Kesän viimeinen hellepäivä?

Julkaistu

Syyskuu kääntyy jo toiselle viikolle, mutta säätä voi ainakin lämpötilojen osalta kuvailla kesäiseksi. Ajankohdan tavanomainen päivälämpötila olisi etelässä 15 asteen vaiheilla, nyt ajoittaisten sateidenkin viilentäessä päästään lähelle 20 astetta. 

Kuva: Tomi Partanen

Tiistaina meille saapuu kaakosta annos hyvin lämmintä ilmaa, joka on peräisin kaukaa Ukrainasta ja Mustaltamereltä. Tätä ilmamassaa edeltää lämmin rintama, joka toi meille etelästä sateita sunnuntai-illan ja maanantaiyön kuluessa. Maanantaina tuo lämmin rintama liikkuu Suomen yli pohjoiseen. Maanantaina iltapäivällä sään muuttuessa maan eteläosassa jälleen aurinkoisemmaksi lämpötila ehtii jo käväistä 20 asteen vaiheilla ja illasta tulee lämmin.

Viikon lämpimin päivä on tiistai, silloin aurinko paistaa maan etelä- ja keskiosassa lähes kirkkaalta taivaalta ja lämpötilat kohoavat selvästi 20 asteen yläpuolelle, 22 ja 25 asteen välille. Helleraja ylittyy suurella todennäköisyydellä ainakin jollain havaintoasemalla. Missä tämä tarkkaan ottaen tapahtuu, se jää nähtäväksi, lämpöä kun riittää laajalle alueelle.

Syyskuun helteet eivät ole aivan tavanomaisia, 2000-luvulla niitä on esiintynyt vain muutamana vuonna, 1990-luvulla hieman useammin. Kaikkien aikojen myöhäisin mitattu hellepäivä on 17.9. (Tampereella vuonna 1947). Ensi tiistain ollessa syyskuun 10. päivä matkaa tähän ennätykseen jää vielä viikon verran.

Valitettavasti tällä kertaa lämmin ilmamassa painuu nopeasti koilliseen, jo keskiviikkona tiedossa on sadekuuroja suureen osaan maata. Lisäksi Lounais-Suomeen saapuu ärhäkkä matalapaine mukanaan runsaampia sateita, samalla tuuli voimistuu etenkin Pohjois-Itämerellä kovaksi. Lyhyen lämpöaallon jälkeen palataan siis tavanomaisempaan syyssäähän.

7 vastausta artikkeliin “Kesän viimeinen hellepäivä?”

 1. Näin on, eli ensimmäiset 10 päivää oli lämpöistä, mutta loppukuu näyttäisi olevan kylmää. Lapissa varmaan alkaa lunta jo tulemaan.

  1. ”Näin on, eli ensimmäiset 10 päivää oli lämpöistä, mutta loppukuu näyttäisi olevan kylmää. Lapissa varmaan alkaa lunta jo tulemaan.”

   No, eipä tuo ennusteiden mukaan näytä mitenkään erityisen kylmältä, ja olisi aika poikkeuksellista, jos Lapissa ei tulisi syyskuussa lunta. Ensilumenkin pitäisi käsivarren Lappiin tulla jo parin viikon kuluttua viimeistään ja monin paikoin muualle Lappiin pian sen jälkeen. Satunnaisia lumi- ja räntäkuuroja puolestaan tulee syyskuun lopulla ihan yleisesti aina Kainuuta myöten. Eli normikeleiltä näyttää, kylmemmän ja lämpimämmän puolelle vuorotellen heilahdellen. Kokonaisuudessaan syyskuusta kyllä näyttäisi tulevan selkeästi normaalia lämpimämpi.

   1. Tämän hetken ennusteen mukaan 13-26.9 asti ja 1-11.9 totetuneen keskilämpötilan mukaan näyttäisi esim Sodankylän syyskuun keskilämpötilaksi muodostuvan ~5,3 astetta. 1981-2010 ka. on 6,2. Eli näyttäisi tulevan noin asteen kylmempi mikäli tänään (12.9) ennuste toteutuisi. Katsotaan miten käy.

   2. Ainakin Länsi-Suomessa päivän ylin keskimäärin 5 astetta kylmempää kuin vertailukaudella seuraavat 2 viikkoa. GFS on kulkenut jatkuvasti kohti kylmempää, joten toteutuma voi olla sitäkin kylmempi. Näin ollen syyskuu tulee näillä näkymin olemaan keskimääräistä kylmempi. Yöaikaan voi lunta sadella etelämpänäkin ja Pohjois-Karjalassa ainakin.

 2. Syyssateet näyttävät alkaneen, kuten oli odotettavissa: Kun on takana kuuma kesä, ilmaan on haihtunut runsaasti vettä, ja kun viilenee, niin sateeksihan se tiivistyy. Eikä se ole lämmintä vettä, kas avaruuteen se lämpö karkaa.

 3. ”Yksi ajatus ” ? – Mielipiteenrajoitustako ?

 4. Miten tuo tuorein kuukausiennuste voi olla taas noin pihalla? Etelä- ja Keski-Suomeen ei juuri normaalia kylmempää olisi tulossa lähiviikkoina.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.