Syyslomasää 2019

Julkaistu

Koulujen syyslomat vietetään suuressa osassa Suomea viikolla 42 eli juuri nyt. Miltä tämän ensimmäisen syyslomaviikon sää näyttää?

Katsotaan kuvina:

Kuva: Foreca

Viikon alku näyttää ylläolevan kuvan mukaiselta. Suomi kuuluu kylmän ilmamassan alueeseen ja lämpötila ei etelässäkään jaksa iltapäivisin nousta kuin viiden asteen tuntumaan ja Lapissa päivälämpötila jää nollan vaiheille, paikoin jopa pakkasen puolelle.

Kuva: Foreca

Viikon loppuun mennessä tilanne muuttuu: kylmin ilmamassa väistyy Suomen yltä ja lämpötilat nousevat erityisesti etelässä viiden asteen tienoilta kymmenen asteen tuntumaan. Maan pohjoisosassa sää pysyy viileämpänä.

Suomen sää

Kokonaisuudessaan viikko tulee olemaan sateinen. Sadealueita kulkee Suomen yli käytännössä päivittäin, mutta missään päin Suomea ei (onneksi?) sada joka päivä. Etelässä sateet tulevat vetenä, maan keskiosassa kaikissa olomuodoissa ja Lapissa lumivoittoisesti, joskin vesisateitakin saattaa ajoittain mahtua mukaan.

Maanantain sateet painottuvat maan eteläosaan ja Lappiin:

Kuva: Foreca

Tiistai on poutaisempi, ja sateita tulee lähinnä Lapissa:

Kuva: Foreca

Keskiviikkona maan etelä- ja keskiosaan leviää laaja sadealue:

Kuva: Foreca

Torstai näyttäisi olevan ennusteen mukaan varsin poutainen.

Kuva: Foreca

Loppuviikon sateita ei vielä kannata karttamuotoisena näyttää, ennusteet ovat useamman päivän päähän katsoessa vielä sen verran epävarmoja, että sateiden tarkkoja paikkoja kannattaa katsoa vasta viikon puolivälissä.

Euroopan matkailusää

Välimeren seutu on suosittu matkakohde syyslomaviikolla. Erityisen suosittuja matkailumaita ovat mm. Espanja, Italia ja Turkki, joissa lämpötilat tähän aikaan vuodesta ovat vielä meikäläisittäin kesäisiä.

Syyslomaviikon alussa korkeapaine ja lämmin ilmamassa pitävät otteessaan koko Välimeren seutua. Viikon edetessä ilmamassa alkaa viiletä ja sää muuttua osin epävakaisemmaksi aluksi Espanjassa, sitten myös Italiassa. Turkissa meikäläisittäin helteinen ja kesänkaltainen sää jatkuu läpi ensimmäisen syyslomaviikon ja ainakin seuraavan viikon puolelle.

Alla vielä otteita Välimeren matkakohteiden tulevien päivien sääennusteista. Mukavaa viikkoa kaikille!

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

2 vastausta artikkeliin “Syyslomasää 2019”

  1. Arktisilla alueilla (Grönlannissa) kuuluu ryöpsäyttäneen viime talvena tosi paljon lunta, niin että monien lajien pesintä on epäonnistunut kun lumi ei ole ehtinyt sulaa ajoissa. Mielenkiintoista miten käy tänä talvena. Olisiko jokin ”tipping point” saavutettu ainakin tilapäisesti ? (trooppisilla alueilla haihtuu paljon vettä, sataa alas lumena arktiksella).

  2. Sodankylään tulossa aika vilpoinen lokakuu. Melkein kaikki vuorokaudet tähänkin mennessä normaalia kylmempiä ja ensi viikolla on mahdollista saada jopa 10 astetta normaalia kylmempiä vuorokausia. Varmastikin tulossa yksi kylmimmistä lokakuista sataan vuoteen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.