Vuodenaikojen kamppailu kiihtyy: Suomi keskelle taistelutannerta

Julkaistu

Toppatakeille on tänä syksynä ollut käyttöä varhain. Lokakuun alku on laajalti ollut jopa viitisen astetta tavanomaista kylmempi, ja ensilumikin on jo kirjattu eri paikkakunnilla. Muutoksen tuulet ovat kuitenkin puhaltamassa: Pohjois-Euroopan ylle lysähtänyt kylmä kuoppa on vähitellen hivuttautumassa pohjoisemmas, mikä tuo lokakuiset leudot ainakin tilapäisesti maan etelä- ja keskiosaan. Ensi viikon tilanne näyttää meteorologin silmissä kutkuttavalta: Suomi on keskellä vuodenaikojen taistelutannerta, mikä vuodenaika vie voiton?

Perjantaina lämpenee, Lappi pysyy talvisena

Aamun kelikamerakuvat paljastavat, että Lappi on monin paikoin kuluneen yön ja aamun aikana saanut lumipeitteen. Ajokeli pysyykin siellä huonona, myös etelämpänä märät tienpinnat voivat jäätyä ensi yön aikana.

Ruka-tunturin kupeessa näytti keskiviikkoaamuna jo kovin talviselta. Kuva: Traffic Management Finland, kelikamerat (Korjattu: Levi-tunturi Ruka-tunturiksi 9.10.2019 klo 13:53)

Perjantain aikana Perämerelle saapuva matalapaineen keskus tuo hajanaisia sateita suureen osaan maata. Voimistuva lounaisvirtaus nostattaa lämpötilan pitkästä aikaa etelässä 10 asteen vaiheille, mutta osa Lapista pysyy yhä pakkasen puolella ja sateiden olomuotokin on siellä lumisempi. Viikonlopun sää on lyhyesti luonnehdittuna tasaisen harmaa, paikoin sateinen ja viime aikoja leudompi.

Viikonvaihteessa kolme vuodenaikaa 1000 kilometrin säteellä

Viikonvaihteessa meitä on lähestymässä voimakkaampi matalapaineen keskus lounaasta. Se imaisee etupuolellaan Välimereltä hyvin lämmintä ilmamassaa kohti pohjoista: Keski-Euroopassa paistatellaan laajalti yli 20 asteessa viikonvaihteessa. Pohjoisimmillaan lämpimän ilman tuulahdus näyttäisi tuoreimpien ennusteiden valossa yltävän Etelä-Viroon saakka, missä voidaan maanantaina hätyytellä 20 asteen lämpötiloja.

Keski-Euroopan lämpöaalto voi pohjoisimmillaan yltää Viroon saakka. Kuva: Markus Mäntykannas, Jägalan vesiputous, Viro

Suomi näyttäisi sen sijaan asettuvan ilmamassojen rajavyöhykkeelle (vuodenaikojen taistelukentälle), mikä tietää voimakkaita tuulia ja runsaita sateita. Matalapaineen lopullinen reitti määrittelee, mikä on kohtalomme. Tällä hetkellä matalapaineen ennustettu reitti kulkee maan etelä- ja keskiosan yli itään, mutta pienetkin muutokset voivat heilauttaa kokonaiskuvaa merkittävästi. Jos reitti kulkeekin pohjoisempaa, Etelä-Suomi voi saada tuta Keski-Euroopan lämmön. Hieman eteläisempi reitti puolestaan tietäisi laajaa lumipyryä maan keskiosaan.

Alkuviikon tilanne on meteorologin silmin hyvin jännittävä! Kolmelle eri vuodenajalle ominaiset säätyypit asettuvat hyvin lähelle toisiaan ja kontrasti kasvaa suureksi: etelänaapurissamme iltapäiväkahvin tai lounaan voi ehkä maanantaina nauttia ulkosalla ilman pitkähihaista, mutta samaan aikaan Suomenlahden toisella puolella voi riehua syysmyräkkä. Savolaisten ja pohjoiskarjalaisten kannattaa puolestaan varautua lumitöihin.

Keski-Eurooppaan leviää viikonvaihteessa lämpöaalto, jonka vaikutukset saattavat yltää pohjoisimmillaan Viroon saakka. Suomen ylle voi kehittyä syysmyrsky.

5 vastausta artikkeliin “Vuodenaikojen kamppailu kiihtyy: Suomi keskelle taistelutannerta”

 1. Näyttäisi tosiaan siltä, että pohjoispuoliskomme jää pysyvästi talven puolelle, kun taas eteläpuolisko saa perussyksyä niskaansa. Sodankylässä terminen talvi alkaa todennäköisesti viimeistään huomenna, jos ei vielä ole alkanut.

 2. Voi käydä niinkin, että taistelu käydään meidän eteläpuolella. Eli ei juurikaan normilämpöä vaan seuraava satsi kylmää niskaan. Tässä tapauksessa lunta saataisiin sitten etelää myöten.

 3. Hauskaa

  Meillä on ihastuttavan lämmin. Tuntuu hauskalta kun Suomessa hämärtyy ja meillä jatkuu kesäinen uima keli. Eilen oli yli 30 ja sisämaassa jopa 35 astetta. Faron lämpötila ja tietokoneen Armacao de Pera ei ole minun laakson lämpötiloja sillä olen sisämaan laaksossa. Nyt kyllä on aika suuri lämpö aalto sillä jopa Portugalin atlantin niemen nokassa on ollut lämmin jopa 26 astetta. Tänään on Olli jo 26-28 klo 13.30 mennessä.. Yöt ovat kivat nukkua ikkunat auki ja vasta aamulla ennen auringon nousua on käynyt viileällä mutta silti minimi on ollut 14-21 astetta. Merivesi ei ole lämmin 18,5-20 algarvessa.

  Teillä alkaa nopeasti lyhenemään päivät kun meillä on hassusti keskikesän suorat auringon nousut ja laskut lähes sama valoisa kuin nyt sillä aurinko laskee viistoon talvella ja valoisa aika kestää silti keski talvella n..11 tuntia.. Nyt tulee pimeä ennen klo 20 keski kesällä ennen 21 ja keskitalvella ennen 19 (( talviajan 18,, ärsyttävä ois päin vastoin ois hauskempaa))

  Teillä on ehkä vaihteleva talvi ja leudohko.. Meillä aurinkoinen ja lämpimä sillä täällä oli 2 kylmien õiden talvea ihan ennätys kylmiä jopa lunta sisämaassa ja Portossa ja järviä jäässä..

  Jos lähdette etelään muistakaa hyõnteis myrkyt ja hyttysen puremaan tepsii voiteet.. Rokotteitakin on.. Suositeltavaa on ostaa siltä seudulta jossa on lomalla tai tõissä.. Hyönteisistä voi lukea internetistä.. Meillä päin yksi vaarallinen on toukka jonka karvoista hengitetty myrkky voi tappaa, liikkuvat mm rannoilla jonossa. Ei kannata kaikkea ihailla henki voi salpautua. Kissat ja koirat saattavat myös olla sairauksien kantajia.

  Tulipa paljon juttuja mutta toivottavasti on hyõtyä.

  Hauskoja syys ilmoja.

  Kai

 4. Välillä sitä välillä tätä – tuskin tässä mitään dramaattista on käynnissä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.