasti lokakuun normaalia sademäärää. Useimmilla havaintoasemilla sademäärät jäivät selvästi vähäisemmiksi. Kuivassa säässä myös pilvisyys jäi tavanomaista vähäisemmäksi ja pilvettöminä öinä tehtiin runsaasti revontulihavaintoja.

Revontulia 6.10. Seinäjoella. Kuva Ulla Mursula

Kuukauden loppupuolella Suomeen virtasi Jäämereltä kylmää ilmaa. Lokakuun 25.-27. päivä maan keskiosassa pyrytti 10-20 cm lunta, maan pohjoisosassa ensilumesta tehtiin havaintoja jo aikaisemmin. Myöhemmin sää selkeni ja kylmeni koko maassa. Lokakuun 29. päivän aamuna Sodankylän Vuotsossa pakkasta oli 18,7 astetta. Pakkaseen herättiin tuolloin myös muualla maassa, mm. Salossa alin lämpötila oli -7,9 astetta.

Lokakuun lopussa maisemat muuttuivat talvisemmiksi. Kuva Maarit Siitonen

 

6 vastausta artikkeliin “Lokakuussa rikottiin lämpöennätys”

 1. https://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/736312033

  ”Yhtäkään Suomen kuukausittaista kylmyysennätystä ei ole rikottu 2000-luvulla. Sen sijaan Suomen lämpöennätyksiä on rikottu jo kuudesti.”

  Tuo lause ei jättäne ilmastonmuutoksen osalta paljon selittelyille sijaa, kun puolet kuukausista on tämän vuosituhannen puolella, eli suhteellisen lyhyessä ajassa, jo nähnyt uudet lämpöennätykset. Kaikkein tuorein kuukausittainen kylmyysennätys on -51,5 astetta tammikuulta 1999, joka on samalla myös Suomen pakkasennätys. Se on myös aivan omassa kategoriassaan yhteenkään 2000-luvulla mitattuun lämpötilaan verrattuna, sillä 2000-luvulla on kylmimmilläänkin jääty siitä melkein 8 astetta.

  Sen sijaan lämpöennätyksiä on maaliskuulta 2007, heinäkuulta 2010, jolloin mitattiin +37,2 astetta, joka on samalla myös Suomen lämpöennätys, elokuulta 2010, lokakuulta 2018, marraskuulta 2015 ja joulukuulta 2015. Itse asiassa jo joulukuussa 2006 tehtiin uusi silloinen joulukuun lämpöennätys, joka sitten vuonna 2015 laitettiin taas uusiksi.

  Tämänvuotisesta lokakuun lämpöennätyksestä voi sanoa, että se oli kiistatta selvästi lämpimin lokakuinen päivä, mitä Suomessa on mittaushistorian aikana koskaan tilastoitu. Aikaisempi ennätys rikottiin peräti 1,5 asteella, aikaisempi ennätys ylitettiin myös useilla mittausasemilla ja ajankohta oli myös selvästi myöhäisempi. Usein ennätysparannuksissa puhutaan vain kymmenyksistä ja yleensä ennätykset sattuvat myös ns. otollisimpaan ajankohtaan. En pidä ollenkaan poissuljettuna, etteikö tuostakin voisi lokakuun lämpöennätys mennä vielä helpostikin ylöspäin.

  1. AMO+ -kauden ilmoja pitelee. Ihmeellisempää olisi, että lämpöennätyksiä ei nyt rikottaisi. Kattavampi mittaushistoria alkaa sopivasti AMO- -kauden kylmältä 1960-luvulta.

   1. Juurikin näin. AMO selittää kokonaan lämpötilavaihtelun Suomessa lähimenneisyyden osalta. Nyt AMO on laskemassa ja Suomen lämpötilat putoavat samaa tahtia:

    https://stateoftheocean.osmc.noaa.gov/atm/amo.php

  2. On oltava rehellinen että olihan tuo lokakuun entinen ennätys +19,4 aika köykäinen, mutta tämä +20,9 lokakuun puolessa välissä jo aika rikkomaton. Koko marraskuu näyttäisi olevan huomattavan lämmin etelä ja Keski-Suomessa, joten tästä vuodesta tulee jälleen kuuma ja 1991-2020 jakson keskilämpötilat vaan nousevat ja nousevat

  3. Valitettavasti asia ei ole näin. Suomen keskilämpötila ei ole nousemassa läheskään mallien ennustamalla tavalla. Mallien mukaan lämpötilan nousun pitäisi tällä haavaa olla 0.5 astetta vuosikymmenessä, eli 2000 -luvulla pelkästään olisi pitänyt tulla jo melkein asteen nousu. Kuitenkin vain 2015 teki uuden koko vuoden ennätyksen ja sekin syntyi hiuksenhienolla erolla aikaisempaan 1930 -luvulla tehtyyn ennätykseen. Mikäli lämpötila olisi nousemassa ennakoidusti, niin uusia selkeitä ennätysvuosia pitäisi kyllä tulla jo jatkuvasti.

   Koska muuta ei ole tarjolla, niin joudutaan tarttumaan näihin kuukausiennätyksiin, joita niitäkin on tullut hyvin harvaan suhteessa siihen kuin pitäisi lämmetä. Jos nyt alkaisi tulla uusia kylmyysennätyksiä, niin sehän tarkoittaisi käytännössä lopullista niittiä lämpenemiselle, sillä siksi kylmiä nuo kylmyysennätykset ovat.

   Lokakuun osalta tartuttiin taas tuohon parin päivän lämpöjaksoon, vaikka kuun keskilämpötila oli alhainen jatkaen pitkää lokakuiden lämpenemättömyyden sarjaa.

 2. Tässä lokakuun vuorokautisia keskilämpötiloja Jyväskylän seutuvilla vuodesta 2010 alkaen. Lämpötilat mitattu tunnin välein jokaisen vuorokauden aikana. Vaikea on päätellä oheisilla lämpötiloilla yhtään mitään.
  2010….3 C
  2011….5 C
  2012….4 C
  2013….4 C
  2014….3 C
  2015….4 C
  2016….3 C
  2017….4 C
  2018….4 C

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.