Raivo repeää keskiviikkona: hirmumyrskypuuskia, hankalaa ajokeliä ja sähkökatkoja

Julkaistu

Tyyntä ennen myrskyä!

Keskiviikon ennustekarttojen tulkitseminen saa meteorologin vakavaksi: Suomea lähestyy pienikokoinen mutta raivokkaan näköinen matalapaine, joka on saavuttamassa myrskyn voiman. On mahdollista, että eteläisillä merialueilla koetaan jopa hirmumyrskyn voimalla puhaltavia puuskatuulia ja paikoin mantereenkin puolella tuuli yltyy puuskissa myrskylukemiin. Keskiseen Suomeen on tiedossa hyvin hankalaa ajokeliä lumipyryn myötä, sähkökatkotkin ovat mahdollisia.

Näin keskiviikon myrsky syntyy ja etenee: aallot jopa 10-metrisiä

Välimereltä on nytkähtämässä tämän päivän aikana hyvin lämpimän ja kostean ilman pulssi kohti pohjoista. Se viistää tiistaina Britteinsaaria ja Skandinavian eteläosaa, minne muodostuu hyvin selvärajainen kylmän ja lämpimän ilmamassan rajavyöhyke. Keskiviikkona Suomeen rantautuva myrskymatalapaine saa alkunsa tiistai-iltapäivän aikana Britteinsaarten pohjoispuolella ja sen voimistumista ruokkivat Välimereltä virtaava lämpö, voimakas pohjois-etelä-suuntainen lämpötilaero ja lämmin Pohjanmeri.

Matalapaine on saavuttamassa myrskyn voiman keskiviikkoiltapäivän aikana Itämeren altaan yllä ja se jatkaa voimistumistaan keskiviikkoiltaa kohden mentäessä. Keskiviikkoiltapäivän ja -illan aikana lounaistuuli puhaltaa Suomenlahdella jo laajalti myrskylukemissa ja etelärannikollakin puuskatuuli saavuttanee myrskyn voiman. Laivaliikenteessä meno on pomppuisaa, sillä korkeimmat yksittäiset aallot voivat saavuttaa jopa 10 metrin mitan.

Keskiviikkoiltaan mennessä matalapaineen keskus on saavuttamassa länsirannikon. Sen etelä- ja länsipuolella tuuli on merialueilla laajalti myrskylukemissa. Tämä kuva kertoo puuskatuulien voimakkuuden keskiviikkoiltana, jolloin ne ovat voimakkaimmillaan. Tuulen puuskat voivat yltyä myrskylukemiin myös rannikkoalueiden lähiympäristössä. Kuva: Foreca, Veneilysää

Maan keskiosaan lumipyry ja hankala ajokeli

Keskiviikon myrskyyn liittyvät sateet leviävät Etelä-Suomeen jo keskiviikkoyön ja -aamun aikana, olomuoto on pääosin vettä. Pori-Lahti-Lappeenranta -linjan eteläpuolella myrskyllä ei juurikaan ole vaikutusta ajokeliin, koska sateet tulevat pääosin vetenä.

Jyväskylän pohjoispuolelle Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon ja -Karjalaan on kuitenkin tiedossa ihan kunnon lumitykitys: lunta voi tupruttaa puuskaisen koillistuulen saattelemana 10-15 senttiä ja ajokeli muuttuu näissä olosuhteissa paikoin jopa erittäin huonoksi. Lumipyry jatkuu itäisimmässä Suomessa torstaiyöhön saakka, ja jälkipuolella sää pakastuu hetkellisesti myös etelässä.

Mahdolliset muutokset matalapaineen reitissä saattavat kuitenkin heilauttaa sateen olomuotoa radikaalisti: jos myrsky ottaakin eteläisemmän reitin, sateiden olomuoto on lumisempi etelämpänäkin.

Keskiviikon myrsky tuo etelään vettä, maan keskiosaan runsaasti märkää lunta.

Voimakkaimmat puuskat lähellä hirmumyrskyä – sähkökatkot mahdollisia

Keskiviikon myrsky ravisuttaa pahiten merialueita ja saaristoa. Kovimmat puuskahuiput koetaan heti matalapaineen jälkipuolella, kun tuuli kääntyy puhaltamaan kylmää ilmaa luoteen ja pohjoisen kantilta. Tällöin erityisesti lämpimän merialueen yllä yksittäiset puuskahuiput voivat olla lähellä hirmumyrskylukemia eli 33 m/s, myös alavalla Hankoniemellä tuulen puuskat voivat käväistä lähes yhtä voimakkaina.

Paikalliset tuulivahingot, kuten sähkölinjojen päälle kaatuvat puut, eivät ole poissuljettuja uhkakuvia saaristossa tai rannikkojen läheisyydessä. Maan keskiosassa märkä lumi saattaa tuulensuojaisilla paikoilla tarrautua puihin ja taivuttaa niitä sähkölinjojen päälle, mutta toisaalta näin tuulisessa sääasetelmassa laaja-alaiset tykkylumivahingot jäävät epätodennäköisiksi.

Tuulituhoja Aapeli-myrskyn yhteydessä Vaasan lähettyvillä tammikuussa 2019. Kuva: Matti Hietala

5 vastausta artikkeliin “Raivo repeää keskiviikkona: hirmumyrskypuuskia, hankalaa ajokeliä ja sähkökatkoja”

  1. Värikästä kieltä näissä Forecan sääblogeissa nykyisin – ainakin jos vertaa viime vuosituhannen Ilmatieteen laitoksen sääennustuksiin (radiossa), jolloin sanonta ”pilvipeite repeilee” kuulosti ensi alkuunsa jopa huvittavalta.
    Näitä Markus Mäntykankaan ennusteita on hauska lukea – silloinkin, kun asia on vakava.

    1. Juu silloin kun Erkki Nysten liimaili tarroja Suomi-neitoon oli dramatiikka kaukana.

  2. Nyt kyllä alkoi jo otsikko olla paremmin iltahöpölehtien klikkikeräystasoa kuin vakavasti otettavaa sääjuttua. Harmi, ainakin jos tämä linja toistuu,kun on yleensä ollut ihan asiallista otsikointia ja juttua. Häpeä tämä rimanalitus. Eikö riitä kun pistää faktat ennusteeseen ja jokainen saa itse niitä lukea ja tulkita.

  3. Hehheh – Onhan sana ”hävityksen kauhistus” vielä takataskussa. – No,hauskojahan nämä, ku ottaa huumorin kannalta :)

  4. Lumipeitealue laajeni etelään ja Suomessa on nyt lunta vuodenaikaan nähden reippaanlaisesti. Rannikkoseuduille toki tulee musta Joulu koska ilmavirtaukset tulevat edelleen mereltä päin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.