Talvisää tulee – mutta vain hetkeksi

Julkaistu

Talviset lämpötilat pääsevät lopulta Etelä-Suomeen asti, myös Keski- ja Pohjois-Suomessa on alkamassa pakkasjakso!

Kuva: Sirpa Jyske

Viikon vaihtuminen tuo muutoksen myös säässä. Suuressa osassa Suomea pitkän aikaa kestäneelle lauhan ja kylmemmän sään vuorottelulle tulee tauko, kun Suomeen alkaa virrata pohjoisen puolelta kylmää ilmaa.

Ennustettu ilmamassojen sijainti Euroopan yllä tiistaina 4. helmikuuta. Värit osoittavat ilman lämpötilan 850 hPa -painepinnalla. Kuva: Foreca

Ilmamassojen sijaintia kuvaavalla kartalla nähdään, kuinka Suomessa ollaan selvästi talvisen eli sinisen ilmamassan puolella. Kuvassa on tiistain tilanne, mutta samankaltainen suursäätila jatkuu ennusteiden mukaan maanantaista perjantaihin.

Meille virtaava aiempaa kylmempi ilma on varsin kuivaa. 3. helmikuuta alkavan viikon arkipäivät voisi lähes kaikki kuvata tällä tiistain ennustekartalla.

Ennuste tiistaille 4. helmikuuta. Kuva: Foreca

Suurimmassa osassa maata taivas on selkeä, mutta paikallista pilvilauttaa esiintyy. Pilvilauttojen paikat vaihtelevat pitkin päiviä ja viikkoa. Sateita ei juuri ole luvassa, tosin viikon puolivälissä eli keskiviikon tienoilla etelässä saattaa sataa lyhytaikaisesti lunta. Lumi sataisikin lumettomalle maalle, lumipeitettä ei etelä- ja lounaisrannikolla ole vielä lainkaan.

Pakkaslukemia katsellessa näkee muutoksen tämän hetken lämpötiloihin – ne näyttävät viimeaikaisiin päivälämpötiloihin verrattuna maan etelä- ja keskiosassa varsin kylmiltä, vaikka todellisuudessa tämä nyt alkava väliaikainen ”kylmä jakso” vastaa päivälämpötiloiltaan melko lailla tammi-helmikuun vaihteen keskimääräistä säätä!

Tämä kylmemmän sään jakso jää kuitenkin lyhytaikaiseksi: tämänhetkisten ennusteiden mukaan tammikuussa tutuksi käynyt, maan etelä- ja keskiosassa hyvinkin lauha sää tekee paluun viikon päästä viikonloppuna.