Poikkeuksellisen lämmin ilmamassa lähestyy Suomea

Marraskuu on startannut leudoissa merkeissä. Sunnuntain auringonpaiste ja 10 asteen lämpötila tuntuivat enemmänkin keskieurooppalaiselta marraskuulta. Alkavalla viikolla Suomeen on saapumassa harvinaisen lämmintä ilmamassaa – samainen ilmamassa nosti lämpötilan Balkanin niemimaalla viikonloppuna 32 asteeseen (Albania). Puolassa mitattiin viikonloppuna kaikkien aikojen uusi marraskuun lämpöennätys, kun lämpötila kohosi 24,6 asteeseen (*).

Marraskuun lämpimiä sävyjä Vaasassa. Kuva: Matti Hietala

Mikä ihmeen ilmamassa?

Meteorologiassa ilmamassalla tarkoitetaan n. 1,5 kilometrin korkeudella olevan ilman ominaisuuksia, mm. sen lämpötilaa. Normaalitilanteessa ilma kylmenee ylöspäin mentäessä, jolloin maanpinnan lämpötila on ilmamassan lämpötilaa korkeampi, mutta aina näin ei ole. Erityisesti talvisin ”ilmamassan” lämpötila voi olla selvästi maanpinnan lukemia korkeampi, jolloin puhutaan inversiosta eli lämpötilan käänteisestä kerrostuneisuudesta. Ilmamassan ominaisuudet ovat tärkeitä meteorologeille esimerkiksi rintama-analyysin tekemisessä ja pintalämpötilojen ennustamisessa.

Välimeren ilmamassa saapuu tiistaina

Kovin montaa tiistain kaltaista tilannetta en muista kohdanneeni tähän aikaan vuodesta. Meille on saapumassa eteläisestä Euroopasta erittäin lämmintä ilmamassaa: kesäaikana lämpötila voisi kohota auringonpaisteessa yli 30 asteeseen. Näin kävikin Albaniassa, missä mitattiin lauantaina 31,8 astetta. Vielä Keski-Euroopassa aurinko jaksaa lämmittää jonkin verran ilmaa ja lähipäivät ovat kesäisen lämpimiä Saksan ja Puolan suunnalla. Meille saapuessaan ja Itämeren ylittäessään hyvin lämmin ilma tiivistyy sumupilveksi ja tihkusateiksi.

Tiistaina ilmamassan lämpötila 850 hPa:n painekerroksessa on Baltian yllä jopa yli 15 astetta tavanomaista lämpimämpi. Kuva: Wxcharts/MetDesk

Harmaa ja lämmin viikko

Kaiken kaikkiaan tämän viikon lämpötilat ovat viitisen astetta pitkäaikaisten keskiarvojen yläpuolella. Etelässä yötäpäivää 5-10 asteessa pysyvä lämpötila nostaa keskilämpötilan korkealle. Lähinnä Lapissa voi aika ajoin olla hieman pakkasta. Viikonloppuna säätyyppiin tulee näillä näkymin muutos sateiden myötä, mutta lauha sää jatkuu.

(*) Lähde: https://polandinenglish.info/39787608/highest-temperature-record-broken

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Elämä ja sää, Vuodenajat. Tagit: . Pysyvä linkki.

24 vastausta kirjoitukseen

 1. eräs vaan sanoo:

  Onhan se tietysti vähän ikävää, että aurinko ei paista ja on harmaata ja sumuista mutta lämmityskustannuksissa tulee säästöjä. Onkohan ilmaston lämpenemisen energiataloudellisia vaikutuksia kukaan tutkinut Suomen osalta?

  • Bosse sanoo:

   Ja sekin vielä, että lämpö, jota saamme, on kaikille samanhintaista. Ei ole saastuttavaa eikä pilaa ilmakehää kuten kaikki bio-peräiset energiaraaka-aineet. :)

  • Cliffer666 sanoo:

   Hyvä asiahan se on, jos aurinko ei paista marraskuussa. Paljon kauniimpaa ja tunnelmallisempaa se pilvinen ja kenties sumuinenkin harmaus on tähän aikaan vuodesta. Ei, tässä ei ole mukana sarkasmia eikä huumoria, meillä ihmisillä nyt vaan on monenlaisia mieltymyksiä.

 2. Leone sanoo:

  Tuorein GFS antaa jo viitettä, että kuvassa näkyvä erittäin kylmä ilmamassa liikahtaa meille puolenkuun paikkeilla. Sitten on taas normaalia paljon kylmempää keliä.

  • Normaalipainoinen sanoo:

   Määrittele normaalia paljon kylmempi sää. Näemmekö historiallisia paukkupakkasia.

   Tällä hetkellä ( 6.11.) 12,5% – 87,5% jakauman sisälle mahtuisi ylin lämpötila 1,0 ºC – 8,7 ºC, ja alimman lämpötilan osalta -3,9 ºC – + 5,5 ºC

   • Leone sanoo:

    Kyllä, paukkupakkasia on tuloillaan, talvi tulee todennäköisesti olemaan keskimääräistä kylmempi.

  • Puoli Kuutamo sanoo:

   Alkaisi nyt huomenna olla puolenkuun paikkeilla.

   • Leone sanoo:

    Ja siitä 4 päivän päästä kylmenee, ainakin läntiseen Suomeen tulee jo keskimääräistä kylmempiä päiviä. Edelleen suunta on siitä kylmempään. Enää on kysymys vain siitä tulevatko paukkupakkaset tämän kuun puolella vai joulukuun alkupuolella. Siperia on hyvässä iskussa.

 3. Leone sanoo:

  Sieltä se talvi rysähtää päälle marraskuun 20. päivän tienoilla. Todennäköisesti ensin annos kylmää luoteesta ja sitten heijari Siperiasta ja paukkupakkaset.

  • Mies sanoo:

   Koko talvesta tulee ennätyksellisen lämmin kuten oli tämän vuoden kesä ja tämä syksykin tulee olemaan ennätyslämmin.

   • Leone sanoo:

    Talvesta tulee todellakin kuumottava erään koulukunnan porukalle…

   • peikko763 sanoo:

    Kesä ei ollut ennätyslämpöinen. Esim. Tampereella lämpöisimmät kesät vuodesta 1890 lähtien:

    1. 1901 +17,97C
    2. 1937 +17,63C
    3. 1997 +17,60C
    4. 1972 +17,33C
    5. 2011, 2018 + 17,30C

    Eli viimeisen yli 100v aikana on 4kpl kesiä, jotka olivat tätä lämpöisempiä.

    Syksyssä sama juttu. 2018 syksy on toki lämmin mutta ei lähimainkaan niin lämmin kuin syksy 2011 esim.

    Talvesta ei ole tulossa ennätyslämmin myöskään :) Veikkaan itse talvesta tavallaan 2-jakoista. Siinä tullaan näkemään lämpöisiä kuukausia sekä kylmiä. Joulukuussa mielestäni ei ole saumaa kylmään. Mutta tammikuussa ja helmikuussa on.

 4. Joni sanoo:

  Leone voitko laittaa jotain linkkiä tosta GFS:ästä niin voisin varmistaa, kun aina niin itsevarmasti kirjoittelet noita. :)

  • Leone sanoo:

   www.wetterzentrale.de/

  • Kylmä-Kalle sanoo:

   Googlella löytyneet GFS linkit eivät tuota kyseistä tietoa kovista pakkasista vahvista. Esimerkiksi https://www.weatheronline.co.uk sisältää GFS ennusteita aina 384 tunnin päähän, eli 22.11. Ei löydy edes 10 asteen pakkasia tuolloin vielä.

   Ilmaston jäähtymisen tutkijat sekä toivojat ovat näinä päivinä olleet kovin äreitä. Kyllä vielä kylmiäkin päiviä tulee, ei epätoivoon kannata vaipua.

   Brittiviinin valmistajat päihittävät jo ranskalaisia viinejä, toivottavasti eivät palellu kelttien viiniköynnökset. Viiniähän ei pitänyt pystyä kasvattamaan Brittein Saarilla, muulloin kuin keskiajan lämpiminä aikoina. Linkki: http://yle.fi/uutiset/3-8488529

 5. Jani sanoo:

  Gfs weather näyttää kylmenevää marraskuun lopulle.

 6. Leone sanoo:

  GFS kulkee kohti pakkasia. Joulukuun alussa -10…-30 koko maassa.

 7. Leone sanoo:

  12.11. päivätyssä kuukausiennusteessa julistetaan että marraskuun loppu on Suomessa lämmin. Nyt kaksi päivää myöhemmin jo Forecankin ennusteet alkavat näyttää ihan muuta 19.11. alkaen. Ja toteutuma tulee melko varmasti olemaan paljon kylmempi.

 8. Jani sanoo:

  Näin on ja luntakin saadaan kuukauden lopulla.

 9. Leone sanoo:

  Tämänhetkisen ennusteen mukaan AO -indeksi painuu jopa lukemaan -5, eli vastaavaa on tähän aikaan koettu 2009 tai 2010. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Siperian heijari voi yltää Espanjaan asti. Pahimman kylmyyden osuessa meille -30 mennee helposti rikki.

 10. Leone sanoo:

  Eli jos tässä hiljan oli viitisen astetta normaalia lämpöisempää, niin nyt on mahdollisuudet 20 astetta normaalia kylmempään keliin. Toivottavasti tätäkin sitten hypetetään vastaavasti, jos näin käy.

 11. Leone sanoo:

  Uunituore GFS laskee juurikin niin, että kylmä jyrää meidän ylitse. Eli alhainen AO näkyy siinä, että matalapaine kulkee koillisesta lounaaseen, eli juuri päinvastoin kuin yleensä.

  Eihän tämä vielä kirkossa ole kuulutettu, mutta kyllä aika vakuuttavalta näyttää tässä vaiheessa.

 12. Leone sanoo:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/172e4816-b50d-4aba-9e79-78290a3b7a3f

  Pitkän ajan ennusteet ovat erittäin epäluotettavia – paitsi silloin jos ne ennustavat lämmintä, kuten tuoreimmassakin kuukausiennusteessa esitetään vailla epäilyksen häivää.

 13. Leone sanoo:

  Hyvä alku kylmälle episodille, muutama päivä sitten ennustettiin tänne -4 päivän alimmaksi, toteutuma oli -8. Samalla kaavalla mentäneen jatkossakin.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.