Pohjolassa föönaa pian: Helsinki +6, Tukholma +10 – missä talvi luuraa?

Julkaistu

Kävelin lauantaina miedon talviauringon syleilyssä Helsingin rannikolla: pakkasta oli viitisen astetta ja laineet liplattivat rantaan riitteen läpi. Tunnelma oli kaikkea muuta kuin mitä joulukuun viimeisinä päivinä voisi kuvitella. Talvi loistaa edelleen poissaolollaan etelässä, ja muutaman kylmemmän päivän jälkeen lauhat tuulet huuhtovat pakkaset Venäjälle. Lämpötila voi ensi viikolla kohota moneen otteeseen jopa yli viiden lämpöasteen, mikäli nk. föhntuuli pääsee syntymään.

Maanantaina ja loppuviikosta voi föönata

Föhntuuli – tuo luonnon oma hiustenkuivaaja. Lyhyesti ja ytimekkäästi kyse on siitä, että Norjan vuoristo saa sateet, jonka jälkeen vesihöyryn menettänyt ilma laskeutuu vuorten itärinteitä pitkin alkuperäistä lämpimämpänä ja kuivempana. Vesihöyryn tiivistymisen yhteydessä vapautuva lämpö liittyy olennaisesti föhntuulen syntyyn ja sen lämmittävään vaikutukseen.

Maanantaina meillä on mahdollisuus kokea föhntuulen vaikutus maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjanmaalla. Ylimmillään lämpötila voi käväistä länsirannikolla ja Ahvenanmaalla 6-7 asteessa, Tukholmassa lämpötilaksi voidaan mitata harvinaiset 10 astetta.

Maanantaina föhntuuli voi nostaa lämpötilan etelässä ja lännessä jopa viiden asteen yläpuolelle.

Vuodenvaihteessa sää kylmenee, mutta uusi föhntilanne saattaa kehkeytyä loppuviikosta torstain-perjantain maissa, jolloin meille virtaa ylempänä ilmakehässä vuodenaikaan nähden suorastaan älyttömän lämmintä ilmaa: 1,5 kilometrin korkeudessa lämpötila voi käväistä 12 asteessa. Tämän epätavallisen lämpimän ilman rantautuminen näkyy myös alla olevassa kuvassa: ilma Suomen yllä saattaa tammikuun alkupäivinä olla Euroopan lämpimintä – absurdia. Maan pinnallakin tämä lämpöpulssin ja föhntuulahduksen ylitys näkyy jopa viiden asteen lämpötiloina loppuviikosta Lapissa saakka.

Kaikki eivät välttämättä pidä, kun tokaisen nyt, että ensi viikolla useampi päivä tuntuu meillä suorastaan keväiseltä – eletäänhän nyt vasta joulu-tammikuun vaihdetta. Sää on nyt kaikkea muuta kuin mitä sen tilastollisesti pitäisi olla.

Ilmamassa Suomen yllä saattaa olla loppuviikosta Euroopan lämpimintä – jopa lämpimämpää kuin Välimerellä. Ilmamassan lämpötila ei kuitenkaan suoraan ole kytköksissä maanpinnan lämpötilaan.

Lämmintä talvisäätä ruokkivat tiivis polaaripyörre ja voimakkaat suihkuvirtaukset

Kerroimme aikaisemmin Forecan blogissa yläilmakehän polaaripyörteen vaikutuksesta talvisäähämme. Mikäli pyörre on leveysasteidemme yllä tiivis ja länsituulet (suihkuvirtaukset) pääsevät sen myötä voimakkaiksi, pysyy talvinen sää todennäköisemmin arktisilla alueilla. Tässä tilanteessa sää on meillä nopeasti vaihtelevaa eli lyhyitä pakkasjaksoja koetaan, mutta keskimäärin on tavanomaista lämpimämpää, eikä talvi kovin herkästi jää eteläiseen Suomeen.

Vuodenvaihde selkeä, kylmä ja tuulinen

Viime päivinä on käyty keskustelua ilotulitteiden myymisestä kuluttajille: pitäisikö se kieltää tai rajata myyntioikeuksia. Jätän ilmaisematta kantani asiaan, mutta toteanpa, että harrastipa tulevana uudenvuodenyönä ilotulitusta tai ei, olosuhteet sille ovat otolliset. Aattoiltana sää on näillä näkymin selkenemässä koko maassa ja vuoden vaihteessa taivas on selkeä liki koko maassa, joten raketit näkyvät hyvin ja kauas. Pakkanen voi tuntua kipakalta kylmässä luoteisviimassa ja puuskat ovat navakoita erityisesti länsirannikolla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

6 vastausta artikkeliin “Pohjolassa föönaa pian: Helsinki +6, Tukholma +10 – missä talvi luuraa?”

 1. Mielenkiintoinen artikkeli, mutta siinä jäi ärsyttämään moneen kertaan toistuva ”loppuviikosta”. Tarkoittaako se loppuviikolla vai loppuviikosta alkaen? Vai eikö kirjoittajakaan tiedä ja yrittää sanoa asian mahdollisimman epäselvästi, jotta suuremmalla todennäköisyydellä olisi oikeassa?

 2. Kaikki ketä mä tunnen on ihan onnessaan kun suomessa ei oo ollu kauheen kylmä. Ei ne haluu lunta ja pakkasta yhtään! Mulle toi ilma on ihan liian kylmää ja jos oli aina edes +10 niin monet jäis suomeen.

 3. Terve,

  Onko tuo ”torstai illan ilmamassa” -kuvan lämpötiloja kuvaavat väriskaalat (punertavat & sinertävät) absoluuttisia vai suhteellisia?

  Kysyn, koska vietän pidempiä aikoja Kyproksella talvisin ja täällä lämpötilat eivät putoa alle 15C asteen poikkeuksellisen kylmänäkään päivänä. Nyt tuon mainitsemani kuva mukaan absoluuttisen lämpötilan pitäisi olla pakkasella esitetyn värin pohjalta, joka ei tule olemaan käytännössä todellisuus.

  1. Hei! Ilmamassakartat näyttävät ilman lämpötilaa 850 hPa -painepinnan korkeudella eli n. puolentoista kilometrin korkeudella. Sinisillä alueilla lämpötila on tuolla korkeudella pakkasella ja punaisilla plussan puolella. Ilmamassakartoilla halutaan havainnollistaa sitä, onko sää yleisesti ottaen lämpenemään vai kylmenemään päin; ilman lämpötila tuolla korkeudella ei suoraan vielä kerro, mikä lämpötila maan pinnalla tulee esiintymään. Esim. ensi viikon lämpimän ilmamassan tullessa lämpötila nousee etelässä muutaman asteen plussalle, kun taas keskikesällä samanlämpöinen ilmamassa tarkoittaisi, että iltapäivälämpötila nousisi +27 asteeseen!

   1. Ilmamassakartoissa olisi kiva jos olisi absoluuttiset arvot tai edes väriskaalan selite mukana, ei tarvitsisi erikseen käydä jostain weatherbingo.eu-sivulta katsomassa numeroja. Kiitos!
    Viimeisimmät ajot näyttävät. Että ihan Suomeen asti ei taida tuo 12 asteinen yltää, mutta aika leppoistalta näyttää ilmamassa silti

    1. Kiitos huomiosta ja totta, ilman skaalaa nuo eivät vielä kerro lainkaan, mitä kuvassa tapahtuu!
     Tosiaan viimeisimpien ajojen mukaan ei ihan tuohon 12-asteiseen ylletä, mutta 10-asteinen toistaiseksi vielä… tosin keskellä yötä.
     Rinne-kaimalle tervehdys! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.