Paukkupakkaset vaanivat itärajan takana, Etelä-Eurooppaa uhkaa julma myräkkä

Julkaistu

Suomi on tänään yksi leveysasteidensa lämpimimpiä paikkoja: Etelä-Lapissa asti mitattavat lämpöasteet ovat Norjan rannikon ja Kuolan niemimaan ohella maapallomme pohjoisimmat manneralueet, missä lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle. Heti Suomen itäpuolella on viikonloppuna kylmää ja kuivaa pakkasilmaa, jonka vaikutus tuntuu meilläkin viikonvaihteessa.

Paukkupakkasia Suomen itäpuolella

Kuten tähän vuodenaikaan ja mannerilmastoon kuuluu, paukkuu pakkanen Venäjän mantereella jo laajalti 20-40 asteessa, kun suunnataan katseet idemmäs. Forecan selvityksessä kerroimme Suomen talvi-ilmastoa lämmittävistä tekijöistä – ilman tiettyjä tekijöitä meillä voisi talvikuukausina olla pysyvästi jopa 30 astetta nykyistä kylmempää.

Torstain lämpötila on suuressa osassa maata nollan yläpuolella.

Viikonloppuna Länsi-Venäjällä vaikuttavan korkeapaineen eteläpuolitse pääsee kiertymään Suomeen kylmempää ja kuivempaa ilmaa: sunnuntaina valtaosassa maata ollaan jo pakkasasteilla, samalla sää kirkastuu. Lumen puutteesta huolimatta viikonlopun yleiskuva on maan etelä- ja keskiosassa viime päiviä pirteämpi, raikkaampi ja kuivempi. Kovin paljoa ei voisi marraskuinen ulkoilusää olla tätä parempi.

Vaikka sää onkin viikonlopun aikana kylmenemässä, kaikista kylmin mannerilma pysyy visusti Venäjän puolella. Äänisjärven itäpuolella Venäjällä on luvassa jo 20 asteen pakkasia, mutta meitä nämä pakkaset eivät vielä uhkaa. Ensi viikolla olemme kuitenkin puristuksissa kylmän mannerilman ja lämpimämmän Atlantin ilman välissä, joten piirteitä näistä molemmista säätyypeistä onkin odotettavissa. Uusin ennustemalli onkin talvisemmalla kannalla ensi viikon suhteen. Seurataan tilanteen kehittymistä.

Viikonloppu näyttää kirkkaammalta ja talvisemmalta. Kuva: Matti Hietala

Voimakas myräkkä pyyhkäisee Etelä-Euroopan yli

Marraskuinen sää on meillä pohjolassa rauhallista, mutta etelämpänä Euroopassa kuohuu viikonloppuna. Iberian niemimaan länsi- ja pohjoisosaan on perjantaina rantautumassa kuluneen syyskauden voimakkain myräkkä, joka uhkaa tuoda hirmumyrskyn voimalla puhaltavia tuulen puuskia sisämaankin puolelle Portugaliin ja Pohjois-Espanjaan. Portugalin rannikkoalueelle myräkkä tuo rankkasateita ja yli 10-metrisiä aaltoja.

Myöhemmin samainen matalapaine aiheuttaa rankkoja sateita Ranskan Rivieralla ja Pohjois-Italiassa. Kovia kokenut Venetsia näyttäisi kuitenkin säästyvän tältä ryöpytykseltä.

Meri kuohui kevätmyräkän aikana Espanjan Almeriassa pääsiäisenä 2019. Kuva: Markus Mäntykannas