Esa-Pekka ikuisti maagisen kuun kehän – lue, mistä on kyse

Julkaistu

Suomen talvi tarjoilee lukuisia mystisiä ilmiöitä. Esa-Pekka Isomursu onnistui vangitsemaan ehkä yhden näyttävimmistä: kuun ympärillä oleva kehä, joka lasketaan ilmakehän optisiin ilmiöihin.

Foreca julkaisee Instagramissa ja muuallakin sosiaalisessa mediassa ajankohtaisia sää- ja luontoaiheisia kuvia, voit merkitä omasi #forecasuomi -merkinnällä Instagramissa.

Kuun kehän ikuisti Kuusamossa Esa-Pekka Isomursu, Instagram: @esapekkaisomursu

Kuun kehä vaatii syntyäkseen uniikit olosuhteet

Kuvassa oleva kuun kehä on vaatinut syntyäkseen ainutlaatuiset olosuhteet: täydenkuun ja tietyllä korkeudella olevat pienenpieniä jääkiteitä sisältävät yläpilvet. Kun kuun valo taittuu jääkidepilvistä sopivassa kulmassa, voi kehä syntyä – ja se muistuttaa itse asiassa vähän suljettua sateenkaarta.

Kuun kehälle on tyypillistä, että sen ulkoreunalla havaitaan punaisen ruskeita värisävyjä, kun taas sisäpuolella sävyt ovat sinistä ja vihreää. Pilvipisaroiden tai jääkiteiden koko määrittelee kehän koon: mitä suuremmista pisaroista Kuun tai Auringon valo taittuu, sitä laajempi kehästä muodostuu. Kuvan tapauksessa kyse on todennäköisesti ollut pienenpienistä jääkiteistä, joista kuun valo on heijastunut tiiviiksi kehäksi.

Kuinka korkealla yläpilvet ovat?

Yläpilvet sijaitsevat troposfäärin ylimmissä kerroksissa, keskileveysasteilla tämä korkeus on vaihtelee viiden ja 12 kilometrin välillä, mutta joskus pilviä voi olla ylempänäkin.

Troposfäärissä lämpötila laskee voimakkaasti korkeuden mukana ja 10 kilometrin korkeudessa pakkasta on tyypillisesti jo 50-60 astetta. Tällä korkeudella ja näin alhaisissa lämpötiloissa ilmakehä kykenee sitomaan enää hyvin vähän vesihöyryä, joten jääkiteistä muodostuvat pilvetkin ovat yleensä harvoja ja päästävät hyvin läpi auringon tai kuun valoa. Yläpilvet synnyttävät myös useita hienoja optisia ilmiöitä, joista esimerkkeinä mainittakoon auringon ja kuun halot sekä lukuisat kehäilmiöt.

2 vastausta artikkeliin “Esa-Pekka ikuisti maagisen kuun kehän – lue, mistä on kyse”

    1. Ei ole mitään tietoa myrskystä. Ei ole satanut, eikä tuullut. Näin Keiteleellä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.