Talvilomat alkuun myrskyllä – menoliikenteessä surkea ajokeli

Julkaistu

Vesisateet ja lumipyry huonontavat talvilomien menoliikenteen ajokeliä viikonloppuna. Sunnuntaina tuulet voimistuvat myrskyksi asti. Samalla Suomeen virtaa erittäin lauhaa ilmaa. Lämpötila voi kivuta sunnuntaina paikoin jopa 6–8 asteeseen.

Tuulet voimistuvat myrskyksi sunnuntaina. Myrsky on tämän hetken ennusteen mukaan voimakkaimmillaan sunnuntaina illalla ja maanantain vastaisena yönä.

Koululaisten talvilomakausi on alkamassa, mutta etelässä talvesta ei ole tietoakaan. Viikonloppuna säässä tapahtuu – tulossa on runsaita vesisateita, lumipyryä, huonoa ajokeliä, voimakas lauhtuminen ja myrsky.

– Etelään ei ole odotettavissa hankia, vettä tulee ajoittain kaatamalla. Kolmen päivän aikana lauantaista maanantaihin maan etelä- ja keskiosassa voi sataa vettä 15–30 mm, eniten lounaassa. Etelä- ja Keski-Lapissa puolestaan tulee kolmen päivän aikana lunta paikoin 15–20 senttimetriä, Pohjois-Lapissa noin kymmenen senttimetriä, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Suomeen sunnuntaiksi ennustettu myrsky liittyy lähipäivinä läntisessä Euroopassa riehuvaan Dennis-myrskyyn ja laajaan matalapainesysteemiin. Tuulet alkavat voimistua Suomessa jo sunnuntaina aamulla. Kovimmillaan myrsky on sunnuntaina illalla ja maanantain vastaisena yönä.

– Myrskypuuskat ovat mahdollisia maan etelä- ja keskiosassa. Maanantaina aamulla kovimmat tuulet ovat idässä.

Tiedossa voi olla muun muassa sähkökatkoja.

Varaudu huonoon ajokeliin talviloman menoliikenteessä

Huominen perjantai on hieman viime päiviä viileämpi. Illalla lähes koko maassa mennään pakkasen puolelle. Tässä vaiheessa tiet voivat olla paikoin liukkaita, kuuraliukkautta voi olla etenkin maan länsiosassa. Lauantaina ja sunnuntaina sateita tulee monessa eri olomuodossa.

Lumi- ja vesisateet huonontavat ajokeliä talvilomien menoliikenteessä lauantaina.

– Lauantaina sateet alkavat ensin lännessä lumena ja räntänä, jälkipuolella tulee vettäkin. Etelässäkin sateet voivat alkaa lumisina, mutta muuttuvat vetisiksi. Illaksi sateet leviävät itään ja pohjoiseen. Idässä tulee lunta ja räntää, pohjoisessa enimmäkseen lunta. Tuuli voimistuu jo vähän, mutta ei ole vielä mitään verrattuna tulevaan sunnuntaihin, toteaa Anna Latvala.

Sää lauhtuu lauantain aikana niin, että lämpötilan nollaraja kulkee illalla Pohjois-Karjalasta kohti Oulua.

Sunnuntain myrskyyn liittyvät sateet alkavat jo sunnuntaina aamulla lounaasta ja leviävät Suomen yli päivän ja maanantain vastaisen yön aikana. Etelässä ja lännessä sateet ovat voimakkaita ja enimmäkseen vettä. Idässä sateet ovat alkuun lunta ja räntää ja muuttuvat vetisemmiksi iltaa kohden. Lapissa suurin osa sateista on lunta.

Myrskyisten tuulten lisäksi sunnuntaina tulee runsaita vesi- ja lumisateita.

Lämpötilat ovat hämmentäviä helmikuun puolivälin lämpötiloiksi: sunnuntaina lounaassa ja lännessä voidaan mitata peräti 6–8 plusastetta. Maan etelä- ja keskiosassa aina Oulun korkeudelle asti ennusteissa on 3–6 astetta. Nollaraja kipuaa maanantain vastaisena yönä jo Keski-Lappiin asti.

”Pitkää pakkasjaksoa ei ole näkyvissä etelään”

Ensi viikko eli koululaisten ensimmäinen talvilomaviikko on lähes samanlainen kuin tämä viikko. Sateet jatkuvat vielä maanantaina etelä- ja keskiosassa maata paikallisina sateina, Lapissa tulee lunta. Alkuviikolla on lauhaa, sitten viilenee hieman. Viikonlopuksi ennusteissa on jälleen matalapaine ja lauhtuvaa säätä.

– Sateet ovat sunnuntain myrskyn jälkeen hetken aikaa paikallisempia. Ensi viikon torstaina Suomen yllä on mahdollisesti korkeapaineen selänne, jolloin etelässä ollaan nollan vaiheilla ja Lapissa paikoin -20 asteessa. Viikonloppuna palataan kuitenkin lauhaan matalapainesäähän. Pitkiä pakkasjaksoja ei ole näkyvissä etelään, sanoo Anna Latvala.

Etelän lumitilanteeseenkaan ei ole tulossa muutosta ensi viikolla.

– Ajoittain voi sataa hieman lunta, mutta perässä seuraa jälleen lauhempaa ilmaa. Lapissa mahdolliset sateet tulevat lumena, sillä siellä lämpötilat pysyvät enimmäkseen pakkasella ensi viikolla. Maan keskiosassa vaihdellaan plusasteiden ja pakkasten välillä.

Katso talvilomien sääennusteet Forecan sivuilta.

Yksi ajatus artikkelista “Talvilomat alkuun myrskyllä – menoliikenteessä surkea ajokeli”

  1. GFS on jo jonkin aikaa lupaillut lauantaina 22. päivä iltayöstä lounaaseen kymmenen asteen lämpötiloja.
    Jos lämpimin ilmamassa osuisi päiväsaikaan föhntuulineen, niin helmikuun lämpöennätys (11,8 C Helsinki Ilmala 28.2. 1943) on vaarassa rikkoutua.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.