Atlantilla jysähtää taas: Loppuviikolla syntyy kolme myrskyä – vaikutukset tuntuvat Suomessakin

Julkaistu

Eurooppa on juuri toipunut raivokkaasta Ciara-myrskystä, kun jo seuraavat myllerrykset tekevät tuloaan. Atlantilla on nyt otollinen kasvualusta voimakkaille matalapaineille, ja lähivuorokauden aikana yksi niistä on saavuttamassa liki hirmumyrskyn voiman Irlannin länsipuolella. Atlantilla onkin nyt alkamassa mielenkiintoinen tapahtumaketju, jossa matalapaine toisensa perään puhkeaa myrskyksi saakka. Loppuviikon aikana Atlantilla syntyy peräti kolme voimakasta myrskyä, ja vaikutukset tuntuvat sunnuntaina myös Suomessa.

Suomeen on rantautumassa uusi myrsky sunnuntaina. Kuva: Markus Mäntykannas, Uunisaari (Helsinki)

Ciara väistyi, nyt tulee Dennis!

Irlannin länsipuolella on lähivuorokauden aikana tapahtumassa voimakas syklogeneesi eli matalapaineen räjähdysmäinen voimistuminen. Yhdysvaltojen itärannikolta itään päin liikkuva matalapaine voi voimistua jopa hirmumyrskyksi saakka, jolloin keskituulen nopeus ylittää 33 m/s. Tämä myrsky näyttäisi kuitenkin jäävän avomerelle, mutta sen vanavedessä imeytyvä seuraava matalapaine on myös saavuttamassa myrskyn voimakkuuden loppuviikolla – vaikutukset tuntuvat Länsi- ja Pohjois-Euroopassa lauantain ja sunnuntain aikana.

Viikonlopun myrsky on saanut Briteissä nimen Dennis. Juuri kun Ciaran aiheuttamasta myllerryksestä toivuttiin, on Dennis astumassa puikkoihin. Mielenkiintoista onkin, että Dennis seuraa täsmälleen Ciaran jalanjälkiä tuoden Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Skandinaviaan myrskytuulia, hirmumyrskypuuskia ja runsaita sateita. Lauantain ja maanantain välillä juna- ja lentoliikenteeseen on jälleen odotettavissa häiriöitä – tuulituhoiltakaan tuskin vältytään.

Näin myrsky koettelee Suomea

Suomen säärintamalla on melko rauhallista sunnuntaihin saakka. Länsi-Eurooppaan rantautuvan myrskyn vaikutukset alkavat tuntua Suomessa näillä näkymin sunnuntain vastaisena yönä, jolloin lounaanpuoleinen tuuli voimistuu ja Suomeen leviää runsaita sateita. Lämpötila voi kohota etelässä +7 asteeseen saakka ja sateet tulevat maan keskiosassakin osittain vetenä. Eteläisen Suomen talvilomaviikko saa hyvin märän startin, eikä lumipeitteestä ole tietoakaan. Hiihtolaadut loistavat poissaolollaan, ellei sitten innostu vesihiihdosta. Lapissa hanget vahvistuvat entisestään.

Myrsky koettelee Suomea sunnuntaina. Etelä- ja Länsi-Suomessa sateet tulevat vetenä, idässä ja pohjoisessa lumena ja räntänä. Tuuli voimistuu merialueilla myrskylukemiin.

Tuulet voimistuvat sunnuntain aikana myrskylukemiin Suomen merialueilla. Etelä- ja lounaisrannikolla voi esiintyä sunnuntain aikana myrskypuuskia, myös sisämaassa tuuli on puuskissa voimakasta. Tämän viikon maanantain tapaan sähkökatkoja on paikoin odotettavissa eteläisessä Suomessa ja länsirannikolla.

Voimakkaat lounaistuulet tulevat myös pakkaamaan merivettä Suomen rannikkoseutuja vasten. Sunnuntain ja maanantain aikana merivesi voi paikoin nousta erittäin korkealle aiheuttaen rannikkotulvia.

Meri voi tulvia viikonvaihteessa rantakaistaleella etelässä ja lännessä. Kuva: Markus Mäntykannas, Uunisaari (Helsinki)

Yksi ajatus artikkelista “Atlantilla jysähtää taas: Loppuviikolla syntyy kolme myrskyä – vaikutukset tuntuvat Suomessakin”

  1. myrsky ja sen vaikutus,meillä ei vielä ihan täysin ymmärretä luonnonvoimien voimaa-vaikutusta,mutta kovimmat myrkyt tulee yleensä aina valtamerelta,esim hurigani aika,ja nyt tuulet oleet jatkuvasti etelä-länsi suunalla,josta johtuu myös vedenkorkeus-suolapulssit meressä.suomessa varoituskartta näytää 5 vrk-kun eurooppavaroitus kartta on 2 pv,joka on vaikea tulkita esim euroopaan lomaa sunittelevalle,johon myrskyt kovimmin iskevät.lämpötilat heiluu ylös alas,suomi-eurooppa,samoin sade voi tulla etelässäkin lumena-räntänä,jossa kesärenkailla ajellaan.nyt raportoitu lentokone ongelmista,pakkolaskuista,ja kuvia lentokone-variksenlento,jossa kone ei pitäisi lentää,samoin suljettuja lentokenttiä.lenoista esim madeira,jossa koneet oleet ongelmissa,eikä alas ole päästy.tässä jokin näkemys siitä miten pitäisi säävaroituksia tulkita,ja monesti historia-sää toistaa itseään,jossa on parasta pysyä pois.kaikki luononvoimat voitaa ihmisen,ja ennakointi,varoitukset,tulee ottaa tarkoin huomioon,ja seurata mailman,euroopan,suomen säätietoa varoituksia.tulivuoret ovat varmaan se yksi pahimmista uhista,joita löytyy kaikkialta,lähimmät eurooppa,kanariansaaret,kap verde,jossa viimevuosina ollut purkaus-liikehdintää,josta meille toivottavasti ajoissa ilmoitetaan-varoitetaan.säätila elää-muuttuu,samoin myrskyjen voima,joka paljolti ilmaston lämpenemisen seurausta,johon myös ihmisellä on vaikutusta,tuuli-lämpöaallot-palot.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.