Perjantaina lämpimin päivä ennen ensi kevättä? Pian pakkasta paikoin 30 astetta

Julkaistu

Perjantaina tuuli käy Suomessa viimeisiä hetkiä etelän kantilta ennen suurta kylmenemistä. Kohtaloa vai ei, mutta talviaikaan siirtyminen näyttäisi totta vie tuovan kirjaimellisesti talven tunnun suureen osaan maata. Tänään maan etelä- ja keskiosassa mitattavat yli 10 asteen lämpötilat voivat hyvinkin jäädä viimeisiksi luokassaan ennen ensi kevättä. Jatko näyttää hyytävältä.

Tänään viimeinen lauha päivä – Lapissa sakea lumipyry

Perjantain leudot tuulet puskevat meille etelämpää Euroopasta kosteaa ja lämmintä ilmaa. Päivä on monin paikoin Oulun korkeudelle saakka harmaa, kostea, osin sateinenkin. Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa ylimmillään 11-12 asteeseen ja tämä saattaa olla viimeinen kerta, kun näin korkeita lukemia mitataan ennen ensi kevättä. Marraskuusta eteenpäin 10 asteen ylitykset käyvät jo harvinaisemmiksi, eikä ennustemalleissa enää vastaavia lukemia lähitulevaisuudessa näy. Päinvastoin: marraskuu alkaa suorastaan talvisena.

Lapissa talveen on totuteltu jo viime viikkoina ja tämän vuorokauden ja huomisen aikana erityisesti Sodankylän pohjoispuolella lunta voi pyryttää jopa yli 30 senttiä.

Lauantaina pieni ja ärhäkkä matalapaine liikkuu etelärannikkoa pitkin runsaine sateineen ja nostaa lämpötilan rantaviivalla vielä kertaalleen 10 asteen vaiheille, mutta siinäpä nämä lauhat syyssäät sitten taisivat tällä erää ollakin.

Talvinen sää lurahtaa etelään viikonvaihteessa – ensilumi mahdollinen

Sunnuntaiyönä siirrytään talviaikaan ja luontoäitikin näyttäisi tänä vuonna myötäilevän muutosta. Sunnuntaina lämpötila tippuu etelässä yli viidellä asteella perjantain ja lauantain lukemista. Erityisen kutkuttavalta näyttää alkuviikon tilanne: saadaanko maan etelä- ja länsiosaan ensilumi?

Maanantaiyöstä alkaen pakkasta esiintyy koko maassa.

Maanantain aikana ilmamassa käy meillä niin kylmäksi, että Selkämeren yllä saattaa kehittyä pienikokoinen terminen matalapaine. Ne syntyvät, kun pystysuuntainen lämpötilaero käy ilmakehässä suureksi siten, että alusta on huomattavasti ilmaa lämpimämpi. Alkuviikon aikana tämä ehto toteutuu, kun merivesi on jopa 15 astetta ilmamassaa lämpimämpi. Maanantain aikana läntiseen Suomeen rantautuva terminen matalapaine voikin tuoda kauden ensimmäiset sakeat lumisateet, ja myöhemmin reitin varrelle saattaa osua pääkaupunkiseutukin. Tarkkaillaan vielä tilanteen kehittymistä!

Ennuste: ensi viikon pakkaslukemat paikoin lokakuulle poikkeuksellisen ankarat

Alkuviikolla yö- ja aamupakkasia on tiedossa miltei koko maahan. Etelässäkin lokakuiset pakkaslukemat voivat kiristyä 5-10 asteeseen, mutta erityisen ankaralta näyttävät pakkaset pohjoisessa. Malleissa vilkkuu tällä hetkellä jopa 20-25 asteen yöpakkasia Lapissa, eikä ole täysin mahdotonta, että selkeässä ja heikkotuulisessa säässä pakkanen jossain kohtaa kiristyisi lähemmäs 30 astetta. Nämä olisivat jo poikkeuksellisen kylmiä lukemia lokakuulle ja lähentelevät kaikkien aikojen lokakuun kylmyysennätystä, joka on Sodankylässä 25.10.1968 mitattu -31,8 astetta.

Ensi viikolla pakkanen voi äityä kireäksi Lapissa. Kuva: Markus Mäntykannas, Kilpisjärvi

8 vastausta artikkeliin “Perjantaina lämpimin päivä ennen ensi kevättä? Pian pakkasta paikoin 30 astetta”

 1. Oliskos se ilmastonmuutos pian päinvastainen kuin mistä ollaan vouhotettu? – Solar Minimum tulossa?

  1. Muistan lukeneeni 30 vuotta sitten että ilmaston lämpeneminen tulee olemaan suurinta, jopa kaksinkertaista pohjoisessa.

   1. Kyllä, ja tällä haavaa sen pitäisi olla 0.5 astetta/vuosikymmen siten että talvet lämpenevät eniten. Jotta ennustus alkaisi toteutua, niin 2020 -luvulla pitäisi viimeinkin tulla useita uusia ennätysvuosia. Vaikea tuohon on uskoa, kun tämä on tällaista, ettei edes uusia kuukausiennätyksiä meinaa tulla, vaan ennemminkin liikutaan alaskaalalla.

  2. Ilmastomuutos joka tapauksessa!
   Sitä paitsi, jostain pitää vouhottaa, jotta:
   – medialla on kirjoittavaa
   – valtiovalta voi korottaa veroja julkisen sektorin jatkuvan rahapulan kattamiseen
   – ituhipit saavat vedätettyä vaalikarjaa

 2. Jos olisit perehtynyi ilmastonmuutokseen, niin tietäisit, että se aiheuttaa nimenomaan vaihtelevaa ja epätavallista säätä. Suomessa voi ilmasto jopa kylmetä, jos lämpeneminen koko maapallolla aiheuttaa Suomeakin lämmittävän Golf-virran suunnan muuttumisen. Ilmastonmuutoksen todellisuudesta tai epätodellisuudesta ei saa luotettavaa tietoa omasta ikkunasta ulos vilkaisemalla.

  1. ”Ilmastonmuutoksen todellisuudesta tai epätodellisuudesta ei saa luotettavaa tietoa omasta ikkunasta ulos vilkaisemalla.”

   Eikä muutenkaan saa luotettavaa kuin menneisyydestä eli jo tapahtuneista ilmastomuutoksista. Fossiilit esimerkiksi kertovat, että ilmasto on muuttunut vuosituhansien aikana moneen kertaan ja eri suuntiin. Nytkö sitten olisi varmaa lopullista tietoa miten meidän käy?
   Mutta onhan se hyvä, että ihmisillä on tavoitteita tulevaan elämään vaikka sitten ”illuusioidenkin” kautta. Tavoitteet synnyttävät toimintaa ja bisneksiä, jotka pyörittävät kertyneitä varojamme rauhanomaisesti taskusta toiseen kasautuen usein juuri niille, jotka ideoivat uutta. :)

 3. Ovathan nämä Forecan sivut paljon enemmän kuin ”ikkunasta vilkaisu”, jota termiä besserwsserit ovat kauan suosineet. –
  Mutta monien tosi tietäjien mielestä jääkaudetkin ovat hyvinkin saattaneet saada alkunsa niin, että pohjoiset merialueet ovat hyytyneet merivirtojen muuttuessa jäätiköiden sulamisvesien vuoksi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.