Pipot päähän -viikko tulee!

Julkaistu

Viikko sitten lämpötilat nousivat hellelukemiin, nyt siitä ei ole pelkoa!
Lämpötilat jaksavat nousta kaksinumeroisiin lukemiin vain aivan etelässä, sielläkin lämpötila tulee olemaan parhaimmillaankin 12 °C tienoilla.

Suurimmassa osassa Suomea lämpötila pysyy päivisin 5 ja 10 asteen välillä ja öisin esiintyy yöpakkasia etenkin Lapissa, viikon edetessä paikoin myös jopa maan eteläosassa.

Kuva: Minna Hurri-Hyvärinen

Koko Suomen mittakaavassa viikon sateisimmat päivät ovat näillä näkymin maanantai ja osin tiistai, siitä eteenpäin sateet vähenevät. Silti sateita riittää oikeastaan joka päiväksi, eli yksittäisillä paikoilla runsaimmat sateet voivatkin tulla loppuviikolla. Sadealueet ovat niin valtavan hajanaisia, että sateiden tarkkojen paikkojen kuvailu on käytännössä mahdotonta (tai ainakin blogitekstistä tulisi kohtuuttoman pitkä ja tylsä); oman paikkakunnan sade-ennusteen saakin parhaiten tarkistettua foreca.fi -sivulta. Suosittelen lämpimästi käyttämään sadekarttoja, niiden avulla saa parhaan kuvan yleistilanteesta.

Viikon lopulla eli vasta sunnuntain tienoilla kylmä ilmamassa väistyy Suomen yltä ja selvästi lämpimämpi ilmamassa virtaa tilalle. Siitä puhuminen on kiinnostavaa lähinnä vain meteorologiasta innostuneille siinä mielessä, että todellisuudessa lämpötila maan pinnalla ei pääse lämpiämään yhtä lämpimäksi kuin vaikka viikko sitten, vaikka itse ilmamassa eli lämpötila puolentoista kilometrin korkeudessa siltä näyttääkin. Päivälämpötiloissa ei tapahdu kuin pieni notkahdus ylöspäin, mutta kylmimmät yöpakkaset poistuvat kyllä Suomen yltä.

Siinä viikon sää pähkinänkuoressa! Miltä kuulostaa?

4 vastausta artikkeliin “Pipot päähän -viikko tulee!”

  1. Kuulostaa ihan mukavalta, kun ei taida ihan tosi lämmityskausi vielä alkaa. Mökkiläisen kannalta lauhkeat talvet ovat kuin korotukset ansioihin, kun säästää sikakalliilta lämmitykseltä. Samalla tulee hoidettua sitä kuuluisaa ilmastoa, kun ei tarvitse pökköä uuneihin laittaa ja tupruttaa taivaalle ilmastosaasteita.

  2. No eihän tuo mitenkään varmaa vielä ole, että viikon päästä lämpenee. On tämä skenaario kartoilla toki vahvistunut, mutta voi ihan hyvin olla että kylmyys jatkuu siitä eteenpäinkin. Pari seuraavaa päivää näyttää kuinka käy.

  3. No se on heti aamusta nastarenkaat alle, jos kerran etelää myöten on pakkasta.

    Järkyttävä kolarisuma taas tulossa tänne pk-seudulle heti, kun teiden pinnat jäätyvät ja sehän näyttää olevan nyt käsillä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.