Onko joulun lumitilanne jo sinetöity? Musta joulu todennäköinen Helsingissä ja Turussa

Julkaistu

Viisi päivää jouluaattoon ja ruoho vielä vihertää pääkaupunkiseudulla. Eilinen lumimyräkkä sylkäisi Salpausselän pohjoispuolelle jopa 20 senttiä märkää lunta, mistä muistona vielä tänäänkin ovat tuhannet sähkökatkot. Mutta pysyvätkö lumet jouluun saakka? Tällä hetkellä valkea joulu näyttää todennäköiseltä maan itä- ja pohjoisosassa, kun taas pääkaupunkiseudun ja lounaisrannikon tilanne on miltei toivoton.

Katso, missä on toivoa valkeasta joulusta

Joulua edeltävinä päivinä Atlantilla on laaja matalapaineen keskus, joka pyörittää osakeskuksia kohti Pohjois-Eurooppaa. Sateita tulee Suomessa lähes päivittäin: etelässä vetenä, maan keskivaiheilla myös räntänä ja pohjoisessa lumena. Lumipeite pääsee vahvistumaan lähinnä maan pohjoisosassa:

Lumikertymä viikonlopun aikana yltää pohjoisessa laajalti 10-25 senttimetriin, etelässä sateet ovat pääosin vettä.

Torstaina eteläisessä Suomessa todistettu harvinainen valoilmiö (aurinko) toistuu seuraavan kerran mahdollisesti vasta joulunpyhien jälkeen. Sitä ennen sää on tasaisen harmaata ja leutoa.

Nyt näyttää siltä, että valkea joulu jää haaveeksi maan etelä- ja länsiosassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, osittain myös Pohjanmaan rantakaistaleella. Kun tämän hetkistä ennustetta katsoo, niin melkeinpä ihmeen täytyy tapahtua, jotta esimerkiksi Helsinkiin tai Turkuun saataisiin valkea joulu. Nyt jouluaaton ennusteissa näkyy paksu vettä tihuttava pilviverho, jonka alla lämpötila voi paikoin huidella jopa viidessä lämpöasteessa. Pohjois-Suomi näyttää kuitenkin olevan pakkasen puolella.

Salpausselän tienoille ja sen pohjoispuolelle keskiviikon aikana pyryttäneen lumen kohtalo on vähän kiikun kaakun – ehtiikö osa sulaa jouluun mennessä?

Lauantai sulattaa lumia maan etelä- ja keskiosassa.
Sunnuntaina maan eteläosaan saapuu vesisateita, keskiosassa maata sateet tulevat osin myös lumena ja räntänä.
Tämän hetkisen ennusteen mukaan joulusta on tulossa musta maan etelä- ja lounaisosassa. Lappeenrannasta Vaasaan yltävällä vyöhykkeellä tilanne on vielä altis muutoksille. Sen sijaan maan itä- ja pohjoisosassa joulu näyttää laajalti valkealta.

Seuraa paikkakuntasi jouluennustetta Forecan etusivulta!

9 vastausta artikkeliin “Onko joulun lumitilanne jo sinetöity? Musta joulu todennäköinen Helsingissä ja Turussa”

 1. Helsingissä lumeton joulu ei haittaa, koska joulu menee töissä ja pidemmän aikavälin tilastojen mukaan pysyvä lumi tuleekin yleensä vasta joulun ja vuodenvaihteen välissä.

  Tammikuun alussa jos ei lunta edelleenkään ole niin sitten kyllä tulee ankea talvi Helsinkiin. Pakkanen ja lumi kun monesti valaisee maisemaa ja aurinkoistakin on useammin.

  1. Eiköhän Helsinkiinkin saada talvisempaa keliä pikapuoliin. Joulukuun hetkellinen ilmastonmuutos johtui AO -indeksin kummallisesta pompusta, talviaikaan sen pitäisi pysyä miinuksella tässä Auringon aktiivisuuden vaiheessa:

   https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index_mrf.shtml

 2. Lapissa Joulun lumitilanne on aika hyvällä mallilla. Kittilässä voi mennä metri rikki. Keväällä on varmaan pari metriä.

 3. Ihan vaan pikku huomio taas näistä globaaleista lämpötilamittauksista.

  Esimerkiksi Seinäjoella marraskuu oli 0.1 astetta kylmempi kuin 1981-2010 vertailujaksolla. NASA:n GISTEMP väittää että se oli 1…2 astetta lämpimämpi kuin vertailujaksolla.

  Tämän vuoksi ”ilmastonmuutos” ei yllä Suomeen….

  1. Kannattaa tutustua:
   https://yle.fi/uutiset/osasto/news/striking_animation_by_finnish_researcher_shows_history_of_climate_change/10378762

   1. ””These critics provided some random websites denying the information I used. Personally, I trust NASA’s scientific, open and easily- accessible climate data.””

    Vaikka vääristelee enimmillään 1-2 astetta Suomen kuukausitason lämpenemistä kuten marraskuu osoittaa. Koskaan en ole havainnut poikkeamaa kylmempään suuntaan.

    Ironista on se, että FMI:n aikasarja tulee jonkun ajan kuluttua osoittamaan GISTEMP -huijauksen. Itse asiassa kun olen muutaman heidän tutkijan kanssa asiaa setvinyt, niin kyllä siellä jo tiedostetaan asia ja kun 2019 kaltaisia ja kylmempiäkin vuosia alkaa tulemaan, niin silmukka kiristyy.

    1. Yritä saada Natureen artikkeli näistä havainnoistasi.

    2. Gistemp Pelmaa 2019 Nov -1.35
     2019 -7.70 -3.65 -1.60 5.55 8.89 15.40 15.20 15.40 9.90 3.20 -1.35 999.90 -4.72 4.28 15.33 3.92 4.70

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.