Loppuviikolla kaksi myrskyä, Pohjois-Lappiin 30–40 senttiä lunta

Julkaistu

Maan etelä- ja keskiosan leudot säät vaihtuvat talvisempaan säähän kahden myrskyn saattelemana. Pohjois-Lapissa voi viikonlopun jälkeen olla paikoin jopa puolen metrin lumihankia.

Perjantaina tuuli yltyy myrskyksi merellä. Kovimmat tuulet maa-alueilla osuvat länsirannikolle ja lauantain vastaisena yönä maan keskiosaan.

Tuulet voimistuvat tämän hetken ennusteen mukaan myrskyksi sekä perjantaina että uudelleen lauantaina. Edessä on siis kaksi myrskyä – perjantain ja lauantain vastaisen yön myrsky vaikuttaa eniten länsirannikolla ja maan keskiosassa, lauantain toinen myrsky puolestaan etelässä.

– Perjantaina illalla myrskyää Selkämerellä ja myrskypuuskia on länsirannikolla ja lauantain vastaisena yönä maan keskiosassa. Lauantaina myrskyä on puolestaan Suomenlahdella ja tuulisinta on lauantaina illalla etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa. Myrskypuuskia on maallakin maan eteläosassa, ennustaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

Toinen myrsky osuu lauantaille ja silloin voimakkaimmat tuulet puhaltavat maan eteläosassa.

Myräköiden yhteydessä Pohjois-Lapissa tulee runsaita lumisateita. Alueella on lunta jo valmiiksi 5–20 senttiä.

– Lumikertymä Pohjois-Lapin ennusteissa on 30–40 senttiä torstaiaamusta sunnuntaiaamuun. Tämän jälkeen siellä voi olla 40 sentin, jopa puolen metrin lumihankia, sanoo Kristian Roine.

Loppuviikon aikana Pohjois-Lapissa sataa lunta ennusteiden mukaan jopa 30–40 senttimetriä.

Keski-Lapissa lumi- ja vesisateiden rajalla voi tulla jäätävää sadetta etenkin perjantain vastaisena yönä ja perjantaina aamulla. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa sataa vettä sunnuntaiaamuun mennessä 10–20 mm. Perjantain myrsky ei tuo kovin runsaita sateita etelään, mutta lauantain sademäärä on etelässä 10–15 mm.

Vielä torstaina ja perjantaina maan eteläosaan virtaa etelästä ajankohtaan nähden erittäin lämmintä ilmaa. Lämpötila voi olla paikoin jopa yli 13 astetta. Tämän lokakuun tähän mennessä korkein lämpötila on 1. lokakuuta Helsingissä mitattu 13,4 astetta.

Viikonlopun jälkeen sää kylmenee rajusti kymmenisen astetta. Ensi viikolla etelässäkin on yöpakkasia ja päivälämpötilatkin ovat vain hieman plussalla. Lapissa pakkasta voi olla öisin jo 20–30 astetta.

5 vastausta artikkeliin “Loppuviikolla kaksi myrskyä, Pohjois-Lappiin 30–40 senttiä lunta”

 1. Alkuviikolla esim. Sodankylässä vuorokauden keskilämpötila jopa 15 astetta normaalia kylmempi. Aikamoista.

 2. Voisiko olla mahdollisuuksia paikoin jopa top3 kylmimpään lokakuuhun sadassa vuodessa?

 3. https://www.wetterzentrale.de/reanalysis.php?map=1&model=era&var=1&jaar=1939&maand=10&dag=24&uur=1800&h=0&tr=360&nmaps=24#mapref

  Täsmälleen 80 vuotta sitten oli samantyylinen kuvio kuin nyt, josta sitten jalostui infernaalinen pakkastykitys, joka helpotti vasta huhtikuulla 1940. Sen ansiosta Suomi pelastui.

  Nyt tätä settiä tarjotaan kuitenkin astetta voimallisemmin, johtaako se samankaltaiseen talveen?

  1. En usko, koska kasvihuoneilmiön pitäisi lämmittää maapallon pohjoisosia jopa kaksinkertaisella voimakkuudella.

  2. Vihollisella vaan voi olla lämpimämmät talvitamineet kuin silloin :))

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.