Kylmä sää jatkuu, pohjoiseen jopa lunta

Julkaistu

Viime yö oli syyskuun tähän asti kylmin ja Pohjois-Lapissa Kilpisjärvellä satoi myös hieman lunta. Vaikka lähes kaikilla Lapin mittausasemilla oli pakkasta, Kilpisjärven keskustassa lämpötila jäi hieman nollan yläpuolelle ja maahan asti päässyt lumi suli nopeasti. Saana-tunturilla oli kuitenkin kylmempää ja tunturi sai ohuen lumipeitteen.

Saana lumisateen jälkeen 18.9.2019. Kuva: Margit Eskonen

Ensilumella, kuten monilla muillakin termeillä, on meteorologiassa tarkka määritelmä. Lunta pitää olla maan pinnalla vähintään yhden senttimetrin verran aamulla kesäaikaan kello 9 tai talviaikaan kello 8. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka lunta sataisi, se ei ole virallisesti ensilunta, jos se ehtii sulaa ennen mittaushetkeä – tai jos sitä on liian ohut kerros. Tänään Kilpisjärven keskustan alueella satanut lumi ei siis ollut ensilumi.

Näkymä Kilpisjärveltä 18.9.2019 kello 9 kohti Norjaa, jossa vuorilla on myös satanut lunta. Kuva: Traffic Management Finland

Lähipäivinä lumi- tai räntäsateet ovat vielä mahdollisia etenkin Pohjois-Lapissa, jossa lämpötila nousee päivälläkin vain muutaman asteen verran nollan yläpuolelle ja jonne luoteistuuli voi tuoda heikkoja, paikallisia sateita. Öisin Lapissa on yleisesti pakkasta ja pakkanen ulottuu paikoin maan keskiosaan, perjantain vastaisena yönä jopa eteläosaan saakka.

Viikonloppuna Pohjois-Eurooppaan virtaa lämmintä ilmaa etelämpää Euroopasta.

Viikonloppuna eteläisen Skandinavian yllä on hyvin lämmintä ilmaa, josta osa ulottuu myös Suomeen asti. Suomi siis sijaitsee juuri kylmän ja lämpimän ilman rajalla, ja osa kylmän alueen sateista voi tulla edelleen lumena.

4 vastausta artikkeliin “Kylmä sää jatkuu, pohjoiseen jopa lunta”

 1. GFS:n mukaan meille ei tule lämpöä vaan kylmä sää jatkuu ensi viikollakin. Ensilumi voidaan saada syyskuun puolella suurimpaan osaan maata.

 2. No Hei

  Ei sit muuta kun ajankohtaista osastolle lumen syvyys ja jään paksuus. Meillä jatkuu lämmin kesäsää ja kukat alkavat kukkimaan sateiden jälkeen…

  Pysykää terveinä.

  Kaitsu

  Kaitsu ..

 3. Oli mukavasti jäätä tiellä täällä Espoossa kun kävin lenkillä yhdeksän maissa. Ei tavallisesti tähän aikaan vuodesta, mutta nythän onkin ilmasto muuttunut.

 4. Eipä ole arktinen ollut näin jämäkkänä pitkiin aikoihin syyskuulla. Hetkeksi tulee lämpöisempää ja sitten taas uusi satsi kylmää niskaan. Syysmyrskyistä ei puhettakaan kun Atlantilta ei kuulu mitään. Tällainen touhuhan enteilee hyytävää talvea ja ilmastomme siirtymistä kylmempään vaiheeseen.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.