Välipäivinä pakkasia – etelään ei vieläkään lunta

Julkaistu

Sää jatkuu vuoden viimeiset päivät hyvin vaihtelevana. Tiedossa on pakkasia sekä suojasäätä, mutta ei juurikaan lunta maan eteläosaan, talvi antaa vielä odottaa itseään.

Raippaluodon silta tapaninpäivänä. Kuva: Matti Hietala

Ensimmäinen pakkasjakso on vain muutaman päivän mittainen, perjantaina 27.12. sekä lauantaina 28.12. Suomi kuuluu korkeapaineeseen, joka on tuonut mukanaan kylmää ja kuivaa arktista ilmaa Jäämereltä. Sää on poutaista ja monin paikoin selkeää. Pakkaslukemat vaihtelevat yleisesti 5 ja 10 asteen, maan keski- ja pohjoisosan selkeämmillä alueilla 10 ja 20 asteen välillä.

Sunnuntaiksi 29.12. voimistuva lauha lounaistuuli tuo mukanaan pilviä ja hajanaisia sateita. Illaksi sateet voimistuvat ja maanantaiyönä maan itä- ja pohjoisosassa pyryttää reilusti lunta. Maan länsiosassa sateet tulevat vetenä sään lauhtuessa selvästi.

Maanantai 30.12. on hyvin lauha päivä, etelä- ja länsirannikolla lämpötila on paikoin jopa yli +5 asteessa. Pohjoisessa ollaan nollassa tai vähän pakkasella ja paikoin sataa lunta.

Uuttavuotta vietetään maan pohjoisosassa laajalti selkeässä pakkassäässä. Suomen eteläpuolitse liikkuu matalapaine ja sen sateita saattaa yltää maan etelä- ja keskiosaan uudenvuodenaattona, tässä kohden myös etelässä on pieni lumisateen mahdollisuus lämpötilan laskiessa nollan tuntumaan. Tosin pienikin muutos matalapaineen reitissä voi vielä muuttaa ennustetta suuntaan tai toiseen etelärannikon ollessa aivan ennustetun sadealueen reunalla.

Uudenvuodenpäiväksi sää näyttäisi joka tapauksessa selkenevän ja pakastuvan koko maassa, mutta tämäkin jää hyvin lyhytaikaiseksi seuraavan matalapaineen jo lähestyessä lännestä. Uudenvuodenpäivän illaksi sää pilvistyy ja ainakin pohjoisessa tulee jälleen lunta, muualla maassa sää lauhtuu jälleen suojan puolelle.