Lämpötilaerot kärjistyvät: Lappiin jo -20, etelässä yli +10

Julkaistu

Samaan aikaan kun sosiaalinen media alkaa täyttyä Lapin postikorttimaisista lumikuvista, etelässä syksyn ruska on vielä karistelematta. Jälleen tulee todistettua, kuinka pitkä maa Suomi onkaan ja kuinka paljon 1157 kilometriin mahtuu. Jatkossa lämpötilaero etelän ja pohjoisen välillä tulee kärjistymään entisestään: sunnuntain vastaisena yönä pakkanen voi kiristyä Lapissa 20 asteeseen, mutta etelässä puhaltavat vielä leudot syystuulet.

Tältä näytti ruska Helsingin Kumpulassa viime viikonvaihteessa. Kuva: Markus Mäntykannas

Viikonlopun sää: Lappiin -20, etelässä 30 astetta lämpimämpää

Maan keskiosan yli kohti itää kulkee lauantain aikana matalapaine ja sadealue, joka erottaa pohjoisen talvisen ilman etelän leudommasta. Lauantain lämpötilat ovat etelässä vesisateesta huolimatta laajalti 10-12 astetta, mutta heti Jyväskylän pohjoispuolella lämpötila laskee rajusti. Sadealueen pohjoisreunalla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lunta voi lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana pyryttää useampi sentti. Lämpötilan nollaraja kulkee kuta kuinkin Oulun korkeudella. Sadealueen jälkipuolella Lapin ylle vahvistuu korkeapaineen alue ja pakkanen kiristyy sunnuntaiyönä kuluneen syksyn kipakoimpiin lukemiin. Lapissa herätään sunnuntaiaamuna laajalti 10-20 asteen pakkasiin.

Pian paukkuvat pakkaset Lapisssa. Kuva: @kalemikko (#forecasuomi), Riisitunturi

Uusi kuukausiennuste: pohjoisen talvinen sää valuu vähitellen etelämmäs

Euroopan keskuksen julkaiseman tuoreen kuukausiennusteen mukaan maan pohjoisosan lämpötilassa on selvä poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan seuraavat kolme viikkoa. Etelässä on vielä ensi viikolla todennäköisyys tavanomaista korkeampiin lämpötiloihin, mutta lämpö on lokakuun edetessä väistymässä etelämmäs Eurooppaan. Kuukausiennusteen mukaan sää voi muuttua ensi viikon jälkeen talvisempaan suuntaan pohjoisesta alkaen.

Ensi viikko on kuitenkin tuomassa tilapäisen lauhtumisen pohjoiseen. Tämän hetkisen ennusteen mukaan Atlantilla oleva laaja matalapaineen alue alkaa pumpata Suomeen lämpimämpää ilmaa tiistain ja keskiviikon aikoihin, jolloin myös Lappi voi lämmetä plusasteille. Tämän jälkeen pohjoisessa näkyy uusi pakastuminen.

Lapin talvi on lähiaikoina ON/OFF -moodissa: aluksi kipakkaa pakkasta, ensi viikolla selvä lauhtuminen ja sitten taas talvisempaa. Kuva: Markus Mäntykannas

Yksi ajatus artikkelista “Lämpötilaerot kärjistyvät: Lappiin jo -20, etelässä yli +10”

  1. Jaahas. Vasta muutama päivä sitten Sinun kollegasi Forecalta Jenna Salminen ennusti ensi viikolle näin Ilta Lehdessä:

    ”On mahdollista, että ensi viikon loppupuolella lunta pyryttää Etelä-Suomea myöten huolella.

    – Katselin ensi viikon loppupuolta. Siinä on mielenkiintoiset tilanteet. Jälleen kerran yksi matalapaine saattaa sekoittaa pakkaa, Forecan päivystävä meteorologi Jenna Salminen kertoo.”

    Arvailuja esitellään aika herkästi noihin iltapäivälehtiin niin siellä sitten revitään isoja dramaattisia otsikoita. Nyt taas Mäntykankaan ennuste kertoo että tuohon samaan aikaan mitä Jennan ennuste lupailii lumipyryä etelään, lapissakin lauhtuisi väliaikaisesti?..

    Hmmm.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.