Hyisen ilman harmaa hanska

Julkaistu

Lämpötilat lähtevät nyt laskuun käytännössä koko maassa. Suomi on täynnä tämän näköisiä lämpötilakäyriä:

Kuva: Foreca (sivulta foreca.fi )

Lämpötilat liukuvat lähipäivinä laskuun, pudotakseen pakkasen puolelle viimeistään viikonloppuna. Lämpötilan laskun määrä vaihtelee jonkin verran eri puolella Suomea, mutta suuressa osassa maata lämpötilat putoavat noin viiden asteen verran. Kuvan Jyväskylän tapauksessa jonkin verran enemmänkin.

Lämpötilan lasku tapahtuu, kun eteläisen Suomen ylle ulottuvasta laajasta lämpimästä ilmamassa-alueesta irtoaa lämmin ”pisara”, joka lähtee liikkeeseen kohti pohjoista ja kurtistuu pois ympäröivän ilmamassan kylmässä syleilyssä. Lämmintä ilmamassaa jää vielä Suomen eteläpuolelle, mutta se ei viikonloppuna vaikuta enää meidän säähämme; Suomen yllä oleva ilma on jo jäähtynyt. Samalla päivälämpötilat putoavat pakkaselle käytännössä koko maassa.

Seuraavissa kuvissa nähdään, miten iltapäivälämpötila kehittyy keskiviikosta sunnuntaihin. Valkoinen viiva osoittaa nollarajaa, vihreät lämpötilat ovat plussalla ja siniset pakkasen puolella.

Keskiviikko (Kuva: Foreca)
Torstai (Kuva: Foreca)
Perjantai (Kuva: Foreca)
Lauantai (Kuva: Foreca)
Sunnuntai (Kuva: Foreca)

Kylmenemisestä huolimatta lumisateita ei ole tiedossa; sää on pilvinen, mutta poutainen. Maan länsi- ja pohjoisosan keskiviikon sateiden jälkeen sateita ei loppuviikolla ole Suomessa luvassa juuri lainkaan. Lämmin ilmamassa saattaa kyllä aiheuttaa paikallista sumua ja jopa tihkusadetta ennen ilman kuivahtamista viikonlopuksi, eli harmaa marraskuinen sää jatkuu. Kuten otsikossa sanotaan, hyisen ilman harmaa hanska pitää Suomen tiukasti otteessaan!

Yksi ajatus artikkelista “Hyisen ilman harmaa hanska”

  1. Pitkän ajan ennuste lupaa ainakin tänne keskisuomeen lunta joulukuun alkuviikoille,jos tulkisten oikein 0.5-1 asteen keskimääräistä lauhempaa ja keskimääräistä sateisempää ja Markus tuolla blogissa kertookin polaaripyörteen hajoamisesta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.