Lomailetko Espanjassa tai Ranskassa? Tulvat uhkaavat syyslomaviikolla

Julkaistu

Osa suomalaisista viettää vielä syyslomia ja suuntaa eteläisemmille leveysasteille. Suomalaisten suosimissa matkakohteissa Itä-Espanjassa, Baleaareilla ja Etelä-Ranskassa on pian odotettavissa erittäin rankkoja ja pitkäkestoisiakin sateita, jotka voivat hankaloittaa matkasuunnitelmia ja tuoda alueelle tulvia.

”Gota Fria” on kaiken pahan alku ja juuri

Kun espanjalaisessa säätiedotuksessa mainitaan termi Gota Fria eli kylmä pisara, tietävät paikalliset varautua huonoon, jopa vaaraa aiheuttavaan säähän. Tämä kylmä pisara saa alkunsa, kun Atlantilta irtaantuu matalapaineen osakeskus Lounais-Euroopan ylle. Ylemmässä ilmakehässä ilma on kylmän pisaran alueella ympäristöään kylmempää ja tästä tuleekin ilmiön nimitys.

Espanjaan saapuvilla kylmillä pisaroilla on tapana parkkeerata varsinkin syysaikana Välimeren läheisyyteen ja imeä lämpimästä merestä polttoainetta runsaille sateille. Mitä suuremmaksi lämpimän meren ja kylmän ilmakehän välinen lämpötilaero käy, sitä parempi kasvuympäristö rankkasateille. Tämä ehto toteutuukin parhaiten näin syyskuukausina, kun Välimeri on vielä lämmin.

Edellisen kerran kylmä pisara aiheutti laaja-alaisia rankkasateita ja tulvimista Kaakkois- ja Itä-Espanjassa syyskuussa. Joskus pahaenteinen Gota Fria voi tuoda koko vuoden sateet vain muutamassa päivässä.

Kylmä pisara asettuu alkuviikolla Kaakkois-Espanjan ylle. Lämmin meri ajaa rankkasateita erityisesti Itä- ja Luoteis-Espanjaan tiistain aikana ja myöhemmin myös Etelä-Ranskaan.

Vaaravyöhykkeellä Barcelona ja Mallorca

Runsaimmat sateet näyttäisivät osuvan Espanjan itä- ja luoteiskolkkaan sekä Baleaarien saarille tiistain ja keskiviikon aikana. Ennustetut sadekertymät näillä alueilla ovat yleisesti 100-200 millimetriä, mutta paikoin enemmänkin. Joskus vastaavissa tilanteissa saadaan parin päivän aikana puolen vuoden sateet, ellei enemmänkin.

Matalapaineen keskuksen itäpuolella Välimeren yllä tulee todennäköisesti kehittymään pitkäkestoisia etelä-pohjois-suunnassa eteneviä kuurottaisen sateen nauhoja, ja saderyöpytys voikin samalla alueella jatkua useita tunteja, joten tulvimiselta tuskin vältytään. Rankkasateiden yhteyteen kehittyvä runsas salamointi voi vaikeuttaa lentoliikennettä monilla vilkkailla lentokentillä esimerkiksi Barcelonan ja Mallorcan suunnalla. Myös trombien ja vesipatsaiden kehittyminen on mahdollisuuksien rajoissa. Myöhemmin viikon aikana sateet suuntaavat idemmäs kohti Nizzaa, Monacoa ja Luoteis-Italiaa.

Rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia Itä-Espanjassa tänä vuonna huhtikuussa ja toistamiseen syyskuussa.

4 vastausta artikkeliin “Lomailetko Espanjassa tai Ranskassa? Tulvat uhkaavat syyslomaviikolla”

 1. Hei

  Portugalin Algarvessa satoi myös enemmän kuin koko vuonna eilen.

  Laitan kuvan Armacao de Peran ja Alcantarilhan välimaastosta.

  Meillä alkaa kuitenkin jo uudelleen lämpenemään.

  Kaitsu

 2. Pitää ottaa nykyaikana huomioon se kuuluisa ”hiilijalanjälkikin”.:)

 3. Kotosuomessa taas näyttää siltä että terminen talvi alkaa lokakuulla lähes koko maassa. Ensi viikosta on tulossa vuodenaikaan nähden hyvin kylmä. Selvästi on nähtävissä että ilmakehän moodi on siirtymässä kohti kylmempiä aikoja. Talvisodasta tulee 80 vuotta, ehkäpä nyt koemme vastaavan kylmyyden tänä talvena?

  1. ”Talvisodasta tulee 80 vuotta, ehkäpä nyt koemme vastaavan kylmyyden tänä talvena?”

   Tuskinpa. Siinä tapauksessa talven pitäisi nimittäin olla Helsingissä selvästi kylmempi kuin mitä 2000-luvulla on kertaakaan nähty. Ne kaksi kylmää talveakin, 2009-2010 & 2010-2011 jäivät keskilämpötiloiltaan melkein 3 astetta talvisotatalvea lämpimämmäksi Helsingissä. Sodankylässäkin talven pitäisi olla ihan 2000-luvun ennätyslukemissa.

   https://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot

   1940-luvun kylmin talvi vuodelta 1942 taas oli niin kylmä, -12,6 astetta Helsingissä, että 2000-luvulla Helsingissä mikään talvena ei olla päästy edes 5 asteen sisälle siitä talvesta. 2000-luvun kylmimmät talvetkin ovat olleet lähempänä keskiarvoa kuin talvea 1942.

   Vaatisi siis niin isoa poikkeamaa 2000-luvun tai edes 30 vuoden verrokkitalviin, että tuskinpa tapahtuu.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.