Kesä 2019 – kylmää ja kuumaa

Julkaistu

Tänä vuonna kesäsää vaihteli laidasta laitaan – jopa poikkeuksellisen koleasta poikkeuksellisen lämpimään!

Ensimmäinen hellepäivä oli tänä vuonna toukokuun 11. päivänä, kun Suomen itäpuolitse virtasi vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä ilmaa kohti Vienanmerta ja osa lämmöstä ylsi Ilomantsiin asti. Joitakin päiviä myöhemmin maan etelä- ja keskiosassa alkoi terminen kesäkin, eli silloin vuorokauden keskilämpötila kohosi yli +10 asteeseen. Lapissa terminen kesä alkoi suurimmaksi osaksi kesäkuun alussa, mutta Kilpisjärven seudulla sitä jouduttiin odottamaan heinäkuun alkupuolelle asti.

Kesäkuu alkoi lämpimänä ja lämpötila kohosi paikoin yli 30 asteeseen, Oulunsalossa 7.6. oli jopa 32,3 astetta. Seuraavana päivänä vielä Inarin korkeudella asti mitattiin 29 astetta, mutta sen jälkeen viileä pohjoisvirtaus valtasi hetkeksi Suomen. Kesän kylmin lämpötila, -4,5 astetta, mitattiin 11.6. Saanalla.

Kuva: Maarit Siitonen

Juhannuksen lähestyessä myös helle palasi ja oli niin kuivaa, että maastopalovaaran vuoksi juhannuskokot jäivät monin paikoin polttamatta. Lämpö loppui kuitenkin juhannukseen ja seuraavan vajaan neljän viikon aikana hellettä mitattiin vain yhtenä päivänä. Heinäkuu on keskimäärin vuoden lämpimin kuukausi, mutta tänä vuonna Suomi kuului laajaan matalapaineen alueeseen ja kuukausi oli laajalti normaalia viileämpi. Hallaöitä kertyi jopa 19 kappaletta, tosin ajoittain maanpintalämpötila laski pakkasen puolelle vain yksittäisillä asemilla. Matalapainesäästä huolimatta sademäärä jäi selvästi tavallista pienemmäksi ja kuivuus jatkui monin paikoin.

Heinäkuun lopussa korkeapaine sai sään lämpenemään. Kesän korkein lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin 28.7. Porvoossa. Helsingissä ylittyi asemakohtainen lämpöennätys, mutta sään vuoristoratamainen vaihtelu jatkui ja sää kylmeni. Vain kaksi päivää myöhemmin itärajan tuntumassa mitattiin paikoin asemakohtaisia mittaushistorian alimpia päivälämpötiloja – esimerkiksi Ilomantsissa Pötsönvaaran asemalla päivälämpötila jäi vain vähän yli 7 asteeseen!

Tavallista viileämpi sää jatkui elokuun alussa, mutta vähitellen ilma lämpeni laajalti lähelle tavanomaista. Elokuun lopussa tuli kuitenkin jälleen uusi hellejakso ja lämpötila kohosi ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti Lapissakin helteen puolelle. Monin paikoin kuiva kesä sai järvien pinnan laskemaan elokuun lopussa etenkin maan etelä- ja keskiosassa tavallista alemmaksi ja paikoin myös pohjavesi oli matalalla.

Vaikka tänä vuonna hellepäiviä oli selvästi vähemmän kuin viime vuonna, lukumäärä on kuitenkin lähellä tavanomaista ja selvästi korkeampi kuin vuonna 2017. Syyskuun hellepäiviä ei ole mukana kuvassa.

Elokuun ääriarvoja

Elokuun aikana lämpötila ei poikennut kovin paljon keskiarvosta, sillä lopun hellejakso tasapainotti alkukuun kylmyyttä. Korkein lämpötila oli Pietarsaaren lentokentällä 29.8. mitattu 28,1 astetta ja alin Sodankylän -3,5 astetta 10. elokuuta.

Sademäärä vaihteli huomattavasti paikkakunnittain, mutta oli monin paikoin tavanomaista pienempi. Sadekertymä jäi elokuussa maan itäosassa paikoin alle 30 millimetriin eli alle puoleen tavallisesta. Pääkaupunkiseudulla sen sijaan rankkasade aiheutti kuun loppupuolella kaupunkitulvan ja vuorokauden aikana Helsingin Kaisaniemessä satoi 62 millimetriä, mikä aiheutti vahinkoja muun muassa Rautatientorin metroasemalla. Kuukauden suurin sadekertymä oli kuitenkin Kemiön Kemiönsaaressa, jossa mitattiin 115 millimetriä.

Suurin tuulennopeus oli Muonion Laukukerolla elokuun 19. päivänä mitattu 24 m/s. Tuulisinta oli muutenkin Lapin tuntureilla ja tässä kuussa tuuli ei noussut merialueilla kertaakaan myrskylukemiin eli yli 21 metriin sekunnissa.

Kuva: Matti Hietala

Muokattu 2.9.: korkeimpaan lämpötilaan ja sademäärään vaihdettu tarkistetut arvot

5 vastausta artikkeliin “Kesä 2019 – kylmää ja kuumaa”

 1. Kesä oli noin 30. lämpimin vuodesta 1961 lähtien. Ilmastotiedemiesten haavekuvissa kesä taisi olla kuumin koskaan, tai ainakin hyvin lähellä. Jälleen kerran mystinen muuri rajoillamme esti sen, ettei ilmastonmuutos näkynyt meillä, vaan kyseessä oli ihan tuiki tavallinen kesä 1000 -vuotisessa kontekstissa.

  1. Pahasti on hakusessa Forecan ennusteet, kun helteet ovat ohi. Kaiken aikaa on vesipatsaita”rukattu” uusiksi päivittäin jopa tunneittain. Ensi viikon ”helteetkin” ovat muuttuneet jo 20 C:een lähettyville??? Ei sen puoleen ei niitä tarvitse ollakaan vaikka niistä niin kovasti vouhkataan medioissa.
   Minä olen kasvustojen suhteen odottanut kuin kuuta nousevaa tulevia sateita välttyäkseni jatkuvilta kasteluilta, mutta mikään ei ole kuin ennen. Laaja-alaisia matalapaineita ei synny jostain syystä? Toivoa oli vielä eilen, mutta sadepatsaat on ennusteista taas kerran poistettu. Ei yhtään voi luottaa kuin ajankohtaiseen tutkakuvaan ja vetää siitä oikeita ja omia johtopäätöksiä.
   Kysyn vielä kerran, mihin hävisi se ensimmäisen ilmastovöyhötyksen tulevaisuuden kuva pilvisistä, harmaista ja sateisista säätyypeistä? Meitähän uhkaa kuivuuskatastrofi pitemmän päälle.

   1. Sadealueen muoto ja sijainti tarkentuvat vähitellen ajan kuluessa, esimerkiksi seuraavan päivän sade on tarkemmin ennustettavissa kuin viiden päivän päässä oleva. Päivän aikana ennustetta päivitetään edelleen. Sadetutka on tosiaan hyödyllinen sääennusteen lisänä, varsinkin kuurosadetilanteessa kuten tänään, sillä yksittäiset sateet ovat pienialaisia ja sää voi muuttua voimakkaasta sateesta poutaan kilometrinkin sisällä.

    Lämpötila on näillä näkymin ensi viikolla maan etelä- ja keskiosassa hetkellisesti yli 20 astetta, mutta pieni mahdollisuus paikalliseen helteeseen on olemassa; Suomen lähellä Venäjän puolella todennäköisyys on jo suurempi.

    1. Kiitokset todella hyvästä uusitusta sadetutkasta!
     Tänään luotimme täysin siihen Jyväskylän länsipuolella ollessamme sienessä. Ennätettiin kerätä tatteja paljon ja juuri kotiin tultuamme alkoikin sade. Tutka piti hyvin paikkansa ja sai vielä tarkennettuakin loistavasti.

  2. Taisi olla noin 7. lämpimin kesä Suomessa sitten 1961 lähtien.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.