Nyt lämpenee – romahtaako lämpötila taas ensi viikolla?

Julkaistu

Yöpakkaset ovat päässeet varsin etelään asti, viime yönä eli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Lappeenrannassa mitattiin peräti lukema -6,0 °C. Kyseessä oli alkaneen syyskauden alhaisin mitattu lämpötila niinkin etelässä.

Yöpakkaset ovat liittyneet hyvin kylmään ilmamassaan, joka meille on levinnyt pohjoisesta. Nyt läntinen lämpimämpi ilmamassa alkaa työntää kylmimpiä säitä Suomen itäpuolelle. Samalla myös sateet lisääntyvät. Video näyttää, kuinka vaihdos ilmamassasta toiseen etenee:

Kuten koko videon katsova huomaa, lämpeneminen jää lyhytaikaiseksi: uusi annos kylmää ilmaa uhkaa vyöryä meille luoteen puolelta. Videolla kylmeneminen näkyy selvästi. Ensi viikon kylmyys ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaa, sillä osa sääennustemalleista jättää kylmimmän ilman alueen lännemmäksi ja meillä olisi luvassa laajan matalapaineen tuomana sateista, mutta lauhaa säätä.

Toistaiseksi ei vielä varmuudella tiedetä, kumpi vaihtoehdoista tulee toteutumaan: voittaako videon versio, eli yöpakkaset ja yksinumeroiset päivälämpötilat etelässäkin, vai hivenen lämpimämpi ja sateinen sää, jossa yölämpötilat pysyvät ainakin enimmäkseen plussalla. Seuraamme tilanteen kehittymistä!

6 vastausta artikkeliin “Nyt lämpenee – romahtaako lämpötila taas ensi viikolla?”

 1. Kohtuullisella varmuudella on kaksi vaihtoehtoa: kylmää tai hyvin kylmää, jopa talvista säätä.

 2. GFS:n mukaan meille ei tule lämpöä vaan kylmä sää jatkuu ensi viikollakin. Ensilumi saadaan syyskuun puolella koko maahan. Erittäin kylmä talvi tulossa Suomeen. Jääkausi alkaa kymmenen vuoden kuluttua.

  1. Jääkausi voi alkaa 24 tunnin sisällä koska vaan, ainakin ns. pieni jääkausi (vain noin 400 v)
   Mammutitkin olivat jäätyneet vauhdikkaasti ruoho suussa, kuin pakastettuina.
   Golf-virta lakkaa pyörimästä jäätiköistä valuneiden sulamisvesien vuoksi ja kas vain, lämpöpatteri menee kiinni, kun se ennen toi lämpimät merivirrat näillekin leveysasteille.
   Sataa semmoisia 30 m kinoksia ja välillä tulvii, kun lämpöaalto käväisee ja kaiken pohjalla
   metrien sohjo. Noin aluksi, ennen kuin kaikki lopullisesti jäätyy, Epämukavahkoa, vai?

  2. Mahtaa tulla melkoinen kiire koko maan ensilumella syyskuun puolella, kun syyskuuta on tämän viestini kirjoitushetkellä reilusti alle puolitoista vuorokautta jäljellä, eikä tämänhetkinen säätila, eikä yhden vuorokauden ennusteetkaan oikein siltä näytä, että lunta olisi laajemmalti luvassa, varsinkaan Etelä-Suomen tai länsirannikon suunnalle. :)

 3. Toivottavasti nyt sitten sade-ennusteet pitävät paikkansa?
  Saataisiin pohjavesiin Jyväskylän seutuville vähän korotusta. Juuri eilennä mittasin pohjaveden korkeuden. Se oli noin 700 mm alle keskiarvon. Tämän korottamiseksi tarvittaisiin todella laajoja ja sateisia matalapaineita. Sen lisäksi maakerrosten kostutukseenkin menee jonkin verran sadetta.
  Tarvittaisiin siis 100 kertaa 7 mm:n ripsuja tai 10 x 70 mm:n sateita. Taitaa olla mahdottomuus jopa tulevan vuoden ajalle eli en usko pohjavesitilanteen normalisoitumiseen ensi kesään mennessä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.