Suomen ylle leviää Välimeren lämpöä, viikonlopuksi pakastuu

Julkaistu

Italian länsipuolelta Norjanmerelle yltävän matalapainevyöhykkeen itäpuolitse on virtaamassa Suomeen tiistain aikana hyvin lämmintä ilmaa. Lämmin ja kostea ilma on peräisin itäiseltä Välimereltä ja Mustanmeren ympäristöstä, missä mitataan lähipäivinä suomalaisittain jopa kesäisiä lämpötiloja. Viikonlopuksi sää on pakastumassa, kun Venäjän korkeapaine pyöräyttää meille kuivempaa ja kylmempää ilmaa.

Tiistaina Välimereltä yltää hyvin lämmintä ilmaa maan etelä- ja keskiosaan. Lämmin ilma näkyy meillä lähinnä sumupilvenä ja tihkusateena.

Harmaa, harmaampi, harmain viikko

Tämän viikon ennusteissa ei kovin montaa auringonpilkahdusta näy. Tämä on itse asiassa viimeinen viikko, kun aurinko ylipäänsä nousee koko Suomessa horisontin yläpuolelle, sillä viikon päästä kaamos on jo alkanut pohjoisimmassa Suomessa Nuorgamissa.

Kuten tähän vuodenaikaan kuuluukin: kuluva viikko näyttää meillä kovin harmaalta. Tiistain aikana eteläkaakosta leviää Suomeen lämmintä ja kosteaa ilmaa aina Välimereltä saakka, mutta marraskuussa tämmöiset lämpimän ilman vyöryt tuppaavat yleensä näyttäytymään pilviverhona, sumuina ja tihkusateina.

Keskiviikkona koko Suomi plussalla, viikonloppuna talvisempaa

Keskiviikko näyttää tämän viikon leudoimmalta päivältä. Silloin aina Käsivarren ja Utsjoen Lappia myöden lämpötila voi kohota plussan puolelle pitkästä aikaa.

Tämän jälkeen loppuviikkoa kohden Venäjällä oleva korkeapaine alkaa vähitellen puskea meille mantereisempaa, kuivempaa ja kylmempää ilmaa kaakosta. Lauha lounaisvirtaus kääntyy vähitellen vastapäivään ja pyöräyttää meille talven tunnun.

Korkeapaineen vaikutuspiirissä ei kovin paljoa sada, mutta ainakin maan länsiosan lumettomille alueille saattaa tulevan viikonlopun tai -vaihteen aikana muutama sentti lunta kertyä. Korkeapaine ei myöskään ole tuomassa meille kirkkaita säitä, vaan sen alla on viikonloppunakin sen verran kosteutta, että yleiskuva pysyy pilvisenä – joskin muuttuu kuitenkin vähitellen vähän kirkkaampaan suuntaan viikonvaihdetta kohden menteässä, kun sumupilvet ja sumut vähenevät.

Sunnuntaihin mennessä suuri osa Suomesta näyttää painuvan jo pakkasen puolelle ja talvisemmalta näyttää ensi viikon alkupuolikin. Etelärannikolla on lumikuurojenkin mahdollisuus, joten ehkä marraskuu näyttää vähän valkeamman puolensa pian – tosin ehkä vain tilapäisesti.

Viikonlopuksi talvisempaa säätä, mutta vielä melko pilvistä. Kiitos kuvasta @joonashuhtamaki

Yksi ajatus artikkelista “Suomen ylle leviää Välimeren lämpöä, viikonlopuksi pakastuu”

  1. Gfsmallit näyttävät,että ilma kylmenee kuun vaihteessa nollaraja putoaa etelä-ruotsin tienoille.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.