Näitkö helmiäispilviä?

Julkaistu

Tänään ainakin Vaasan, Oulun ja Kemin seudulla saatiin nauttia hienosta näystä: taivaalla esiintyi helmiäispilviä.

Kuva: Matti Hietala

Helmiäispilviä esiintyy meillä helpoimmin tammi-helmikuun tienoilla, mutta joskus myös kuukausi tai pari tämän ajan ulkopuolella. Helpoimmin niitä näkee Länsi-Lapin seutuvilla, sielläkin vain muutaman kerran vuodessa.

Etelä-Suomessa ne ovat harvinaisia, itse etelässä asuvana en muista sellaista ikinä luonnossa nähneeni.

Syntyäkseen helmiäispilvi vaatii sopivat olosuhteet: ne syntyvät, kun matalapaineen keskus törmää vuoristoon. Skandit ovat tähän juuri sopiva vuoristo ja myös selitys sille, että helmiäispilviä nähdään useimmin juuri Länsi-Lapissa.

Matalapaineen keskus nostaa vuoristoon törmätessään kosteutta ilmakehässä ylöspäin. Ylempänä puhaltava läntinen ilmavirtaus muodostaa vuoristoon törmätessään vuoristoaaltoja, jotka puolestaan siirtävät matalalta liikkeelle lähteneen kosteuden stratosfääriin asti eli, helmiäispilvien tapauksessa, 15-30 km korkeuteen.

Helmiäispilvien toinen nimi onkin polaaristratosfääripilvi.

Korkeuksiin päässyt kosteus härmistyy jääkiteiksi ja muodostaa pilviä – helmiäispilviä. Ne näyttävät kirkkaimmilta auringonnousua ennen tai auringonlaskun jälkeen, mutta saattavat näkyä taivaalla yhtäaikaa auringonkin kanssa.

Helmiäispilvet ovat väriltään vaalean helmiäisenhohtavia. Niiden koostumus on varsin erikoinen, ne sisältävät jääkiteiden lisäksi rikkihappoa ja typpihappoa. Helmiäispilvillä on kauneutensa lisäksi ikävä sivuvaikutus: ne tuhoavat otsonia. Näitä pilviä esiintyy kuitenkin niin harvoin, että merkittävää haittaa niistä ei otsonikerrokselle ole, vaan niiden kauneudesta voi nauttia hyvällä omallatunnolla.

Osuiko tämä hieno näky sinun kohdallesi?
Meille voi laittaa kuvia osoitteeseen kuvat@foreca.fi !

Kuva: Matti Hietala
Kuva: Matti Hietala

5 vastausta artikkeliin “Näitkö helmiäispilviä?”

 1. Helmiäispilvistä on Taivaanvahdissa marras-joulukuussa havaintoja yhdeksälle päivälle.
  https://www.taivaanvahti.fi/app/api/search.php?start=2019-01-01&end=2019-12-30&columns=year&columns=date&columns=category&columns=country_name&limit=all&orderby=date&user=&category=yopilvi&detail=Helmi%C3%A4is&city=&title=&text=&format=html&count=1&order=desc&submit=Hae

  Kun miettii että marras-ja joulukuu on ollut hyvin (ala)pilvistä aikaa jolloin havaintoja ei ole voinut tehdä, niin en ehkä aivan samaa mieltä ole ilmiön harvinaisuudesta. Lisäksi oma perstuntumani on, että näitä on parin viime talven aikana näkynyt jonkun verran aiempaa useammin. Tai ehkä sitten itse olen vain alkanut kiinnittää niihin paremmin huomiota.

 2. Terve, liittyykö helmiäispilvien syntyminen föhn-tuuleen. Muistan nyt viiden vuoden sisältä komeimmat helmiäiset Lapissa tuulisen lämpöaallon jälkeen.

  1. Hei, Jorma! Helmiäispilvet syntyvät Suomessa juuri Skandien yli tulevalla länsivirtauksella silloin, kun vuorten länsipuolella on sopiva matalapaine. Föhn-tuuli syntyy niin ikään Skandien ylityksen seurauksena, joten molemmissa tuuli käy tosiaan samalta suunnalta. Niillä ei silti ole (tietääkseni) toinen aiheuttaa toista -yhteyttä, vaan vuoriston yli käyvä tuuli on molemmissa yhteisenä nimittäjänä.

 3. Ilmastonmuutos johtuu pääosin salatuista ydinvoimapäästöistä ilmakehään.
  Ydinvoimaloissa on reaktorikohtaiset päästöpiiput, joista salattuja päästökassuja ajetaan ”purkuputken” tavoin ilmakehään.
  Ilmakehän kyky sitoa näitä päästöjä on nyt loppumassa, jolloin ilmakehämme on muuttumassa elämälle haitalliseksi päästökaasukehäksi.
  Ilmakehän kosteus kohdatessaan näitä korkea-aktiivisia päästöjä muuttuu eri yhdisteiksi, joista osa nousee ominaispainonsa mukaan ilamkehän yläosiin, jonne on jo muodostunut poikkeava ja luonnoton päästökaasukehä, sisältäen mm. päästökaasuja, plasmaa, jne.
  Täältä päästökaasuuntunut vesihöyry poistuu eroosiossa avaruuteen, jolloin maapallon elosysteemin kierto menettää vettä, jolloin ydinaavikoituminen etenee.
  Maapallon elosysteemin veden saastuessa ja mm. hapottuessa, lisääntyvät poikkeavat ilmiöt mm. metsäpalot kun veden rakenne muuttuu elämälle haitalliseksi ja kuivattaa osaltaan keikkea elävää rakennetta eli elinvoimaa.

  Näitä helmiäispilviä esiintyy silloin kun ydinvoimaloita vuosihuolletaan ja poikkeavia vuosihuoltopäästöjä vapautetaan ydinvoimaloiden päästöpiipuista.
  Ydinvoimaloista tulee myös satunnaisia käyttö- ja huoltopäästöjä, jolloin voidaan havaita laskuma-alueilla eri ilmiöitä mm. simpukka- ja kalakuolemia tai esim. öljymäisiä kalvoja, muodostuvaa vaahtoa jne.

  Ydinvoimapäästön jälkeen mm. revontulet tehostuvat, aurinkotuulien osuessa päästöpilviin.

  Ilmastonmuutoksen edetessä nyt kiihtyvästi nämä ilmiöt tehostuvat ja yleistyvät, koska päästöjen alentaminen tai lopettaminen ei enää vaikuta etenevään tuhoon, korkea-aktiivisten päästöjen ollessa pitäikäisiä ja tuhoisia.

  Ydinvoimapäästöjä ei voi kapseloida, koska päästömateriaali kaasuuntuessaan nostaa kapselin sisäistä painetta ja kapseli räjähtää auki, riippuen sen painekestosta. Siksi onkin oletettavaa että päästökapselit eivät pidä painetta sisällään vaan ne tuulettuvat ympäristöönsä, jolloin esim. kallioperään haudatuttujen kapseleiden päästöt edelleen vuotavat ilmakehään.
  Radioakttiivisuutta ei siis voi säilöä tai varastoida…

  Nämä kaikki tutetut päästökaasut ovat kertyneet ilmakehämme eri osiin ja sitiutuneet elosyteemimme kiertokulkuun aiheuttaen suoran elinvoimaan kohdistuvan ja sitä heikentävän vaikutuksen.
  Koska tämä on salattu on syyllistytty rikoskeen ihmisyyttä vastaan.
  Taustalla on paljastumassa laajempi valheessa elävä ja toimiva ”porukka” (kansa), jolloin tähän porukkaan kuulumattomien vastuulla on ottaa ohjat itselleen, koska tällä porukalla ei ole aikomustakaan hidastaa tapaansa toimia, jolloin heidän voidaan katsoa olevan sairaalloisessa tilassa, aiheuttaen muille suoraa vaaraa ja suoraa tuhoa.

  Helmiäispilvet kertovat osaltaan tilanteesta ja oireiden alkaessa ilemetä on ”syytä mennä lääkäriin” ja katsoa että asianmukaiset toimenpiteet tehdään, ymmärtäen samalla ymmärryksen merkitys jokaisen henkilökohtaisena tavoitteena edetä totuuden alkuu ja totuudessa.

  Jotta tässä edistyttäisiin olen aloittanut asiassa jo oikeustoimia ja mm. syyttäjä tutkii osaa tapauksista.
  Tosin on käynyt ilmi, että mm. poliisi ja oikeuslaitos ovat suomessakin korruptoituneita valheesta.

  Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi näyttää jäävän rinnakaisen yhteiskuntamallin perustaminen, jolloin kehoitankin kaikkia ymmärrykseen etsiytyviä liittymään perustettuun Pohjolan Kuningaskuntaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.