Lauhaa kuin lehmän henkäys

Julkaistu

Dramaattista säätä riittää tätä kirjoittaessani keskiviikkona 11.12. Suomessa myrskyää ja sadetta tulee kaikissa olomuodoissa, Islannissa tuuli puhalsi aamuyöllä lähes hirmumyrskylukemissa ja lunta on ennustettu satavan tänään sinne jopa metrin verran.

Kaikki tämä liittyy samaan suursääilmiöön: Islannin ja Norjan välille on asettunut syvä ja laaja matalapaineen keskus, johon liittyvät sääilmiöt tuntuvat sekä Länsi- että Pohjois-Euroopassa.

Miten sää kehittyy tästä eteenpäin? Sataako lunta vai vettä? Siitä tässä blogitekstissä!

Kuva: Matti Hietala

Lähipäivinä dramaattisin sää väistyy, mutta sekä tämänhetkinen läntinen matalapaine että ystävänsä tuovat meille lauhaa ja sateista ilmaa Atlantilta päin. Mitään jättisateita ei ole näköpiirissä, vaan Suomen yli liikkuu meteorologin silmin varsin epämääräisiä pikku sadealueita. Käydään läpi päivä kerrallaan:

Torstai

Kuva: Foreca

Torstaina lauha ilma työntyy yllättävän pohjoiseen asti: plussakelejä on odotettavissa pitkällä Lapissa asti. Toisaalta itäisessä Suomessa lämpötilat pysyvät paikoin juuri ja juuri pakkasen puolella. Kapea sadealue liikkuu Suomen yli pohjoiseen, sateet tulevat vetenä vain länsirannikolla. Lumikertymää ei tule missään kuin parin sentin verran, ehkä paikoin vähän päälle.

Perjantai

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

Perjantaina sadealueet ovat vielä repaleisempia ja epämääräisempiä. Länsirannikolla ja paikoin etelässä sateet tulevat vetenä tai kaikissa olomuodoissa, muualla enimmäkseen lumena. Pilvinen sää jatkuu ja lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa plussalla tai nollassa, pohjoisessa nollassa tai juuri ja juuri pakkasella.

Lauantai

Kuva: Foreca

Lauantaina Suomeen leviää runsaamman sateen alue etelästä. Taaskin kuva näyttää totuutta dramaattisemmalta ainakin kertymien osalta – lunta ei kerry paria senttiä enempää. Etelärannikolla ja osalla länsirannikkoa ei sitäkään, sillä sade tulee siellä jälleen vetenä. Perjantain tapaan lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa plussalla, pohjoisessa juuri ja juuri pakkasen puolella.

Sunnuntai

Kuva: Foreca

Sunnuntain aikana lauantaina saapunut sadealue liikkuu kohti pohjoista, muuallakin voi tulla paikoin heikkoja sateita. Maan etelä- ja keskiosan lämpötilat sekä Oulun seudun lämpötilat pysyvät plussan puolella, pohjoisempana on aste tai pari pakkasta.

Ensi viikko

Ensi viikolla samankaltainen lauha ja vaihteleva sää jatkuu ainakin viikon alussa. Lämpötilat ovat selvästi vuodenajan keskiarvon yläpuolella. Ensi viikon jälkipuolella sääkartat näyttävät jonkinlaista kylmenemisen mahdollisuutta, mutta siihen kannattaa vielä suhtautua varauksella; näin vaihtelevalla säällä yli viikon päähän ulottuva ennuste on vain asteen ilmastoon perustuvaa arvausta parempi.

Mistä lauha sää johtuu?

Ylempänä kirjoitin Islannin ja Norjan välissä olevasta laajasta matalapaineen keskuksesta. Sen vastavoimana Venäjällä on korkeapaineen alue. Nämä kaksi yhdessä muodostavat ”imurin”, joka tuo meille pohjoiseen lauhaa ilmaa etelän puolelta. Ensi viikon lopulla imuriefekti lakkaa itäisen korkeapaineen väistyessä vielä idemmäksi, siksi on mahdollista, että kylmempi ilma pääsee leviämään Suomeen ensi viikon lopulla.

Joulu?

Joulun väriä kysellään meiltä jo paljon. 10 päivän paikallissääennusteet eivät vielä ulotu niin pitkälle asti, joten arviot perustuvat toistaiseksi vain tilastoihin, kuukausiennusteeseen ja näkemykseen siitä, mihin suuntaan sää näyttää olevan kehittymässä paikallissääennusteen loppupuolella.

Näiden perusteella pohjoisessa joulu on melko varmasti valkoinen, maan keskiosassa hyvällä todennäköisyydellä, mutta epävarmuutta senkin suhteen on. Etelä-Suomi, erityisesti etelärannikko on alue, jonka joulun väristä on vielä mahdotonta sanoa mitään. Merkkejä on sekä lauhaan että viilenevään säähän, joten toistaiseksi pitää vain odotella, että olemme lähempänä itse ajankohtaa.

13 vastausta artikkeliin “Lauhaa kuin lehmän henkäys”

  1. Miten sää voi olla dramaattista?? Ihmettelen tätä nykypäivän kielenkäyttöä,lähinnä iltapäivälehdet ovat viljelleet näitä dramaatinen käänne säässä jne kielikuvia, mutta nyt se on jo näköjään tarttunut nykypäivän meterolgeihinkin.
    Lento onnettomuus on dramaattinen tapahtuma, samoin mikä tahansa onnettomuus, tai dramaattinen selviäminen tulivuorenpurkauksesta tai dramaattiset hetket kouluammuskelussa. Ja tornado, pyörremyrsky, hirmumyrsky ne ovat dramaattisia tapahtumia varmasti. Mutta miten Suomen lauha vaihteleva talvisää sateineen ja pikkutuulineen voi olla jonkun melestä dramaattsta?

    ”Dramaattinen käänne säässä”, kirjoittivat joskus iltapäivälehdet kun kolmen viikon lauha sää muuttuu pakkasjaksoksi. ”Dramaattinen sää väistyy Suomen yltä” , kirjoittaa meterologi.

    En ole mikään äidinkielen opettaja vaan 60-70 luvuilla koulut käynyt rividuunari mutta silti näin maallikkon silmiin tuo dramaatinen sanan käyttö aivan turhissa yhteyksissä pistää silmin. Älkää te ammattiihmiset ruvetko dramatisoimaan kirjoituksissanne tuiki tavallsta Suomalaista alkutalven säätä, varsinkaan kun tuo Atlantilta tuleva kostea läntinen virtaus ei tähän vuodenaikaan ole mikään harvinainen ilmiö täällä meillä.

    Mutta dramaattiset terveiset vaan lounaissaaristosta dramaattisen vesisateen keskeltä

    1. Aika poikkeuksellista vaahtoamista, suorastaan dramaattista.

  2. kyllä vahvasti vaikuttaa ilmaston radikaalilta lämpenemiseltä , ei tätä enää selitellä tarvitse millään että kyllä ennenkin oli jne, ei tälläisiä lämpötiloja pohjoisilla alueilla ole ollut ja lämpöennätyksiä rikotaan vuosi toisensa jälkeen maapallolla koko vuoden syklillä mitattuna.

    1. Niin, lämpötlloja on mittailtu hieman yli sata vuotta, joten ne kaikkien aikojen lämpötilat ovat hieman liioiteltuja, kun ottaa huomioon, että maapallo on 4,5 miljardia vuotta vanha. Hieman perehtymällä huomaa, että elämme kylmää kautta maapallon historiassa.

      1. Onko artikkelissa maininta ”kaikkien aikojen lämpötilat”?

    2. Sodankylässä 2019 on noin 50.-60. lämpimin vuodesta 1909 asti, joten ei jokaisen leudon viikon jälkeen kannata vouhottaa.

      1. Lieksassa 2019 on viidenneksi kylmin 1880 asti, joten Sodankylä jää toiseksi.

  3. Kiitos, Joanna, että osaat valaa uskoa meihin Lounais-Suomen surkeisiin asukkeihin, jotka vaellamme pimeydessä ja vesisateessa päivästä toiseen! Eli tuot esille sen, että tämä onneton keli ei ole tuomittu jatkumaan, vaan pientä toivoa on talven tulosta. Kokemuksen perusteella ja viime vuosien tilastoja katsoessa arvioin, että todennäköisyys valkeaan jouluun täällä Tarvasjoella ( 32 km Turusta itäkoilliseen) on n. 10 prosenttia tällä hetkellä. No, se pessimismi kukoistaa, kun täällä mudassa ja kurassa maaseudulla taistelee ja parhaimpina hetkinä haaveilee kevään tulosta. Hevosen omistajina sää vaikuttaa paljon arkeemme ja luminen talvi helpottaa paljon ja seuraamme paljon ennusteita. Kiitos muutenkin hyvistä kirjoituksista ja tosi maanläheisestä otteesta! t. Petri

    1. Kiitos, Petri, itsellesi! Voimia pimeyden keskelle. :)

  4. Hei!
    Minua kiinnostaa erityisesti jokien virtaamat tällä hetkellä. Onko mahdollisesti tulossa jopa ”joulu” tulvia Länsi-ja Etelä Suomeen? – Virtaamat ei ainekaan pienemmissa joissa sekä järvissä ole heti rauhoittumassa.

    1. Hei, Ville! Oma erikoistumisalani on ilmakehän puolella ja tulvista osaavat kaikkein parhaiten kertoa hydrologit, mutta ainakin näyttäisi siltä, että tulvista on annettu varoituksia, joten niihin kannattaa kyllä varautua.

  5. Mulla ainakin kaverit sanoo et ihan paras sää ollu suomessa kun ei oo niin kauheen kylmä! Ite en enää asu suomessa ja en enää ees muista millasta talvi suomessa on. Vihaan lunta ja pakkasta koska kaikki menee pilalle sillon mut ihan kylmää on monessa paikassa euroopassa. Elän sellasessa missä about +15 ja ei tää ihan rantakeli oo! Mut paljon laadukkaampaa elämää tää on ja sää on oikestaan kaikista tärkein asia ja aurinko paistaa nii onhan se ihanaa ja vaikuttaa tosi paljon mieleen!

  6. Toiveet talven paluusta aivan eteläänkin näyttää palaavan. Joulun alla pakkaskeli valunee koko Suomeen ja eiköhän siitä vähän luntakin saada.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.