Talvi voi alkaa jopa kuukauden etuajassa

Julkaistu

Hrrr! Lokakuun ensimmäinen torstai menee kyllä luihin ja ytimiin täällä etelärannikolla. Koillisviimaisessa tihkusateessa kävely karistaa viimeisetkin kesämuistot ja pakottaa kaivamaan komerossa pölyttyneet talvivaatteet. Lokakuu on se kuukausi vuodesta, jolloin lämpötilan lasku ja valoisan ajan lyheneminen tuntuvat voimakkaimmin. Lämpötilan laskukiito näkyykin vain kiihtyvän ensi viikolla, mikä saa jo meteorologinkin pohtimaan: joko talvi on alkamassa?

Näin talvi alkaa keskimäärin

Terminen talvi tarkoittaa vuorokauden keskilämpötilan laskua pysyvästi pakkasen puolelle. Termisten vuodenaikojen määrittämiseksi käytetään lämpösummamenetelmää ja vuodenaikojen vaihtumista tarkastellaan vähintään 10 vuorokauden jaksossa. Ensimmäisenä syksy vaihtuu talveksi tilastojen valossa Enontekiöllä jo lokakuun ensimmäisten viikkojen aikana ja muuallakin Lapissa keskimäärin jo lokakuun aikana. Muualla maassa talvi on alkanut yleensä marraskuun aikana, mutta rannikoilla ja lounaissaaristossa se venyy usein joulukuulle. Sulana pysyvät merialueet hidastavat merkittävästi talven alkamista etelä- ja länsirannikolla sekä Ahvenanmaalla.

Täyttyykö termisen talven määritelmä lähiaikoina?

Ensi viikko näyttää kolealta, hyvinkin kolealta. Kylmyyden mahdollistaa korkeapaine Suomen länsipuolella ja matalapaine itäpuolellamme. Näiden välissä on otollinen väylä Pohjoisnavalta vyöryvän kylmän ilman romahdukselle, joka näyttää asettuvan päällemme pidemmäksikin aikaa.

Ensi viikolla voi käydä niin, että osassa itäistä ja pohjoista Suomea päivälämpötilakin jää lähemmäs nollaa astetta, paikoin jopa pakkasen puolelle. Yöpakkasta on koko maassa selkeillä alueilla. Jos idän ja pohjoisen kylmyys jatkuu tarpeeksi pitkään ja vuorokauden keskilämpötila pysyy nollan alapuolella, voi terminen talvi alkaa useita viikkoja, jopa kuukauden etuajassa. Tämä ei olisi ennen näkemätöntä, sillä maan keskivaiheilla terminen talvi on aikaisimmillaan käynnistynyt jo ennen lokakuun puoliväliä ja Lapissa 15. syyskuuta vuonna 1968. Forecan julkaiseman kuukausiennusteen mukaan kylmyys voi jatkua myös lokakuun toisen viikon.

Kylmyys tarkoittaa myös lumisateita! Ensi viikon kylmässä ja kuivassa ilmamassassa kannattaakin varautua siihen, että maa voi käydä ajoittain valkeana etelää myöden. Sulat vesistöt tulevat synnyttämään lumi- ja räntäkuuroja, ja erityisesti yöajalle osuvat lumikuurot voivat kuorruttaa maan valkeaksi.

Lumipeite voi ensi viikolla valaista maan useammassakin paikassa. Kuva: Markus Mäntykannas

15 vastausta artikkeliin “Talvi voi alkaa jopa kuukauden etuajassa”

 1. Hyvä kirjoitus. Itse kuitenkin suhtaudun vielä hyvin varovasti termisen talven alkamiseen ainakin maan keskiosien ja itäosien osalta. Lokakuussa sitä ei kuitenkaan kovin ihmeellistä etelän, lounaan tai lännenpuoleista ilmavirtausta tarvita, että mahdollinen alkanut talvi ”nollaantuu” ja terminen syksy jatkuu. Katsotaan miten ennusteet kehittyvät, mutta eri kuukausiennusteissa on näkynyt, että lokakuun puolivälissä lämpötilat voisivat palata keskiarvojen tuntumaan, jolloin se tarkoittaisi maan keskiosissa ja itäosissa ei-niin-talvista säätä. Lapissa tilanne voi olla toinen.

  1. Näin se on. Ja kuten jo Jukkiksen kommenttiin totesinkin, vuodenaikojen vaihtumista tarkastellaan pitkällä aikavälillä. Tilanne voi siis vielä kääntyä.

 2. Vähän on tuo kirjoitus ristiriidassa Forecan omien piste-ennusteiden kanssa. Esim Rymättylään luvataan koko ensi viikko päivisin noin 9 astetta ja öisinkin ollaan reilusti plussan puolella. Ja puolesta välistä viikkoa jopa 6 astetta öisin.? Eikös nämä ole niitä normaaleja lokakuun puolivälin lukemia etelässä ja lännessä? Ja vesisadetta loppuviikosta.
  Ja kun katselin laajemmin niin Vantaan ja Turun piste-ennusteet ensi viikolle näyttävät samaa. Eli onko kirjoitus tulkittava niin että Mäntykangas tarkoittaakin termisen talven ehkä alkavan kuukauden etuajassa pohjoisessa ja idässä ehkä myös Keski-Suomessa mutta ei etelässä eikä lännessä?
  Tuntuu myös oudolta että kun pitäisi olla kylmä ja kuiva ilmamassa päällänsä, niin keskiviikosta alkaen on ennustettu vesisadetta päivittäin etelään ja länteen.

  1. Jukkis, mahdollisella termisen talven alkamisella on viitattu Itä- ja Pohjois-Suomeen. Ja kuten jo todettua, vaatii se lämpösummamääritelmän toteutumista (negatiivista lämpösummaa), joten ennen kuin vuodenaikojen vaihtumisesta voi mitään sanoa, täytyy kokonaisuutta tarkastella pitkällä aikavälillä. Teksti oli enemmänkin meteorologin pohdintoja siitä, että voisiko terminen talvi alkaa jo lokakuussa :)

 3. Joo, näin golffarina näyttää huonolta. Olisiko tämä sitä ilmastonmuutosta vai sään ”ääri-ilmiöitä”. Toivotaan, että lämpenee vielä. Vuonna 1992 tuli kyllä pysyvä lumi 10.10 (virallinen 11.10). Ehkä tähän kylmyyteen vaikuttaa nyt lasten ilmastolakko. Nautitaan siitä.

 4. Termisen talven alkaminen vaatii yleensä tuollaisen 5-10 asteen pakkasen. Nyt ei ihan sellaista ole vielä tulossa, pyöritään siinä lähellä nollaa. Eli vaikka viileää on luvassa, ei ehkä vielä niin kylmää että terminen talvi laajalti pääsee alkamaan.

 5. Terveisiä Itä-Lapista. Vilpoinen on keli, mutta paikallinen säätilan vaihtelu on näin syksyisin suurta. Jokivarressa , kuten täällä Kemijärvellä talvi alkaa parikin viikkoa myöhemmin kuin lähimmillä tuntureilla. Ei tarvitse mennä kuin kolmisenkymmentä kilometriä tuonne kairaan, niin eron huomaa.

 6. Yks asia on varma:Jos katolla on lunta,sitä on maassakin.
  Testasin sammakoiden hyppypituudella ja se oli vuorenvarma tulos.
  Että näillä mennään..!!!

 7. Koskahan järvet jäätyvät Suomen eri osissa tänä vuonna?

 8. Etelä- ja Keski-Suomessa näyttäisi päivän ylin lämpötila olevan ainakin kuun alkupuolen melkein joka päivä keskiarvon alapuolella, välillä jopa 6-7 astetta. Ilmastonmuutos näyttää ottavan takapakkia tässäkin kuussa.

 9. Lokakuissakaan ei yleensäkään ole tapahtunut ilmastonmuutosta. 1960 -luvun ja 1980 -luvun keskiarvot näyttäisivät ainakin Seinäjoella olevan korkeampia kuin 2010 -luvun.

 10. Ilmatieteenlaitoksen datan mukaan laskettu lineaarinen trendi lokakuille 1961-2018 on Seinäjoen osalta aika tarkkaan 0. GISTEMP väittää että lineaarinen trendi Seinäjoella samalle aikajanalle on välillä 0.5…1.

  Tämän vuoksi meille ei tule juurikaan top10 kuukausia, vaikka GISTEMPissä nykyään kaikki ovat niitä: GISTEMP vääristelee lämpenemisen.

 11. No niin ja nyt tuoreen 8.10 ennusteen mukaan lokakuun jälkimmäinen puolisko onkin taas keskimääräistä lämpimämpi ja sateinen. Ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Tervemenoa termisen talven tulo etuajassa.!

  1. Minusta nuo ennusteet eivät ole pitäneet edes muutamien päivien päähän paikkaansa juuri nyt, kun korkeapainetoiminta on selvästi heikentynyt. Kesäaikaanhan se oli erittäin helppoa ennustaa laajojen Euroopassa ja Venäjällä vallitsevien korkeapaineiden myötä.
   Sateiden ennusteet eivät ole pitäneet paikkaansa pitkiin aikoihin ainakaan Keski-Suomen osalta. Jos olisivat pitäneet paikkansa, niin ei Petäjävedelläkään olisi vesipulaa lainkaan tällä hetkellä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.