Keskiviikkona myrskyää ja lumiraja karkaa pohjoisemmas: ”Ei tule talvea etelään”

Julkaistu

Atlantin myrskyrata on nyt aktivoitunut toden teolla: sunnuntain ärhäkkä matalapaine toi Ranskaan ja Britteinsaarille hirmumyrskypuuskia ja lisää metakkaa tulee perästä. Keskiviikkona tuuli yltyy myrskylukemiin myös Suomen merialueilla. Voimakkaat tuulet nostattavat meille etelästä sen verran lämmintä ilmaa, että lumiraja vetäytyy yhä vain pohjoisemmas. Kun kurkkasin ennusteita tämän viikon yli, näyttäisi todellakin siltä, että ei tule talvea etelään. Atlantin matalapaineet jylläävät lähitulevaisuudessa sen verran vahvoina, ettei kylmää ilmaa pääse lurahtamaan meille mistään kolosta.

Lumeton Jyväskylä. Kiitos kuvasta: @petras_path (#forecasuomi)

Atlantin myrsky iskee Suomeen keskiviikoksi

Britteinsaarilla, Ranskassa ja osassa Norjaa tuuli yltyi sunnuntain aikana puuskissa hirmumyrskyn voimaan eli yli 33 m/s. Lisää puhuria tulee perästä, keskiviikkona on sitten Suomen vuoro.

Tuulen puuskien maksiminopeuksia sunnuntaina Länsi-Euroopassa. Hirmumyrskyraja 33 m/s ylittyi Irlannissa, Brittein saarilla ja Länsi-Ranskassa. Kuva: Foreca

Joulukuiset myrskyt eivät ole mitenkään harvinainen ilmiö, sillä elämme juuri nyt vuoden myrskyisintä aikaa. Lämpötilaerot tropiikin ja napa-alueen välillä ovat kärjistyneet ja siihen välille syntyy voimakkaita matalapaineita, joiden tehtävänä on tasoittaa eri leveysasteiden välisiä lämpötilaeroja siirtämällä kylmää ilmaa kohti etelää ja lämmintä kohti pohjoista.

Tiistaiaamuna eteläsuomalaisia odottaa todennäköisesti valkea yllätys, kun sää kylmenee sadealueen väistymisen myötä ja viimeiset sateet muuttuvat etelärannikollakin lumeksi. Tiistai onkin kylmä ja osin selkeä pakkaspäivä koko maassa – enpä tiedä, milloin seuraavan kerran vastaavaa koetaan.

Jo keskiviikon vastaisena yönä lauha lounaistuuli voimistuu ja iltapäivään mennessä se puhkuu myrskylukemissa laajalti läntisillä merialueilla. Paikoin rannikkoalueillakin tuulen puuskat voivat yltyä myrskylukemiin ja aiheuttaa pientä paikallista tuulivahinkoa varsinkin alueilla, missä maa ei ole roudassa.

Myöhemmin keskiviikon aikana Lappiin leviää lumipyry, etelämmäs hajanaisia vesi- ja räntäsateita. Näiden sateiden myötä etelän tilapäiselle lumipeitteelle voi heittää hyvästit. Jatkossa sateet tulevat osin vetenä myös maan keskiosassa saakka.

Lumitilanne maanantaiaamuna 9.12.2019. Maa on laajalti lumeton Jyväskylän eteläpuoleisessa Suomessa. Jatkossa lumiraja saattaa vetäytyä entistäkin pohjoisemmas. Kuva: Foreca, lumensyvyys

”Mustan joulun sulta sain, jäin kyyneliin”

Tutut ja iloiset joulurallatukset alkavat täyttää radioiden soittolistoja, mutta mukaan mahtuu myös perinsuomalaista melankoliaa. Legendaarisen tyttöduon Nylon Beatin sydänsuruja käsittelevä Musta joulu soi erään radiokanavan maanantaiaamussa. Tiedemiehenä kiinnitin heti huomiota kappaleen meteorologisiin vivahteisiin: ei tullut joulu valkoinen, vaan tulivatpa musta joulu ja kyyneleet.

Tilastollisesti tarkasteltuna Nylon Beatin kappaleen kauhukuvat toteutuvat todennäköisimmin kapealla rannikkokaistaleella lounaassa ja lounaissaaristossa, missä keskimäärin vain joka toinen joulu on ollut valkea. Helsingissäkään tilanne ei kovin paljoa parempi ole, mutta Salpausselän pohjoispuolella jo selvästi yli puolet jouluista on valkeita. Takuuvarmasti joulu on valkea Lapissa, Koillismaalla ja Kainussa. Pohjois-Karjalassa tilanne on vähän kiikun kaakun.

Valkean joulun todennäköisyys tilastoissa.

Etelässä lumitilanne näyttää lähiaikoina lohduttomalta. Vähän valkeamman tiistaiaamun jälkeen lumet kaikkoavat jälleen, ja sateet pysyvät jatkossa vetisinä.

Niin pitkälle kuin ennusteita riittää, etelä näyttää lauhalta ja vetiseltä. Maan keskiosassa tilanne vaihtelee: välillä sateet ovat lumisempia, välillä vetisempiä, joten lumitilanteeseen ei todennäköisesti tule suurempia muutoksia. Lappi onkin ainoa paikka, missä lumitilanne selvästi vahvistuu lähiaikoina.

Voit katsoa huomenna Forecan etusivulta tuoreimman kuukausiennusteen, jossa lisätietoa jouluviikon lämpötila- ja sadetilanteesta. Forecan 15 vuorokauden ennusteessa valkea joulu näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä:

6 vastausta artikkeliin “Keskiviikkona myrskyää ja lumiraja karkaa pohjoisemmas: ”Ei tule talvea etelään””

 1. Tällä hetkellä tilanne Euroopassa on sellainen, että jo viikonkin päähän ulottuvat ennusteet ovat erittäin epävarmoja. Juurihan viime viikolla te Forecalla ennustitte kuukausiennusteessa 9.12 alkavasta viikosta selkeästi normaalia kylmempää. Taitaa käydä juuri päinvastoin.

  Näin innokkaana lumen ja hiihdon ystävänä olen seuraillut marraskuusta lähtien säätä Euroopassa, Suomessa ja Venäjällä. Mistäkähän mahtaa johtua erityisesti itäisen Suomen ja Euroopan puoleisen Venäjän jo marraskuun puolivälistä jatkunut normaalia leudompi ajanjakso. Kunnon pakkasia tuntuu olevan vain Uralvuorien itäpuolella. Tällä menolla myös joulukuusta uhkaa tulla useita asteita normaalia leudompi. Samaan aikaan Lapissa oli marraskuussa normaalia kylmempää ja lumisempaa.

  Mikään pakkasen ystävä en ole. Lumi ja pakkanen aina -10 asteeseen käyvät hyvin. Tulisi hieman valoakin tähän harmauteen ja onhan lumi puhtaampaa kuin ruskea lieju mitä kaduilla on vesisateella.

  1. Hei Juha,

   Tilanne on usein epävarma, mutta tällä hetkellä ennustemallit näyttävät olevan yhteneväisellä linjalla suursäätilanteesta. Katsotaan, miltä näyttää huominen pitkän ajan sääennuste.

   Kiinnitin itse huomiota myös tuohon säätilanteeseen, jossa sää on selvästi tavanomaista lämpimämpää pitkälti Balkanilta Venäjän pohjoisosiin saakka. Eipä tähän oikein ole muuta selitystä kuin se, että suihkuvirtaus on ohjannut matalapaineet sellaiselle reitille, jossa Länsi-Eurooppaan on päässyt lurahtamaan kylmää ilmaa pohjoisesta ja vastaavasti idempänä on kuuluttu itäisen Välimeren lämpöön. Joskus nämä samantyyppiset sääasetelmat jatkuvat kuukausitolkulla.

   Lumi kyllä piristäisi kummasti. Ehkä saammekin kokea lyhytkestoisen lumipeitteen huomisen aikana.

 2. No voi rähmä. Jos jouluksi ei ole lunta Espooseen tulossa, niin minulle kelpaisi edes kuura. Tekisi maiseman heti hieman valoisammaksi. Elän kuitenkin vielä toivossa, joulun ihmettä odotellessa…

 3. Ärsyttää, miten uutisissa ja tässä blogissakin kirjoitetaan siihen malliin, että lumettomuus on ”lohdutonta”, ”lumesta voidaan vain haaveilla” jne. Se on toki kirjoittajan mielipide, mutta meitä muitakin on. En haaveile pyöräilyä vaikuttavasta tiesuolasta, jäästä ja lumesta, enkä kotiin kulkeutuvasta helsinkiläisestä likaisesta lumisohjosta. Unelmieni joulu on 10 kertaa kymmenestä lumeton. Lumifanit ottakoon yöjunan pohjoiseen, elleivät siellä jo asu. Helsinkiläisille suosittelen pyrähdystä Keskuspuiston sammalmättäille ihailemaan joulukuista vihreyttä, kunhan maiseman ankeuttava lumi on sulanut.

  1. Lohduttomalta kyllä vaikuttaa lähitulevaisuuden talvien lumitilanne sekä talvet Helsingissä. Valkoinen kun symboloi puhtautta ja iloa sekä sillä on rauhoittava vaikutus. Harmaan sävystä harvalla on positiivisia mielikuvia. Jos Helsingissä neljän kuukauden(marraskuu-maaliskuu) pimeän harmaasta ajanjaksosta vesisateineen sekä kahden kuukauden harmaasta(maaliskuu-huhtikuu) on tulossa uusi normaali niin huonolta näyttää. Helsinki kun sijaitsee kaukana pohjoisessa. Täällä päivän valoisa aika on huomattavasti lyhyempi ja luonnon kasvukausi kuukauden molemmista päistä lyhyempi.

   Helsingissä ja pk-seudulla asuu kuitenkin satoja tuhansia lumisemmista maakunnista eri syistä tänne muuttaneita joten heille kunnon lumitalvi suotakoon. Maahanmuuttajat ja rannikoilla pitkään asuneet eivät ehkä lunta kaipaakaan joten lumettomuus heille suotakoon.

   Siihen on syynsä miksi joulun postikorttikuvat koostuvat lumisen ”ankeista” maisemista Suomessa. Harvassa ovat kortit joissa ”ihaillaan” vihreää luontoa joulukuussa. Vihreää löytää Suomen luonnosta ympäri vuoden. Monille on kauhistus jos puhtaan valkoista lunta on luonnossa Helsingissä näin ilmastonmuutoksen aikakautena maksimissaan 1-3 kuukautta.

 4. Hienoa!
  Lämmin sää jatkuu ennusteen mukaan jouluun asti ja näin pienenee lämmityslaskut polttoon perustuvien asuntojen lämmityksissä. Samalla suomalaisilta jää käteen enemmän pätäkkää elämiseen ja asumiseen.
  ”Meillä menee hyvin” ilmaston lämpenemisen seurauksena. On se muuten hirveä lasku kansalaisille pitää itsensä ja asuntonsa lämpimänä pahimmillaan syyskuusta toukokuuhun eli 8 kuukautta.:)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.